smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mi(...)jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych win, szampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad
Wylizany RondelMłode pieczone ziemniaki po teksańsku Młode pieczone ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do każdego dania . Wykonane po teksańsku nie mają sobie równych . Delikatnie pikantne z chrupiącymi brzegami
Ogrodnik w podróżyWęgierska pierś z kurczaka Wiadomo że Węgry kochają paprykę więc , pierś z kurczaka nią nadziewana po prostu musi się tak nazywać Bardzo smaczny i prosty w
Ogrodnik w podróżynacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik ( marcador para conchas ), z jego braku nacięcia najlepiej zrobić żyletką. Ciotka Hankita zresztą oceniając na zdjeciach moje conchas stwierdziła, że te prawdziwie domowe zawsze są nacinane żyletką lub ostrym nożykiem, i każda ma inny wzór, a nie tak jak w supersamie, wszystkie są identyczne... Conchas tuż po upieczeniu i przestygnięciu maja świetnie chrupiacą(...)razem na 16 ) części. Składniki na bułki (16 sztuk): 550 g mąki pszennej typ 500 lub 550 125 g cukru 10 g soli 60 g masła 60 g smalcu (można użyć masła) 10 g mleka pełnego w proszku 4 jajka 20 g świeżych drożdży 100 g pełnego mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina oliwy do posmarowania bułek Przygotowanie bułek
Grahamka, weka i kajzerkaWiem..wiem..to nie pora na pączki...ale awaria sprzętu nie pozwoliła na wcześniejszy wpis..Były faworki..zostały białka...i była okazja na wypróbowanie pączków ..oczywiście
Moje domowe kucharzenieKurczak po cygańsku Kurczak po cygańsku to fajny jednogarnkowiec , w sam raz na pogodną niedzielę Przygotowanie go trwa krótko , później radzi już sobie sam , pyrkając na
Ogrodnik w podróżyZiemniaki w gajerku z farszem Ziemniaki w gajerku , brzmi nieco dziwacznie Gajerek to garniturek , czyli garnitur , taki wyraz używany często potocznie Gajerek ziemniaków jest z szynki
Ogrodnik w podróżyTaki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam(...)wysmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli. Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min. Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem. Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewyczosnkową zupę krem. Česnečka to tradycyjna czeska zupa z czosnkiem, ziemniakami, serem i grzankami. Kremowa zupa z czosnkiem i ziemniakami 4 duże ziemniaki, 1 średnia cebula, 2 łyżki smalcu, 1 liść laurowy, 8-10 dużych ząbków czosnku i dodatkowo po jednym ząbku do każdej porcji, 1,5 litra bulionu z kurczaka lub bulionu wołowego lub na wędzonce, 1 łyżka(...)rozgrzej 1 łyżkę smalcu. Dodaj cebulę i lekko podsmaż. Dodaj ziemniaki i podsmażaj przez około 3-4 minuty. Włóż liść laurowy i czosnek do garnka i smaż około 40 sekund często mieszając, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy. Po usmażeniu czosnek staje się lekko słodkawy i nabiera łagodnego, prawie orzechowego smaku. Uwaga: Zamiast smalcu, możesz wykorzystać tłuszcz, który
Cztery Fajeryniemal podwójna porcja) - akurat na malutką tartę na obiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki(...)proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie
Grunt to przepis!dwie części tłuszczu i trzy części mąki. Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę. Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta. Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak(...)odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie jeśli wcześniej posypiemy deskę cukrem puder. 10. Domowa mączka migdałowa. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać
Ciastka - domowe słodkościwodzie ziemniaków, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej (dzięki niej placuszki są puszyste ), 1 jajko, średnia cebula, opcjonalnie 1 pęczek koperku lub natka pietruszki ewentualnie szczypiorek, tłuszcz (u mnie smalec gęsi) do szklenia cebuli oraz smażenia placków, przyprawy do smaku – szczypta soli, po pół łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej lub ostrej papryki. Sposób wykonania placków z gotowanych(...)także zmielić w maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Umieszczam je w misce. Krok 2. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucam łyżkę smalcu gęsiego (możesz zastąpić łyżką oleju). Cebulkę szklę przez 3 minuty na złoty kolor. Krok 3. Zeszkloną cebulę przekładam do miski z rozgniecionymi ziemniakami. Wbijam jajko. Wsypuję 1 łyżkę mąki pszennej
Ania gotujeTortille należą do szybkich, zdrowych i bardzo smacznych dań, dlatego wśród naszych zapasów zazwyczaj było opakowanie gotowych placków meksykańskich, z których robiliśmy dania na lekką kolację
niecodziennikparyDomowe burgery po polsku. Polskie burgery z kotletem schabowym schowanym w świeżej pszennej bułce, z masłem koperkowym i odrobiną wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce(...)panierowanym kotletem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KOTLETY SCHABOWE W PANIERCE 4 plastry schabu wieprzowego bez kości sól mąka pszenna 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka miałka bułka tarta smalec lub olej rzepakowy POLSKIE BURGERY 4 świeże bułki pszenne 4 plasterki sera tostowego Hochland liście sałaty ozdobnej 40 g miękkiego masła garść świeżo posiekanego koperku 40 g majonezu Kielecki (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.plŻeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa Żeberka to jedna z moich ulubionych części świni . No oczywiście, można by powiedzieć że ładniejszy jest sympatyczny, różowy
Ogrodnik w podróżyTym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier (około(...)ciasto wyrasta warto przygotować sobie szprycę z długą końcówką i napełnić ją nadzieniem. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tym razem smalec postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego
Kulinarne przygody Gatity