Coraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się nie mogę doczekać Świąt. Polecam tymczasem przepis na pierniczki,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki,świeczniki
Niespełnione zdolności kulinarnetrzcinowego 160 g mąki bezglutenowej (użyłam SCHAR mąka MEHL, która jest mixem mąki kukurydzianej ze skrobią kukurydzianą)* 2 jajka 200 gram ulubionych bakalii (użyłam rodzynek sułtańskich, daktyli suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i nadal wszystko miksuję. Dodaję przesianą mąkę z sodą
Mango PapajaPASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikażdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaŻaden świąteczny sernik czy ciasto z bakaliami nie może obyć się bez dodatku pomarańczowej skórki. Moja mama od zawsze robi ją wyłącznie domowym sposobem. Co roku opracowuje nowy sposób na szybsze przygotowanie i lepszy smak. Składniki 4 łyżeczki zmielonej kawy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywitrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozorom bez drażniącej nuty - miłe rozczarowanie z nadzieniem wiśniowym - słodycz przełamana kwaskową nutką z nadzieniem cytrynowym - lekka, "świeża" i wesoła kompozycja smakowa (dla mnie najlepsza z wypróbowanych smaków) ze skórką pomarańczową - klasyczny smak doskonały do deserów i wypieków - na nadchodzące święta jak znalazł - kolejna kompozycja, która baardzo przypadła mi do gustu (koleżankom z pracy również) fruit & crunchy - pyszna czekolada
Kuchnia po mojemumakową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętaliście o przygotowaniu ekstraktu pomarańczowego? Jest on świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek a także można go dodać do rozgrzewającej herbatki lub grzańca. Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam. Składniki: 1 pomarańcza 150 ml wódki Przygotowanie: Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała
Ala piecze i gotujeSkładniki: 100 g rodzynek 50 g suszonych żurawin 200 g płatków migdałowych 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml śmietany kremówki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalie posiekać (zbyt duże kawałki uniemożliwiają sklejenie się ciastek), dodać mąkę i wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem - przestudzić. Połączyć obie masy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżką nakładać ciastka
Chocolate Muffin Blogłyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz skrobi
mojewypiekiinietylkoładnie zapakować jako prezent pod choinkę. Składniki: 100 g migdałów w płatkach 100 g żurawiny suszonej Ale-raj 50 g ziaren słonecznika 50 g rodzynek Ale-raj 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 30 g kokosu 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml kremówki 30% Przygotowanie: Wszystkie bakalie wymieszać z mąką. Masło z cukrem podgrzać
Ala piecze i gotujeRazem z córką od razu uśmiechnęłyśmy się na ten cudowny widok bo obie wręcz uwielbiamy czekoladę. Nie mogłyśmy się tylko zdecydować, którą otworzyć jako pierwszą. Wiśniową, cytrynową, miętową, ze skórką pomarańczową, gorzką czy crunchy z owocami. Wachlarz smaków bogaty, każda czekolada kusi nowym, niepowtarzalnym smakiem. I tak jako pierwszą wypróbowałyśmy tę cytrynową. Wspaniała! Z wiśniowej przygotowałam pyszną gorącą czekoladę. Mmmmm
Smakołyki Asikażdego rodzaju. Dzięki temu miałam okazję spróbować: czekolady gorzkiej 70% czekolady 70% z nadzieniem cytrynowym czekolady 70% z nadzieniem wiśniowym czekolady 70% z nadzieniem miętowym czekolady 70% z kandyzowaną skórką pomarańczową czekolady 70% z crunchy, morelami i rodzynkami Uwielbiam czekoladą więc z zapałem zabrałam się za testowanie. Zaintrygowało mnie to, że tak wysoko kakaowe czekolady są nadziewane. Z reguły wybieram
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy
Bajeczna Kuchnia