skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:49/68)

Dżem marchewkowo- jabłkowy 214

przełknięcia ;) Składniki: 1 kg słodkiej marchwi 1 kg kwaśnych jabłek 750g cukru skórka otarta z dwóch cytryny skórka otarta z pomarańczy sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 3 cm kawałek imbiru 1 szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy

Kuchnia w czekoladzie
morele na herbatnikowym cieście i w galaretkach... 177

Składniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 1 sztuka jajka, 6 du że paczki herbatniki petit bery, 1 kg morele, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 1/2 szklanki śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukier puder, - ile potrzeba posypka czekoladowa herbatniki rozdrobnić w blenderze i dodać masło i jajko i mikserem wyrobić na kruche ciasto odstawić(...)moreli skórką do góry na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować do stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry po zastygnięciu teraz dodać galaretkę agrestową i do lodówki na koniec dodać galaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zjeść papaję 263

Dojrzałe owoce papai (melonowca właściwego) są pomarańczowe lub ciemnożółte, o lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne nasion. Niedojrzałe owoce muszą poleżeć kilka dni poza lodówką lub można je zjeść po ugotowaniu. Ostrych w smaku nasion można używać do przyprawiania zamiast pieprzu (nie wskazane dla kobiet w ciąży). Enzymy zawarte

SzczyptaSmaQ
Panie proszą Panów 136

otwarciu mleka kokosowego okazało się, że mam niezłą śmietankę i przepis lekko zmodyfikowałam. Znowu eksperymentalne wykonanie. Mazurek pomarańczowy 150g mąki 75g masła(plus do posmarowania foremki) 2 łyżki cukru 1 łyżka wody szklanka śmietanki kokosowej 100g cukru pudru 50g masła skórka z 1 pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem, łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło(...)Wystudziłam.Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam cukier puder, skórkę pomarańczy, a na końcu delikatnie wlewałam śmietanę, cały czas miksując. Gotową masę przełożyłam na wystudzony spód. Włożyłam do lodówki na ok. 5-6h.Ok. 1/4 szklanki wody zagotowałam z 5 łyżkami cukru i krążkami pomarańczy. Po 30min. ostrożnie wyjęłam pomarańczowe krążki (tak aby ich nie uszkodzić), odsączyłam z nadmiaru syropu

bastalena
Meteopatia, czyli uzasadnienie złego humoru. I lody - na wpół zamrożone 168

białka 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii 500 ml śmietany kremówki (38%) orzechy w pomarańczowym karmelu: 200 g orzechów laskowych 100 g cukru 100 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1/6 łyżeczki soli dodatkowo: 4 czerwone pomarańcze Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 116

stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy ze skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy

kgwjanczewo
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 185

nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest słodki, ale to już wedle naszego podniebienia. SOS POMARAŃCZOWY ok 250 ml- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewamy do rondelka. Jedną pomarańczę myjemy, parzymy obieramy cienko (bez białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie

Basia w kuchni
Sezon na dynie... 167

próbowałam nowej odmiany Futsu Black. Upiekłam ją, kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza

Kulinarne przygody Gatity
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 112

Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany 30%- 330ml 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g 2 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy

Podróż w kulinaria
Ciasto JAMAJKA 790

łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

Maślane ciasteczko
Trzy koktajle na piękną, zdrową cerę 118

zimną wodę. Do koktajlu dodajemy sok z cytryny oraz wodę kokosową. Dokładnie mieszamy.     2).Koktajl "Pomarańczowy sen"*     Składniki (na 2 porcje): 1 mango 2 cm imbiru 2 pomarańcze 100 ml zimnej wody   Owoce i imbir myjemy, pozbawiamy skórki (mango pestki) i wyciskamy w sokowirówce. Na końcu dodajemy zimną wodę, mieszamy i podajemy(...)Wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce, dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszamy. Podajemy.          * wodę kokosową można pominąć lub zastąpić zwykłą wodą **Odrobinę zmodyfikowany przepis na k oktajl "Pomarańczowy sen" z książki Katarzyny Błażejewskiej "Jak zamieszać w swoim życiu, czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody" Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasto miodowo-marchewkowe z pomarańczą i orzechami włoskimi 122

cukru trzcinowego LUKIER: 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Kilka kropel olejku pomarańczowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy. Roztopić wszystko chwilę ciągle mieszając na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Do tego dodać mleko

Calzonella.com
Pomarańczowe pancakes 219

soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok.  W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem

Pasja Smaku
Pieczony sernik na czekoladowym cieście z pomarańczowym musem 243

koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Na paterze kładziemy ciasto ,wylewamy część musu pomarańczowego ,układamy sernik i na wierzch dajemy resztę musu pomarańczowego . Dekoracja Galaretkę rozrabiamy w 450 ml wody ,studzimy w lodówce ,pomarańczę obieramy tak aby nie było białych skórek ,układamy cząstki na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 168

chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni, aby jej miąższ był mięsisty i słodki. Sezon dyniowy - choć jeszcze trochę wcześnie - uważam zatem za otwarty:)SKŁADNIKI:15 dag miąższu z dyni*sok i skórka z 1 dużej pomarańczy100 g masła140 g brązowego cukru3 żółtkaszczypta cynamonuszczypta gałki muszkatołowejWYKONANIE:W garnuszku(...)cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszaj, żeby cukier się roztopił. Teraz dodaj żółtka i energicznie rozmieszaj je z resztą składników rózgą do ubijania. Dołóż puree z dyni, rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj całość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń. Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka

Słodko-Słony Świat Ilony