smalec domowy - 1334 przepisów (strona:70/89)

Najlepsze pączki 185

Za każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pączki 7633

Za każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe

mojewypiekiinietylko
Faworki cioci Zosi 83

Gotowe w : 40 min   Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego przekopałam wszystkie swoje już wiekowe zeszyty z przepisami i udało mi się dotrzeć to

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kotlety schabowe z zasmażaną kapustą. 151

Kotlet schabowy z zasmażaną kapustą, to klasyka klasyki kuchni polskiej. Przygotowanie ich zabiera trochę czasu, jednak są warte tego wysiłku. Kotlety moczy się w mleku z

Codziennik Kuchenny
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 156

kiełków.  420 milionów wegetarian żyje na świecie. To prawie 7 proc. całej populacji.  20-40 proc. wszystkich wegetarian to mieszkańcy Indii. W tradycyjnej kuchni Hindusi nie używają smalcu czy żelatyny. Dieta wegetariańska jest popularna w Tajlandii, Malezji i Wietnamie. W Europie liczba wegetarian sięga prawie 9 milionów. Najwięcej fanów tego sposobu odżywiania mieszka w Wielkiej Brytanii.  Według(...)Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza

My Chcemy Jeść
Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika 141

prostu uwielbia. Zawsze jak mu je pakuję, kiedy jak 70 % polaków wybywa za granicę w celu zarobkowym… Mam pewność, że z przyjemnością je spałaszuje jako pierwsze. Dobre domowe jedzenie Polecam szczególnie, jeśli tak jak my musicie godzić się z emigracją zarobkową składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : 1,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej(...)zagęstnik do sosu ) 3-4 łyżki słodkiej, łagodnej musztardy ( np. Horcice lub miodowa) 1 łyżka miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : bułka tarta do obtoczenia dwa pęczki świeżego koperku smalec wieprzowy do smażenia Mięso mielone umieść w misce, zetrzyj do niego na tarce o średnich oczkach, dwie cebule. Dodaj granulowany czosnek, mieloną gałkę, cukier, sól, pieprz do smaku. Na koniec

Ogrodnik w podróży
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z VIII edycją 166

Fundacja WIP (Warto im Pomóc) organizuje VIII edycję akcji rekomendującej gastronomię „Polska od kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe pączki. 127

Tłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Składniki: (na ok. 18 szt.)   0,6 kg mąki 50 g drożdży 75 g cukru   5 żółtek   0,25 l mleka   5 kostek smalcu   1 łyżka masła   kieliszek rumu   marmolada Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka, z łyżeczką cukru i 3-ma łyżkami mąki. Przykrywamy  rozczyn i odstawić na około

Symfonia smakowa
” Żółwi schab” niebanalny obiad 165

” Żółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się

Ogrodnik w podróży
Marchewkowe ciasto na tartę 177

oprzeć pokusie nowych wrażeń smakowych. A wszystkiemu winna ta okropnie mroźna pogoda... Zimową porą, dla podbudowania nadwątlonej odporności organizmu, często gości na naszym stole własnoręcznie przygotowywany sok warzywny , np. Domowy sok marchwiowy z buraczkiem . Dużo marchewkowej dobroci zostaje wtedy w postaci odpadków. Takie oto wióry marchewkowe , pozostałe po przygotowaniu w sokowirówce soku, postanowiłam dodać do ciasta na tartę. Efekt wyszedł(...)proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 3 żółtka 1 całe jajko - ciasto wyjdzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie niż przy użyciu samych żółtek - sprawdza się pod ciężkim

Grunt to przepis!
DOMOWY BIGOS 214

mnie  robiło się normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy(...)dag.boczku wędzonego i podgardla 30dag.wędzonej słoniny 40dag.kiełbasy 1 przyprawa do bigosu  1 szkl.rosołu 10dag.suszonych grzybów 20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu jagody jałowca ziarna pieprzu 1 szkl.białego wina-może być czerwone liść laurowy sól 2 godźiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną myjemy i odciskamy,kroimy.Boczek wędzony,podgardle i słoninę wędzoną kroimy w kostkę,wrzucamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mielonka drobiowa 404

słoikową , albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu a jeść trzeba Składniki na 4 słoiki: 5 ćwiartek(...)minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka). Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowe poduszki po flamandzku 135

Schabowe poduszki po flamandzku Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko

Ogrodnik w podróży
Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym 250

Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne

Ogrodnik w podróży
Pączki z kremem budyniowym 197

Zmianą było to, że  nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty(...)mleka 4 żółtka 1 jajko 50 g masła rozpuszczonego 0,5 łyżeczki pasty z wanilii 20 ml spirytusu szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia (użyłam Plantę i smalec, po dwie kostki z każdego) kilka łyżek cukru pudru do posypania pączków Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temp. pokojowej. Mleko można trochę podgrzać. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru

Posadzone i zjedzone
PĄCZKI TRADYCYJNE 176

usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie(...)roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania