rozpuścić, co może prowadzić do jego karmelizowania się podczas pieczenia. Ja najczęściej do pieczenia używam masła, ale do kruchego może być też użyty inny tłuszcz stały, margaryna, smalec albo nawet mieszanki tych tłuszczy. Grunt, że ma być to tłuszcz w stałej postaci, właśnie duża ilość tłuszczu i słabo "przepracowany" gluten w mące odpowiada za kruchą strukturę wypieku. Dlatego ciasto(...)róbcie tego błędu, będziecie zachwyceni. Z tej ilości ciasta możecie też upiec całość w prostokątnej takiej typowej blaszce o wymiarach 20+ kilka centymetrów na 30 kilka. Domowy dżem truskawkowy, który robiłam latem i lekko uprażone orzechy włoskie z naszego drzewa sadzonego ręką mego taty. Tak, to bardzo przyjemne niedzielne proste smaki. Półtorej porcji z tego przepisu
I tu będę miała takie teMoże to zbieg okoliczności, a może coraz więcej kobiet przechodzi właśnie okres, gdy czas zatrzymał im się w miejscu i jak wyrok dzwoni w głowie - myśl
Z notatnikapasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto! A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „ 3 pomysły na… ”, w których będziemy brali pod lupę sposoby na urozmaicenie tradycyjnych i nieco oklepanych dań(...)porcji Kalorie: 32 Białko: 0,6 g Tłuszcz: 2,27 g Węglowodany: 2,9 g Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie prawdziwego chleba z kiszonym ogórkiem
Analiza SmakuTłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale
DefinicjaSmakuKabanosy wędzone w domowej wędzarni Upłynęło sporo czasu od mego ostatniego wędzenia ( jak również i od ostatniego wpisu na blogu), bowiem jak to zwykle w życiu bywa nie wszystko możemy sobie zaplanować tak jak byśmy chcieli. Ale w końcu udało mi się wygospodarować odrobinę czasu i zrobiłem wędlinę której smak "chodził za mną(...)złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się. Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem z wędzarni
Miód i pieprzwytłumaczenie mojej racji zbyt dobitnie, ale taka jest prawda. Nauczyliśmy się żyć tak, a już zwłaszcza pokolenie moich rodziców, że aby cokolwiek usmażyć, trzeba podlać sporą ilość oleju, czy smalcu, czy jeszcze innej substancji ułatwiającej smażenie. To najgorszy błąd żywieniowy, z jakim się borykamy codziennie. To błąd, przez który cierpimy na nadwagę. I robimy to często nieświadomie. Piszę tak, gdyż(...)Woll Diamond tutaj. Podsumowując, naprawdę polecam tę patelnię. To idealny pomysł na prezent imieninowy, urodzinowy, z okazji rocznicy ślubu a także na Święta. Jest to prezent pewny, każda gospodyni domowa będzie zadowolona. Sama chciałabym znaleźć pod choinką taki podarunek :-) Może nie należy do tanich, ale z pewnością jest wart inwestycji. Dlatego mam dla was małą niespodziankę, a jest nią zniżka
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie(...)typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka
Karo in the Kitchenciasto z miski na blat i staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie(...)typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka
Karo in the KitchenPączki na piwie to nasza tegoroczna propozycja na Tłusty Czwartek. Może będziecie zaskoczeni, ale piwo w pączkach świetnie się odnalazło, ciasto było bardzo gładkie i lekkie
niecodziennikparyKuchnia na trudne czasy cz.1. Dzisiaj zaczynamy cykl przepisów na trudne czasy. Od marca dostajemy z Piotrem całą masę pytań o porady, przepisy, zapytania co robić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić idealne pączki? To pytanie nurtuje pewnie niejedną osobę, która nie ma doświadczeń ze smażeniem domowych pączków lub dopiero uczy się ich przygotowania. Postanowiłam zebrać w jednym miejscu najważniejsze rady dotyczące przyrządzania pączków - przygotowania ciasta, ich formowania i smażenia. Każdy z etapów jest równie ważny, jeśli chcemy uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje(...)wierzchu pączka i wycisnąć nadzienie do środka. SMAŻENIE PĄCZKÓW Do smażenia pączków najlepiej wykorzystać szeroki garnek lub dużą i głęboką patelnię. Tłuszczem odpowiednim do smażenia jest olej lub smalec, lub ich mieszanka. Tłuszczu powinno być w naczyniu na tyle dużo, by pączki podczas smażenia nie stykały się z dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej
Smakołyki Berenikikażdej możliwej kombinacji, z dowolnymi dodatkami, z frytami, z krążkami cebulowymi, z sosami czy bez. Jedne lepsze, drugie gorsze – jak wszystko. A ja i tak najbardziej lubię te domowe. Zebrałam tutaj wszystko to, co powinniście wiedzieć żeby zrobić naprawdę znakomite burgery we własnej kuchni. Zapisz Jak to mówią młodsi – ‘gimby nie znajo’ – alle: kiedyś burger to było podłe jedzonko uliczne(...)ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win! Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy burgerów na oliwie
Karo in the Kitchen