skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:49/101)

Keks herbaciany 164

cukru pudru  - 75 g masła w temperaturze pokojowej  - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżeczki cynamonu - kilka szczypt gałki muszkatałowej - 2 łyżki skórki pomarańczowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek ulubionej, gorącej herbaty Bakalie najpierw wrzątkiem, potrzymaj kilka minut i odlej wodę. Następnie zalej bakalie kubkiem gorącej herbaty i trzymaj w niej

Corner With Recipes
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 223

Ciasto jest właściwie najbardziej zbliżone do oryginalnego przepisu(zmieniłam jedynie mąkę i ilość masła), największe zmiany jednak zaszły w nadzieniu - nie udało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej... W związku z tym uznałam, że to będzie dobra okazja na eksperyment i przygotowanie nieco zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta można sobie

FitKot
Makowiec zawijany 199

dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
Napój z pokrzyw i cytrusów. 125

wody      Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańcze i cytryny obieramy (możemy z nich zrobić  kandyzowana skórkę cytrynową lub  kandyzowaną skórkę pomarańczową ), następnie kroimy je w cienkie półplasterki i dokładamy do pokrzyw, dolewamy wodę, przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 227

cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej             bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek

Rozpustne gotowanie
Pączki z różą. 171

wanilii  (lub łyżka spirytusu) DODATKOWO: 1 słoiczek smażonych w syropie płatków z róży lub marmolady z róży 1 litr oleju do smażenia cukier puder lub lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji      Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Odstawiamy na 5-10 minut, czyli

Rozpustne gotowanie
Batonik Marchewkowy 139

imbiru oraz płatki migdałowe. Do żółtek dodajemy 2 łyżki miodu,  4 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, esencje waniliową . Do tego dodajemy marchewkę, imbir oraz skórkę pomarańczową. Następnie powoli dodajemy w/w składniki do ubitych białek. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Całość wlewamy do wyłożonej wcześniej papierem brytfanki, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około

dlaSmaQ
Kurczak „pomarańczowy” 186

smaków 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego sherry pieprz Przygotowanie   Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem do rondelka dodając kilka paseczków skórki pomarańczowej i pozostałe składniki , oprócz kurczaka. Zagotowałem, podgrzałem ok. 5 minut na małym ogniu. Kurczaka ponacinałem w wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem

R'n'G Kitchen
Keks mojej mamy 208

propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny  5 jaj  1 łyżeczka proszku do pieczenia  500g bakali (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd) 1 łyżeczka spirytusu lub octu   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg. Margarynę ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do gotowej masy wlać spirytus

Apetyt na Zielone
Pomarańczowe kakao z mleczną pianką 180

pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kakao, sok z pomarańzy oraz skórkę, ksylitol/cukier i 400 ml mleka mieszamy dokładnie w rondelku tak aby nie b było grudek i podgrzewamy. Odcedzamy i przelewamy do szklanek. Przy pomocy spieniaza 100 ml mleka ubijamy na piankę i wykładamy na kakao. Całość posypujemy skórką pomarańczową i odrobiną cukru lub ksylitolu. Smacznego

DefinicjaSmaku
Nalewka grejpfrutowa (grejpfrutówka) 134

grejpfrutów 0,75 l białego wytrawnego wina 0,5 l spirytusu 95% 200 g cukru suszona skórka z 1/2 pomarańczy Grejpfruty dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Musimy to zrobić delikatnie żeby nie zetrzeć tzw. albedo, czyli tej białej warstwy pod skórką. Albedo jest gorzkie, zepsuje smak nalewki.  Z otartych owoców wyciskamy sok. Sok przelewamy do garnka, dodajemy(...)łatwiej i szybciej rozpuści. Studzimy i przelewamy do dużego słoja. Wlewamy również wino i spirytus. Dorzucamy startą grejpfrutową skórkę i skórkę z pomarańczy. W sumie nie musi być suszona, może też być świeża. Ale oczywiście pozbawiona albedo. Ja użyłem suszonej skórki pomarańczowej , bo zawsze mam jej spory zapas. Zakręcony słój chowamy w zimne i ciemne miejsce na 1 miesiąc

Marder&Marder Manufacture
Piernik staropolski - dojrzewający 143

masę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj mąkę, jajka, sodę

Mania Wypiekania
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble 220

soli ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm. W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania. W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj

karmelowy
Pączki polskie tradycyjne 202

pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko planty i jest to moje subiektywna uwaga, nie znoszę zapachu gorącego smalcu w takiej ilości, - pączki, które nadziewamy przed smażeniem, trzeba bardzo(...)pączki, by mogły swobodnie pływać, przykryć pokrywką, smażyć do zrumienienia, przewracać i smażyć bez przykrycia z drugiej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierze kuchennym. Polać lukrem, przybrać skórką pomarańczową. Ja swoje nadziewałam też po upieczeniu, za pomocą szprycy z dłuższą końcówką o szerokim otworze dość rzadkim dżemem

Kuchnia Prezydentowej
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 166

rocznikach. W trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem

królestwo garów