smalec domowy - 1334 przepisów (strona:80/89)

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami, przepis rodzinny 110

5 / 5 ( 9 votes ) Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami, przepis rodzinny Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami , to kolejny przepis rodzinny , czyli taki , który wymyśliliśmy

Ogrodnik w podróży
Bieszczadzkie smaki - część II 151

gruby i jest to raczej "racuch”. Jest bardzo słodki, kaloryczny i bardzo sycący. Można zamówić pół porcji albo nastawić się na długą konsumpcję. My wspólnie daliśmy mu radę popijając domową lemoniadą. Wizytę w Chacie wędrowca uważamy za bardzo udaną. Nie udało się tylko wynegocjować hamaków na poobiednią drzemkę, ale podobno niedługo mają być leżaki. Ważna uwaga - lokal jest czynny(...)płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu. W wielu rozmowach o Bieszczadzkich serach przewijały się określenia: sery od Greka, sery od Nikosa, Nikosowe sery i choć geograficznie Czar

królestwo garów
Chleb orkiszowy -pyszny 164

Ciąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)łyżki mąki z płaskurki, (ale może być orkiszowa) jeśli uznacie, że 600 ml wody jest dla niej trochę za dużo i ciasto jest luźne  foremki smaruje zawsze smalcem

Proste Potrawy
CEPELINY 98

faszerować mięsem, bryndzą, twarogiem, także kiszoną kapustą lub nadzieniem grzybowym. W treści pomysły na kilka moich domowych i niezawodnych farszy. W moim rodzinnym domu popularne były pyzy z twarogiem na słodko lub z dużą ilością pieprzu i szczypioru. Obie wersje równie pyszne, domowe. Polecam dziś przepis na ziemniaki w roli głównej – cepeliny bez farszu, podane od razu z wody(...)plastrów boczku, po chwili dodaję posiekaną w kostkę lub cienkie piórka cebulę. Solę i pieprzę. Można dodać także 3 posiekane pieczarki. Można zastąpić olej innym tłuszczem np. masłem lub smalcem albo przygotować pół na pół, np. z połączenia masła i oleju. Okrasą polewam cepeliny, podaję jako samodzielne danie. Można dodać surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Kiełbasa ze słoika 183

I jeszcze jeden i jeszcze raaaaz :) Czyli kolejny przepis rodem z PRL. Kolejny i już ostatni. Przez 10 tygodni w każdy poniedziałek raczyliśmy was różnymi przysmakami

Marder&Marder Manufacture
Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis 131

Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis Kopytka , kto ich nie zna Są pyszne i proste do zrobienia . Smakują świetnie z gulaszem lub jako dodatek do mięsa . Genialne będą

Ogrodnik w podróży
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 209

Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska Chleb pszenny na zakwasie codzienny Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia. Pieczenie(...)studzimy na kratce. Co do chleba? Oto kilka propozycji : - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku -kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką i skwarkami Smacznego :) Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska chleb pszenny fot. Moja Książka Kucharska Przepis zaktualizowany

Moja Książka Kucharska
Kraków - wegański przewodnik kulinarny 103

odtworzyć w warunkach domowych, ale jeszcze trochę musimy nad nim popracować - na pewno przepis wkrótce się pojawi). To jeszcze nie wszystko! Do śniadań możemy wybrać sobie jakiś ciepły trunek i naprawdę tutejszy kubeczek z inką lub kakao na mleku owsianym od razu sprawia, że dzień staje się lepszy (co na pewno jest również zasługą bardzo domowej i przyjaznej atmosfery tego(...)obwarzanka podziwialiśmy krakowskie Stare Miasto o najprzyjemniejszej porze kiedy jeszcze nie ma tu tłumów turystów, czyli o poranku. Co do składu obwarzanków, w wielu miejscach sprzedawane są obwarzanki zawierające smalec, ale na szczęście te wegańskie też można znaleźć na każdym rogu. Najczęściej (albo inaczej - przynajmniej te są sprawdzone i pewne) o wegańskości obwarzanków będzie świadczyć żółta naklejka Piekarni Lewandowski. Bardzo

Roślinożerni urlopowicze
Chili con carne 174

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ensaimada 158

doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi nazwa tego wypieku. „Saim” po katalońsku oznacza „smalec wieprzowy”. W wypiekaniu na śniadanie padła propozycja na ensaimadę z masłem. Kto woli ze smalcem, a kto z masłem? Ja wybrałam drugą opcję. Wypiekanie na śniadanie - ensaimada.   Składniki: – 500 g mąki pszennej typ 650 * - 150g drobnego cukru do wypieków - 180 ml ciepłego mleka(...)Cukiereczkiem . Gorąco polecam i życzę smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Wypiekanie na śniadanie Moje Małe Czarowanie Studnia Miodu Stare Gary Kolorowy Talerz Moje Domowe Kucharzenie Lista zostanie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Ensaimada appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 354

kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności. W latach 1860-1924 książka została wydrukowana i sprzedana w ponad 130 tysiącach egzemplarzy. Nakładami Ćwierciakiewiczowa biła na łeb na szyję polskich(...)więcej nie potrzeba, a za mała ilość sprawi że się przypalą. Kotlety zawsze smażymy w tłuszczu, nawet na teflonowej patelni. Do oleju dodajemy 2 łyżki stołowe smalcu.   Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany i czuć charakterystyczny zapach gorącego smalcu zmniejszamy płomień i panierujemy po kolei kotlety najpierw w jajku, następnie w bułce. Za dużą ilość bułki otrząsamy. Delikatnie dociskamy bułkę

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi ruskie 299

prostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie(...)brzegi widelcem. Gotowe pierogi gotujemy w 3-4 turach, w osolonym wrzątku, ok.2 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów, warto je delikatnie zamieszać). Pierogi najlepiej podać z okrasą – smalcem ze skwarkami, ale świetnie pasują też z cebulką podsmażoną na maśle. Niektórzy uważają, że najlepsze są od razu po ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione

Poezja smaku
Struan- słodki chleb szkocki 199

długości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu. Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia(...)zakwasie. Nasz przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki i możemy śmiało nazwać go celtyckim chlebem. " chleb na blogach: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Weekendy w domu i ogrodzie

Proste Potrawy
Kiełbasa chłopska 189

Inspirację na kiełbasę chłopską znalazłam na Forum Wędzarniczej Braci . Zaintrygował mnie przepis Szczepana na kiełbasę chłopską. Początkowo zamierzałam trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że

mojewypiekiinietylko
Zimne nóżki wieprzowe bez żelatyny 100

Bardzo proste w wykonaniu i wyjątkowo pyszne zimne nóżki wieprzowe bez żelatyny. Ta przekąska to absolutna klasyka polskiej kuchni. To bez wątpienia bardzo swojskie smaki , które

Kuchnia Na Wypasie
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 164

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania