skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:34/101)

domowe dodatki do świątecznych wypieków 149

łyżeczka przyprawy z torebki kosztuje około 2 złotych. Dlatego zachęcam do zrobienia własnej mieszanki korzennej , w której możemy według własnego gustu dobierać proporcje przypraw. Kandyzowana skórka to świetny pomysł na zużycie skórek z pomarańczy, których zimą kupujemy więcej. Cukier waniliowy od dawna robię sama, bo jak zapewne większość z Was wie ten sklepowy to cukier wanilinowy ( a wanilinę oprócz tego(...)bardzo drobno. Wszystkie przyprawy razem wymieszać i zamknąć w sz czelnym s łoiku. Proporcje p oszczególnych przypraw można zmodyfikowa ć dopasowując do własnego gustu.    Kandyzowana skórka pomarańczowa :     5 dużych pomarańczy 1,5 szklanki wody 1,5 sz klanki cukru łyżka rumu lub wódki   Pomarańcze w yszorowa ć i bardzo cienko obrać z nich skórkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 147

masła 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 4 białka 220 g cukru pudru 100 g mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy Koper utrzeć w moździerzu na sypko, wymieszać ze skórką pomarańczową i przesianą mąką. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlać ostudzone masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 401

Czas przygotowania: 10-12h Składniki: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii  750g mielonego sera 0,5 szklanki rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125g masła 20-25ml rumu 50ml śmietanki kremówki 30% tł Karmel: patrz przepis:  http://www.cooktobi.pl/2015/02/goraca-biaa-czekolada-z-bananem-i.html Płatki migdałów Orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Rodzynki wraz ze skórką zalewamy

Kuchnia PROzdrowotna
Pomarańczowy puch 130

się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)małe kawałeczki i przekładamy do rondelka, w którym dusimy je na małym ogniu przez 20 minut. Rozgotowane pomarańcze miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie dodajemy do nich skórkę pomarańczową i cukier, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej

Zainspirowana w kuchni
Konfitura pomarańczowa 228

produkcja zniknęła, a ja pobiegłam do biedronki po kolejne siatki pomarańczy. Tym razem 4kg! Zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Wyszorowałam owoce, starłam z nich skórkę, obrałam, zaczęłam wyłuskiwać pomarańczowe kawałki z białej skórki, a wielka(...)będzie gdy sami spróbujecie.  Konfitura pomarańczowa 2kg pomarańczy 1 duża cytryna 900g cukru pół szklanki wody +odrobina cierpliwości Pomarańcze wyszorować i wysuszyć, z 3 dorodnych okazów zetrzeć pomarańczową część skórki na tarce o drobnych oczkach. Owoce obrać, pokroić w plastry i/lub kostkę. Zasypać cukrem, dolać szklankę wody oraz sok z cytryny i smażyć na wolnym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją

Zapiski Młodej Żony
Drożdżówki z pomarańczowym serem 213

dostaną je ze szklanką kakao. Nie ukrywam, że ja też lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne, a serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:) Składniki: CIASTO: - 0,5 kg mąki pszennej; - 100 g oleju; - 1/4 szklanki cukru; - 25 g świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - szczypta soli(...)będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. NADZIENIE: - 0,5 kg twarogu sernikowego; - 2 jajka, - 1/4 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - skórka z 1 sparzonej pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik

dom-agi.pl
KLUSKI Z MAKIEM 171

takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem.     SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem, dodajemy skórkę

słodki bratek
Pianka z mleka i pomarańczy 164

dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać aż stężeje. Można posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Smacznego

Stare Gary
smaczna, łatwa drożdżówka ze skórką pomarańczową... 120

Składniki: mąka tortowa 60 dag,jajka 2 sztuki,cukier 10 dag,sól - szczypta,masło lub margaryna 12,5 dag,mleko ciepłe 250 ml,drożdże suche 1 opakowanie,skórka pomarańczowa kandyzowana 250 ml,lukier - w opisie do misy robota wsypać cukier, jajka, sól i widelcem roztrzepać, wsypać mąkę, wlać letnie mleko, roztopioną wystudzoną palmę, wsypać mąkę, drożdże i dodać kandyzowaną skórkę

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK REWELACJA 29709

kilka kropli)- herbatniki petit beurreSkładniki nowszej wersji:- 1kg sera Juliko lub innego gęstego- 130g masła- 10 żółtek- 10 białek- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 250g ksylitolu (lub cukru)- trochę skórki pomarańczowej i cytrynowej, u mnie gotowa O'etkera (można pominąć)- kruchy spód:-1 szklanka mąki orkiszowej- 80g masła- 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 z prawdziwą wanilią i 1 zwykłego

Smaczne Zdrowe
Pączki 164

łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką  cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem

Blondynka Gotuje
Panettone - włoskie dobro narodowe 166

baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm  - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku(...)łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego

Gotowanie i blogowanie
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 230

problemu. Następnie owoc parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Skórkę z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce lub lepiej — ścinamy specjalnym nożykiem, zesterem. Pomarańczę po starciu skórki wyciskamy. Zachowujemy sok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Do gorącego wrzucamy pokrojoną w cienkie pasy prosciutto. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy(...)zredukowanym sosem odcedzony makaron, mieszamy dokładnie, cały czas na gazie. Pod wpływem ciepła sos powinien już widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu. Podajemy od razu. Najlepiej ze schłodzonym, lekkim białym winem. SKŁADNIKI 70g Prosciutto 3 łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi

Karo in the Kitchen
Panettone 161

baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm  - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre(...)łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego

Gotowanie i blogowanie
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 149

pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka(...)otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt i mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka pomarańczowo - maślane z lawendą. 176

Polecam Wam Kochani gorąco ten przepis!    CIASTECZKA POMARAŃCZOWO - MAŚLANE Z LAWENDĄ.           Składniki na około 50 sztuk: 480 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 120 g cukru pudru 250 g schłodzonego masła sól 1/3 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy + otarta skórka z 2 pomarańczy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate(...)miski wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki, żółtka, cukier puder, szczyptę soli, skórkę pomarańczową oraz sok i kwiatki lawendy. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto formować, za pomocą rąk, w kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej

Zakątek rozkoszy kulinarnych