przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasismak niż kapusty głowiaste białe, np. ditmarska. Poza tym po obróbce termicznej nie tracą koloru. Zestawiłam je z innym sezonowym dodatkiem - dynią odmiany Muscat de Provence o oryginalnej pomarańczowo-zielonej skórce. Składniki (na 2 porcje) : 2 garści makaronu typu penne (u mnie kolorowy) 2-3 toy choy (można zastąpić kawałkiem kapusty pekińskiej lub liśćmi szpinaku) 150 g dyni (u mnie
Weekendy w domu i ogrodziebarwie. Jej miąższ nie jest tak intensywnie pomarańczowy, ale idealnie nadaje się do potraw, również dobrze sprawdza się jako purée. Dynia hokkaido jest mniejsza, ma gruszkowaty kształt, intensywnie pomarańczową barwę skórki i miąższu. Wnętrze tej dyni jest bardziej mączyste (mniej wodniste), a skórka na tyle cienka i miękka, że może być przetwarzana razem z miąższem. Nie ukrywam, że jestem wielbicielką
Smakołyki Berenikiprzy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny
Mała Cukierenkaszklanki mleka 1,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 8 żółtek 8 białek 2 całe jaja 3,5 budyni śmietankowe lub waniliowe 6-8 ciasteczek oreo skórka kandyzowana pomarańczowa na dno herbatniki,lub biszkopty Wykonanie 2 blaszki 25x20 cm,lub jedną dużą ,wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym naczyniu ubić osiem żółtek i dwa całe jaja z połową cukru.Dodawa
w mojej kuchnimargaryny 3 łyżki kakao galaretka-kolor nieważny 100 g herbatników 1 szklanka cukru dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi) Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Z opakowania wafli odkładamy 2 całe wafle. Czyste ściereczki zwilżamy wodą i obkładamy odłożone wafle
na moim stole...pracy upiec. Pychota! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ¾ kostki masła 3 jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę
Tradycyjna KuchniaWiele, wiele lat temu kiedy moja mama przeprowadziła się do Niemiec byłam zaskoczona popularnością gęsi na ich stołach - jak przychodził czas świąt musiała być gęś! W
Plate of JoyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Święta Wielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia
Marta Gotujegorącej czekolady będzie czymś niezwykłym. Czekolada, którą dla Was przygotowałam może być jednocześnie deserem, jest bardzo gęsta i aromatyczna. Składniki na 2 małe filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady pomarańczowej starta skórka z jednej pomarańczy 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
noteskulinarnyfigaPomarańczowy ryż* na mleku z makiem;karmelizowaną pomarańczą*z aromatem pomarańczowy, startą skórką pomarańczowąMoże by tak iść dzisiaj na łyżwy
More food, love and dreamsMasę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś
Ostra na Słodkocukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego 80 g konfitury pomarańczowej (ze skórką) szczypta soli W jednej misce połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre
Czerwień i błękitbardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne
Kulinarny karnet ChristopheraCześć!Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka
Pora coś zjeśćCześć!Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.Jak
Pora coś zjeśćłyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W rondelku podgrzewamy śmietanę, mleko(...)masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru
W kuchni wieczorempodanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki:ciasto:60 g kakao200 ml wrzącej wody90 g masła200 g cukruszczypta soli2 jajka150 g mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia70g czekolady gorzkiejmasa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone100 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudruskórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowanaaromat pomarańczowyWykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę(...)razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy) Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy. Intensywnie(...)Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy serek homogenizowany waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serków. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy w pół talarki
Kolizje Smakówjajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka(...)nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy
mojewypiekiinietylkocukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA SEROWA: 500 g białego sera trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru 120 g masła 3 jajka skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny mała łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki mąki pszennej 2 garście drobnych rodzynek CIASTO Mąkę przesiać do miski. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki(...)całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć
UgotujmyTo.plcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-300 gram mielonych migdałów 5 jajek opakowanie żurawiny czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy) na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody
AZgotuj!puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam(...)rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru, korą cynamonu i laską wanilii( rozcinamy wanilię, sciągamy ziarenka, dodajemy do mleka ziarenka
Mia Cucina Sofietapotrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych(...)koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy
Trzeci talerzponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem
Moniki Smakołykisamemu- z Waszymi ulubionymi dodatkami. Orzechy, miód, migdały- to składniki, których ilość możecie modyfikować dostosowując ją do własnych preferencji. W moim przepisie nie znajdziecie rodzynek czy kandyzowanej skórki cytrynowej z pomarańczową. Starałam się zgrać smak masy ze smakiem kremu a poza tym muszę się przyznać, że nie lubię rodzynek. Ale jeżeli Wy nie wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników
Domowe Tortydodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, utarte jajka, mleko lub piwo, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej
królestwo garówcytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka
królestwo garówmasła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce) Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić z ognia, dodać
Mix smakucukru pudru2 łyżki miodu1 jajo1/5 kostki margaryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/3 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/3 szklanki śmietanki kremowej1 białkocukier brązowy do posypania + dowolne posypki (wiórki kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem
Gotowanie to kochanieczosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie
Mania Gotowaniaskładników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów. W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery” , że najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii
Przepisy Aleksandry