skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:39/101)

Ciasto czekoladowe 181

mąka pszenna  - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy(...)polewą czekoladową. śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz

Camilla w kuchni
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 174

bardzo proste. Mimo że przydałoby się uczyć do poprawki, ale co tam - trzeba jakoś umilić sobie czas. ;)  Wyszło puszyste, a za sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka(...)proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami. Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Smacznego! :) ~Moni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową 175

kolejne 100 g cukru pudru 5 dużych jaj- oddziel białka od żółtek pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa cukier waniliowy jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa Najpierw musimy zrobić kruche ciasto.  Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj(...)miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj. Białka ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy jeśli lubisz. I tak otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony wcześniej spód. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut,następnie obniż temperaturę

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłecznik z pomarańczową galaretką (bez pieczenia) 167

smaczny. Składniki   paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 1 cytryna 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki żelatyny paczka biszkoptów Galaretka pomarańczowa: 1 kg pomarańczy 150 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Blaszkę (30x25) wyściełamy folią spożywczą(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pomarańcze myjemy , przekrawamy na pół ,wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy sok ,dodajemy skórki pomarańczowe ,cukier ,kardamon ,500 ml wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkową. Wstawiamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 166

umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki(...)pokruszonych pierniczków Masa serowa: 1 czubata łyżka masła orzechowego 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 gram waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 opakowania przyprawy do sernika marki Delecta skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Polewa z masła orzechowego: 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 gram masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki

Mango Papaja
Muffinki z borówkami amerykańskimi 152

Słodkie, niesamowicie mięciutkie i wilgotne muffinki z borówkami amerykańskimi i wyczuwalną nutą pomarańczową. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo muffinki wprost nie mogą się nie udać! Dodatkowo są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi przepadają(...)również wycieramy do sucha. Ścieramy z nich skórkę, by otrzymać jej 1 łyżeczkę (płaską). Z pomarańczy wyciskamy sok i przelewamy przez sitko, by nie było drobinek miąższu. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. W drugiej misce jajko mieszamy razem z olejem i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy sok. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche

MyCookBook.pl
karnawał w królestwie garów 145

serkiem mascarpone łosoś malinowo pomarańczowy tartinki z łososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska   łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym   pomarańczowy łosoś z jajkiem   łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie   tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie(...)rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros     makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym   babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok

królestwo garów
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 163

cukrem i cukrem waniliowym, po paru minutach ubijania dodajemy mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie

Słodkie Przyjemności
Kołacz polski 201

szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 250 g masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka rumu 5 łyżek cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych migdałów 1 łyżka suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę mąki(...)godziny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Po 5 minutach ponownie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Dzięki temu otrzymamy skórkę, która uchroni ciasto przed wysychaniem. zródło gazeta ciasta drożdżowe ( stara, nawet nie wiem z którego roku) kołacz polski

O kuchni z uczuciem
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 211

serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe   Ciasto piernikowe przygotować(...)ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu.  Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie, wlać olej i zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę.  Blaszkę z ciastem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grillowane gruszki z syropem z czerwonego wina 119

smakują wyśmienicie same, podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. Składniki: 4 dojrzałe gruszki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ½ filiżanki cukru, można dodać więcej 1 ½ szklanki wody 2 paski skórki pomarańczowej, każdy około 1 cm 2 całe goździki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka wiórek do wędzenia o smaku jabłoni Przygotowanie: Przygotuj grill węglowy do grillowania w średniej temperaturze(...)gruszki na talerz. W rondelku połączyć wino, wodę i cukier. Gotować na średnim ogniu często mieszając aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć do niskiej temperatury, dodać skórki pomarańczy i goździki. Całość gotować przez 20 minut lub do momentu uzyskania ładnej konsystencji syropu. W międzyczasie obrać gruszki, przekroić wzdłużnie na połowy, wyciąć rdzeń. Połówki gruszek dodać do gotującego

naRuszcie
Kurczak sezamowo-cytrusowy 282

piersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu  2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu

Świat Domowej Kuchni
Krem pomarańczowy 197

też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej  świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny  budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast

Bon appetit mon amie
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 166

odpowiedział: Nie, to ty lubisz rodzynki. I jak tu z tym dyskutować...?Jeśli więc rodzynek nie lubicie, możecie je pominąć. Zamiast możecie dać więcej żurawiny, jakieś orzechy, albo smażoną skórkę pomarańczową, którą proponowano w oryginale, a którą wolałam pominąć, bo bałam się, że mały smakosz będzie kręcił nosem. Ciasteczka pomimo rodzynek zostały skonsumowane, więc wnioskuję, że musiały smakować. Dorośli wcinali(...)orzechów laskowych75 g płatków migdałowych50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny1 łyżka mlekalukier:200 g cukru pudru1 białko1 łyżeczka rumuMiód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko.Z masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podaruję Wam trochę słońca: ciasteczka pomarańczowe! 162

myślimy! Oczywiście, że pomarańcze Jak nie śnieg to odwilż, deszcz i ślizgawica, a ja dam Wam dziś trochę słońca w postaci pomarańczowo-pomarańczowych ciasteczek. Wgryzając się w te orzeźwiające, pomarańczowe cuda pomyślcie, że już z górki, minie styczeń i już prawie lato, plaża, palmy…ehh. Ciasteczka Testowane i zatwierdzone przez Miśkę, (mam dowody)są miękkie, średnio słodkie, wręcz wytrawne(...)pieczenia, tj. wyłóż ją papierem i przygotuj krem. Po około 20 minutach kasza powinna być idealnie ugotowana, czyli tak rozgotowana, że łyżka stoi. Jeżeli masz, to dodaj łyżkę kandyzowanych skórek pomarańczowych i sok z cytryny. Zblenuj całość na idealnie gładki krem. Pod sam koniec możesz dodać mleko w proszku. Wyjmij ciasto z zamrażalnika (zakładam, że było tam około 20 minut

greenscarf
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 188

szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie  z bitą śmietaną, bardziej przypominające(...)aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 1łyżeczka skórki cytrynowej  1/3 łyżeczki soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać

Kulinarny karnet Christophera