Pyszne pączki na piwie Kolejny przepis, który z pewnością przyda się na tłustoczwartkowe szaleństwo. Puszyste, mięciutkie i niebiańsko pyszne pączusie z konfiturą i polewą czekoladową. Palce
Blog z ApetytemSchab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki
chleba naszegoCóż, aby fast food był choć troszkę zdrowszy można przygotować go samemu w domu, wtedy wiemy co jemy, nie mamy chemii i konserwantów. Daniem, o którym piszę jest domowa tortilla z sosem czosnkowym , mięskiem, sałatką, pomidorami :-) Przyznam się, że tortille robiłam pierwszy raz, i co najważniejsze wyszła idealna. Ciasto pięknie się zwija, nie łamie się, także spokojnie możemy ładować(...)sosem czosnkowym, cebulką, ketchupem i mięskiem-polecam również taką wersję. SKŁADNIKI: TORTILLA * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli -0,5 kg mąki pszennej -100g smalcu -łyżeczka soli -3/4 szkl gorącej-wrzącej wody Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami. Następnie dodajemy sól i wrzącą wodę-mieszamy wszystko łyżką-by nie poparzyć sobie rąk:-) Zarabiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPasztetowa podwędzana Dzisiaj pasztet pragnę przedstawić w innym, można by powiedzieć, naszym rodzimym klimacie. Wędzenie bowiem, przypisane jest z natury rzeczy, terenom gdzie łatwo o
Miód i pieprzillettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa , zwłaszcza tego domowego pieczonego na zakwasie. Rillettes jest przygotowane tylko z tłuszczu gęsiego i powinno być przechowywane w lodówce. W temperaturze pokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje. Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki: Pierś gęsi(...)morskiej, 2 łyżki brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu 1-2 dni. W rondlu roztopić gęsi smalec. Pierś dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do smalcu razem ze skórą i kością
SzczyptaSmaQnajlepszych, zamieściłam na blogu już kilka lat temu. Dzisiejsza propozycja jest co najmniej równie smaczna. W niespełna godzinę przygotujesz ciepły, kolorowy i sycący posiłek. Prosty przepis na domowe leczo z kiełbasą Największą zaletą leczo jest jego wszechstronność. Możesz je podać na obiad i na ciepłą kolację. Ale równie dobrze sprawdza się jako składnik omletów i jajecznicy. Najczęściej podaję leczo(...)pół łyżeczki wędzonej papryki, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata około 40 dag dobrej kiełbasy, ale możesz dodać 20 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku do smażenia - smalec lub tłuszcz wytopiony z boczku albo olej po około pół łyżeczki soli, mielonego pieprzu i cukru do smaku opcjonalnie 1 papryczka chili, jeśli ma być bardzo ostre Przepis na leczo
Cztery Fajerysuszony boczek Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin. O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a temperatura jest nadal na tyle wysoka, że w przydomowej altanie ( wiacie czy też w garażu), możemy powiesić masze wędliny do obsuszenia. Metoda ta ma jeszcze tą zaletę, że całą(...)cukru ( ja używam brązowego) 4 ziarna czarnego pieprzu szczypta gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo dwie łyżki smalcu, sznurek sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, czosnek, oraz majeranek i dokładnie mieszamy ze sobą
Miód i pieprzsłodkiej wędzonej papryki - 2 litry bulionu - ziele angielskie - listek laurowy - pieprz ziarnisty - smalec - pieprz - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami bulionu, dodajemy sól, listek laurowy, pieprz i ziele(...)Sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania. 3. Zupę można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już jest opcjonalne. Podawać z pajdą domowego chleba
Apetyczna babeczkaTaki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy
W kuchennym oknie EwyPikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi (SUI MI CI TING) Dzisiaj mam dla Was coś błyskawicznego. Domową i prostą, lecz niezwykle aromatyczną potrawę prosto z Syczuanu. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek dotyczących kuchni chińskiej. Nie jest to najnowsza pozycja (gdy książka się ukazała gotowałam jeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe(...)łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki soli 2-4 suszone ostre papryczki ¾ łyżeczki pieprzu syczuańskiego (można pominąć) 2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec) olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier
Pełny talerzCześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju :) Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Na początek wrażenia z ogrodu. Po przymrozkach, które miały miejsce w ostatnich dniach, moje sadzonki jako tako się prezentują. Buraczki pięknie wyglądają zza
Pieprzyć z FantazjąTłusty czwartek..więc muszą być i pączki...czytałam gdzieś w necie,że dziś prawie wszyscy wstawiają na blogach przepisy z pączkami, faworkami itd..a niektórych mdli
Moje domowe kucharzeniesuszony baleron Zimą w moim domu królują suszone wędliny. Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny
Miód i pieprzPrzepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką
Kuchnia domowa Ani