5 / 5 ( 18 votes ) Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew Irlandzki gulasz na piwie, chodził już za mną od jakiegoś czasu. Bardzo cenię wszelką kuchnię tradycyjną
Ogrodnik w podróżyPieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet
Ogrodnik w podróży5 / 5 ( 7 votes ) Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki Kaszanka z jabłkami , to nasze typowe zimowe smaki ( moje i pozostałej, geriatrycznej części rodzinki , młodzież się nie
Ogrodnik w podróżyPyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno
Kuchnia Na WypasiePrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod
mojewypiekiinietylkogulasz bez mięsa. Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych bratanków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym, czego Węgrzy pewnie by mi nie wybaczyli. Dodałam też cukinię i pieczarki, a pominęłam ziemniaki. Wegetariański gulasz węgierski do słoików Wegetariański gulasz węgierski, dzięki wyżej wspomnianym zmianom(...)Wśród innych dodatków w tokány możemy też spotkać grzyby, wędliny i pomidory. Wszystkie te odmiany pörköltu, także nasz wegetariański gulasz węgierski, najlepiej smakują ugotowane w kociołku nazywanym bogracz. W domowych warunkach, trudno to jednak zrobić. Doskonale zastępuje go wolnowar, o którym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze Wolnowar inaczej slow cooker lub Crock-Pot został skonstruowany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli, szczypta cukru cukier puder do posypania tłuszcz do smarowania gofrownicy (olej, smalec gęsi) Do ciasta na gofry dodaję tylko symbolicznie szczyptę cukru. Nie trzeba słodzić gofrów, gdyż wszelkie dodatki są wystarczająco słodkie 🙂 Ilość gofrów, jaką upieczesz z podanych proporcji, zależy od wielkości(...)rozgrzaniu gofrownicy. Dzięki temu świeżo zrobione ciasto jest cały czas puszyste, a gofry wychodzą chrupiące i pulchne w środku. Smakują jak te z nadmorskiej budki. Proste do przygotowania, w domowym zaciszu 🙂 Takie gofry to zapewne idealny pomysł na deser dla całej rodziny, albo na weekendowe śniadanie. Smacznego! Zobacz także gofry z diety ketogenicznej : Gofry keto z serkiem mascarpone i mąki
Ania gotujeTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego na blogu nareszcie pojawił się przepis na pączki. Domowe pączki przygotowuję dopiero od jakichś 2-3 lat. Robię je tylko i wyłącznie w Tłusty Czwartek (lub kilka dni przed nim), więc łatwo policzyć, że w wypiekach tego typu nie mam jakiegoś mocnego doświadczenia. Tym bardziej, że przez ten czas zapominam z jakiego przepisu(...)sprawdziła się ona wcale, Gotowe pączki układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Następnie smażymy na głębokim oleju (lub smalcu) rozgrzanym do 170-175 stopni, na złoty kolor z dwóch stron (oleju powinno być na tyle dużo, aby pączki swobodnie pływały, nie mogą dotykać dna. Warto również cały czas kontrolować temperaturę
Smaki Na TalerzuSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!5 / 5 ( 1 vote ) Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką to świetna alternatywa dla oklepanych
Ogrodnik w podróżyKociołek po serbsku Na kociołkowanie zawsze jest dobry moment . Bardzo wygodna metoda, przyrządzania jadła , szczególnie lubiana przeze mnie, podczas prac w ogrodzie " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżywarto poszukać nieco zdrowszej opcji. W tej roli idealnie sprawdzi się fit nutella, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. A efekt? Zachwycający! Fit nutella – czym ją dosłodzić? Generalnie domowa nutella z daktyli jest słodka sama w sobie, ponieważ niemal wszystkie suszone owoce zawierają w sobie sporą ilość naturalnego i zdrowego cukru, skoncentrowanego w trakcie suszenia. Niemniej, za sprawą kakao(...)orzechami Tosty z boczniakami i hummusem Tosty z awokado i jajkiem Scones – brytyjskie bułeczki Zobacz też nowe przepisy Ciasto milionera Fit nutella Bounty bez pieczenia Pomidorowa pasta z makreli Smalec z fasoli Artykuł Fit nutella pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plwięc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej..... wody oczywiście. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)złego się nie stanie, jeżeli przez chwilę, "podskoczy" wyżej. Pamiętajmy jednak, że w temperaturze wyższej, tłuszcz zawarty w mięsie, wytapia się. Wtedy zamiast kiełbasy wędzonej, będziemy mieli mielonkę ze smalcem, z wędzarni. W tym przepisie nie użyłem utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób przeznaczony do spożycia, w przeciągu kilku następnych dni( kiełbasę możemy oczywiście zamrozić
Miód i pieprzzłe strony masła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno(...)chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam
NaKońcuJęzyka