Śląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy
Marder&Marder ManufactureAmerykański gulasz i ziemniaki serowe Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad w stylu USA . Przepis pojawił się w naszej rodzince w dość nietypowy sposób
Ogrodnik w podróżyNiedawno w moje ręce wpadły gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta Kandy , więc byłam pewna, że wykorzystam je do zrobienia pączków w tłusty czwartek. Ogrom przepisów na pączki
Gotowanie i blogowanie4.8 / 5 ( 6 votes ) Jednogarnkowiec a’la Strogonow Strogonowa znają prawie wszyscy. Jest to pyszny gulasz, jeden z tych wiecznie żywych klasyków, które łatwo adaptują
Ogrodnik w podróży(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Cudowny sernik z jabłkami i masą kajmakową to jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowałam. Masa
Przepiski.plKarkówka zapiekana po cygańsku Karkówka to pyszny kawałek mięsa . Zawsze soczysta , krucha i smaczna . Nie przysparza zbyt wielu problemów , chyba że jest bardzo tłusta . Ten przepis
Ogrodnik w podróżyKotlet schabowy w majonezie i słodkiej papryce Kotlet schabowy obtaczamy nieco niekonwencjonalnie w majonezie i papryce . Ta marynata sprawia ,że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i miękkie
Ogrodnik w podróżyLubię pasztet i domowe mięsiwa. Taki prawdziwy pasztet kojarzy mi się z dzieciństwa, bo mama piekła pasztet tylko na święta. A jeszcze lepiej, jak pasztet po świętach był wyjmowany z zamrażalki i odgrzewany w piekarniku. Był po prostu niesamowity i niepowtarzalny. Pasztet drobiowy to lżejsza wersja tradycyjnego pasztetu. Smakuje wyśmienicie, rozpływa się w ustach. Wzbogacony jest dość sporą ilością warzyw(...)brakuje. Masa na pasztet musi być dość intensywna w smaku. Pasztet możemy mrozić. Ja go później, po wyjęciu z zamrażalki wsadzam do piekarnika z kilkoma strugami masła lub smalcu na wierzchu. Ten odświeżany w taki sposób pasztet, jest jeszcze lepszy! Jeśli lubicie dobrej jakości wędliny, a nie chcecie jeść tłustych pasztetów, w środku których jest nie wiadomo co, to idealny
Mieszam w GarnkuSzynka a’la sztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach
Ogrodnik w podróżyusmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego(...)zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie
Smaczne ZdrowePieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy , obiad doskonały Szynka to bardzo smaczny kąsek , ale też bardzo trudne mięso . Łatwo spitolić to naprawdę genialne mięsko. Pieczeń
Ogrodnik w podróżyI jest przepis na, który tak czekaliście. Dwa dni temu kupiłam sobie taki o to wok z żeliwa. Bardzo chciałam mieć taki garnek w domu. Jakiś
SMYKWKUCHNIDzisiaj pomysł na domową wędlinę, którą przygotujecie bez użycia szynkowara. Słoikówka z łopatki wieprzowej to przepis na domową konserwę, która należy przechowywać w chłodnym miejscu. Słoikówka od razu po przygotowaniu będzie miała płynną galaretkę, ale po bardzo mocnym schłodzeniu (co najmniej 2 tygodniowym) - utworzy się galaretka, która jest rewelacyjna w smaku. Składniki na 3 słoiki o pojemności(...)słoików, aby po ugotowaniu nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Na sam koniec wlać odrobinę przegotowanej wody (tylko do wysokości mięsa) i na wierzch dodać po 1 łyżce smalcu (na każdy słoik). Przygotowane słoiki zakręcić, przełożyć do garnka, zalać wodą (do 3/4 wysokości słoików) i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny (na bardzo małym ogniu!). Po upływie czasu
UgotowaćPączki z różnych stron świata. Wielkimi krokami zbliża się święto łasuchów, czyli Tłusty Czwartek gdzie bez wyrzutów sumienia można objadać się pączkami. Istnieje sporo alternatywnych wersji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyglądałam jakby po mojej twarzy trójkołowy rowerek przejechał. Za to Najcierpliwszy został posiadaczem przepięknej, fioletowej plamy, która przy usiłowaniu wytarcia przyjęła formę cudownego siniaka. Wyglądał jakby był ofiarą przemocy domowej. A że jechał do mamy to ja sobie nie chce myśleć o tym, jak bardzo spadną mi notowania u teściowej.Pominę część rękodzielniczą, bo ta co roku i co imprezę(...)obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy
ladykitchen