skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:52/68)

Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 154

ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) .     Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka

Mała Cukierenka
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 242

MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru  1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku

KUCHARNIA
Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 185

ździebeł (można zastąpić suszoną)1,5-2 łyżek soku z cytrynyJogurt naturalny 350gSkórka pomarańczowa kandyzowanaPrzygotowanie:1/ Kroimy śliwki, trawę i orzechy na mniejsze części i razem z resztą produktów umieszczamy w pojemniku od blendera a następnie miksujemy do uzyskania jednolitego musu.2/ Przekładamy do miseczki i posypujemy skórką pomarańczową3/ Smacznego i  życzę WITALNOŚCI

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasteczka Maślane z pomarańczową nutą. 154

  Delikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie  polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki

Malinowa Kawiarenka
Babka czekoladowo-pomarańczowa 143

zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 225

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o wiórki kokosowe i skórkę oraz sok z limonki i przyznam, że pierwsza porcja risotto w ustach po prostu oczarowała kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła(...)marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo

Eat me! Fit me!
Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 159

figami i spaghetti. A do tego niezwykle zdrowy olej lniany. Spróbujcie, połączenie smaków naprawdę pozytywnie zaskakuje. Zapraszam na moje spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Składniki: (na 1-2 osoby) 1-2 świeże figi 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza) 3/4 łyżki oleju lnianego Oleofarm 1 1/2 łyżeczki miodu nektarowo(...)patelnię układamy pocięte na ćwiartki figi (wraz ze skórką) na około 15 sekund. Figi odkładamy na bok, a patelnię zdejmujemy z ognia. Ugotowany makaron hartujemy. Układamy na patelni i mieszamy z miodowymi orzeszkami. Przekładamy do talerza/talerzy lub jednej większej misy, z której każdy nabierze sobie przygotowany makaron. Następnie całość zalewamy naszym pomarańczowo-figowym sosem (z olejem lnianym) i szybko mieszamy

Słodkie okruszki
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 191

cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka bez kaczki 179

łyżeczka cynamonu, łyżeczka lubczyku, łyżeczka majeranku, 3 jabłka, sól, olej. Wykonanie: Sok pomarańczowy musimy zagotować i wrzucamy na niego kotlety sojowe. Kotleciki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut a następnie przekładamy na sitko i studzimy. Do miseczki nakładamy sos sojowy, cukier, cynamon, lubczyk, majeranek, dodajemy starkowaną skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty

paapilotkaa
Dyniowy curd na Festiwal dyni 190

muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem.Curd pomarańczowo-dyniowySkładniki:(na 250 g curdu)180 g musu z dyniskórka otarta z 1 pomarańczysok z 1 pomarańczy100 g masła100 g cukru3 żółtka1/4 łyżeczki goździków1 łyżka mąki ziemniaczanejMasło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, energicznie mieszając, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 269

środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu

SMYKWKUCHNI
Kaczka w pomarańczach 154

smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach

UgotujmyTo.pl
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 441

ricotty (lub serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia)2 jajka2 żółtka3 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki brązowego cukruskórka otarta z 1 dużej pomarańczy3/4 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki gałki muszkatołowejNA WIERZCH DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD:3/4-1 szklanki dyniowo-pomrańczowego curdu z tego przepisuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło(...)boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę ze spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie ścięty przy lekkim

Słodko-Słony Świat Ilony
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn 226

Dynia piżmowa odmiany Muscade de Provence - piękna prawda?  Ma okrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę!   Carpaccio z dyni Muscade   Na jedną porcję:  - 40g - 7 plasterków dyni(...)skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piekny pomarańczowy kolor

Sajkofanka smaku
Sałatka z krewetkami i pomarańczą 180

został na skórce wycisnąłem sok do szklanki. Następnie wykroiłem z pomarańczy miąższ znajdujący się pomiędzy białymi błonami i odłożyłem. Z pozostałej części wycisnąłem sok do szklanki. Do miski dodałem dokładnie umytą i osuszoną sałatę roszponkę. Na niej ułożyłem wycięte wcześnie filety z pomarańczy. Orzechy brazylijskie pokroiłem na mniejsze części - niezbyt drobno. Do szklanki z wcześniej wyciśniętym sokiem pomarańczowym dodałem(...)łyżkę białego octu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu, niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz kilka posiekanych drobno gałązek tymianku. Całość bardzo dokładnie rozmieszałem, aż do połączenia się oliwy z sokiem pomarańczowym i pozostałymi składnikami oraz całkowitego rozpuszczenia się dodanego miodu. Tak przygotowany sos odstawiłem do lodówki. Pół niewielkiej papryczki chili pozbawiłem pestek, a następnie pokroiłem po lekkim skosem, tak aby uzyskać

Wyprawy kulinarne