wyglądałam jakby po mojej twarzy trójkołowy rowerek przejechał. Za to Najcierpliwszy został posiadaczem przepięknej, fioletowej plamy, która przy usiłowaniu wytarcia przyjęła formę cudownego siniaka. Wyglądał jakby był ofiarą przemocy domowej. A że jechał do mamy to ja sobie nie chce myśleć o tym, jak bardzo spadną mi notowania u teściowej.Pominę część rękodzielniczą, bo ta co roku i co imprezę(...)obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy
ladykitchenbędzie smakować podana klasycznie z pieczywem i chrzanem lub ziemniakami z wody. Na naszym Blogu oprócz pomysłu na to pachnące danie z piekarnika, znajdziesz również przepis na białą kiełbasę domowej roboty. Dowiesz się również, jak upiec pyszną białą kiełbasę. Biała kiełbasa pieczona to danie z dużymi tradycjami. To również idealny sposób na wydobycie z białej kiełbasy wszystkich aromatów. Do zapiekania(...)cebulą? Zapraszamy na przepis. Biała kiełbasa pieczona z cebulą Składniki: biała kiełbasa surowa: 5 – 6 szt. cebula: 2 duże lub 3 mniejsze musztarda francuska: 2 – 3 łyżki smalec: 1 łyżka majeranek: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Biała kiełbasa pieczona z cebulą Przepis: Przygotowanie Cebule obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki i podsmaż na rozgrzanym
Kuchnia Na Wypasiezeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch(...)smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką
OstryKęszeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch(...)smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką
OstryKęsSchabowy w wędzonej papryce Kotlet schabowy , to nieśmiertelny element polskiej kuchni . Niedzielny obiad, bez tego kawałka mięsa w chrupiącej panierce , jeszcze nie tak dawno ,nie istniał
Ogrodnik w podróżyUdziec z indyka a’la bitki w sosie własnym Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym z odrobina suszonych grzybów to doskonały
Ogrodnik w podróżymięsa na blogu. I jak zwykle jednak warzywa przeważają w naszej diecie, to jednak okres świąteczny jest zwykle bardziej tradycyjny i co za tym idzie- mięsny. Pieczyste na obiad, domowe wędzonki no i oczywiście pasztety. Z przyjemnością potem wracam do warzyw i lżejszej diety, ale rozumiem, że święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę(...)mielonej wieprzowiny 350 g wątróbki kurzej 50 ml brandy (albo podobnego alkoholu) 150 g wyłuskanych pistacji 1 łyżeczka tymianku 1.5 łyżeczki soli ⅔ łyżeczki pieprzu tłuszcz kaczy albo smalec do nasmarowania formy Instructions Kaczkę obrać z mięsa i razem ze skórą i tłuszczem zmielić w maszynce albo rozdrobnić w robocie kuchennym. Wątróbkę oczyścić z błon i drobno posiekać. Do miski
Cooking for EmilyPrzepis znalazłam na You Tube. Warto, przed rozpoczęciem pracy, obejrzeć cały film -link tutaj. Kiełbasa jest bardzo dobra. Ilość przypraw - zwłaszcza majeranku i czosnku
Stare Garyzależności od udziału tłuszczu, rodzaju mięśni, a więcej możecie przeczytać i zobaczyć tutaj , na portalu Wędzarniczej Braci, szczerze zachęcam do lektury i nauki. Wielkanoc się zbliża a taka domowa biała kiełbasa zdecydowanie warta jest przygotowania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka) 3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy(...)mniejsze kawałki - np. o długości 2 m. Przygotować nadziewarkę lub w przypadku maszynki do mięsa tuleję do nadziewania kiełbas - w zależności od konstrukcji Waszej maszynki. Tuleję delikatnie posmarować odrobiną smalcu lub oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę tak aby pozbyć się powietrza i na końcu tulei ukazała się masa
Kocham..lubię..gotuję..Karkówka wieprzowa, plastry duszona w sosie z cebulą i przyprawami. Prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym, to klasyczny domowy obiad. Idealny gęsty sos, aromatyczne mięso to propozycja nie tylko dla mięsożerców. Sos z karkówki to jedno z naszych ulubionych dań, które niewątpliwie współgra z wieloma dodatkami. Jak zrobić sos z karkówki ? Proponuję prosty przepis(...)majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu Oraz: 1 łyżka smalcu duża cebula 300 ml wody lub bulionu 100 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Jak przygotować karkówkę duszoną w sosie? Plastry karkówki powinny być grubości
Dieta moja pasjarazem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa(...)mięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla) 300 ml zimnej wody 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Smalec do smażenia Mięso mielone wyrobić z zimną wodą, wyciśniętym czosnkiem lub zeszkloną 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać sól i pierz do smaku i bardzo dobrze wyrobić aby mięso było pulchne
Ola la LCHFIstrii. Szukając tradycyjnego śniadania z Chorwacji, okazało się, że każdy region ma swoje tradycyjne śniadanie, które zupełnie nie jest znane w innym regionie. Polenta lub chleb kukurydziany ze smalcem posypany papryką, czy też sery, wędliny i jajka, ale także chleb z dżemem czy też słodkie rogalik i kawa, to wszystko tradycyjne śniadania chorwackie. Mój wybór padła na region(...)znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło. To nie jedyne danie z Chorwacji , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją pasją jest kuchnia świata, domowa, tradycyjna, historia jej powstania. Więc jeśli jesteś ciekawa lub ciekaw, to odpowiednie miejsce dla Ciebie. Założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” Gdzie
RafalCookblogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży(...)godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut na oprószonym mąką blacie.Smażyć w rozgrzanym do 175 st. C. smalcu z obu stron na brązowo.Okładać pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, nadziewać powidłami.Zostawić do ostudzenia, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!Żeby tylko te pączki nie były takie kaloryczne, i żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasztet idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny. Któż nie lubi domowego pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski(...)ewentualnie jeszcze doprawić do smaku wedle uznania (należy pamiętać, że po upieczeniu przyprawy będzie czuć intensywniej).7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać.8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny
Kto ugości moich gości?przypada tłusty czwartek, zastanów się co na tłusty czwartek przygotować. Co przygotować na tłusty czwartek? Pączki serowe / mini pączki serowe / pączki z serka homogenizowanego / błyskawiczne pączki serowe Pączki domowe Pączki tradycyjne Pączki włoskie Pączki z dziurką Chrusty drożdżowe Ja wolę smażyć pączki. Dla mnie pączki z piekarnika to zwykłe bułeczki drożdżowe. Czy są to pączki z lukrem, czy pączki(...)wyrosną, tylko do momentu, aż rozgrzeje się olej. Te najbardziej napuszone po prostu zaczynałam smażyć najpierw. Jaki wybrać tłuszcz do smażenia? Ja wybieram olej rzepakowy. Można również wybrać smalec. Najważniejsze, żeby olej rzepakowy, czy smalec rozgrzać do temperatury 175 stopni C i utrzymywać ją na tym poziomie. Pączki wtedy się upieką, zdążą wyrosnąć na patelni, dzięki czemu zrobi się
MamaOskarka