skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:42/101)

Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 129

białego maku 4 łyżki miodu 35 g masła 2 łyżki konfitury morelowej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g obranych migdałów , lekko uprażonych 50 g suszonych moreli 50 g skórki pomarańczowej 50 g drobnych rodzynek 2-3 łyżki śmietanki 30 % 1 szklanka mleka wymieszana z 1 ½ szklanki wody Wodę z mlekiem zagotować, wsypać mak. Gotować na małej mocy przez 15 minut

Pełny talerz
Świąteczne kluski z makiem 542

gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce

Garniec Magalie
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 161

cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski przesiać mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą

Ciastka - domowe słodkości
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 297

oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa: 200 g niebieskiego maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 500 g tłustego

Food Square
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 193

śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli  na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIKOWA BRIOSZKA 129

żeby była złocista,wyjmujemy z piekarnika i studzimy 15 min w foremce.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z foremki,studzimy na kratce kuchennej. Gotową i ostudzoną brioszkę polałam lukrem,ozdobiłam skórką pomarańczową. Niestety zapomniałam zrobić fotki  w trakcie składania brioszki,jeśli ktoś nie rozumie opisu wykonania to wstawiam zdjęcie z gazety,myślę,ze będzie przydatne dla osób początkujących

Niespełnione zdolności kulinarne
Grzaniec zimowy 149

Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego  - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy -  3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Babeczki makowe - mini makowce 258

szklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa

Kulinarne Inspiracje
Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118 175

mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach Po 30 ml amaretto i rumu Po pół łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej 60 g cykaty (skórki pomarańczowej zasypanej cukrem i odstawionej na dobę lub dłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem.  Mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kawa kajmakowa z bitą śmietaną 149

śmietaną. Od razu podawać, gdyż pod wpływem gorącej kawy śmietana zacznie się topić. Jeśli lubicie takie kawy, to spróbujcie także czekoladowej kawy z piankami marschmallow lub czekoladowej kawy ze skórką pomarańczową . Dzisiejszy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem" , którego jestem współautorką. Niebawem ukaże się kolejny, zimowy numer, na który już teraz Was zapraszam. tutaj możecie pobrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik dyniowy 142

studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Z wody i cukru pudru zrobić lukier - tutaj dokładny przepis KLIK . Lukrem polać schłodzony sernik, posypać posypką lub startą skórką pomarańczową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
NALEŚNIKI Z MAKIEM I SOSEM CZEKOLADOWYM 146

szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli   Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka masy makowej 1 kostka twarogu 5dag.rodzynek 1 łyżka startej skórki pomarańczowej   Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czekoladowo-miętowa chmurka 464

wyszłyby zbyt ładne. Ciasto przechowujemy w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Smacznego! PS Czekolada, której użyłam do tego przepisu przyjechała do mnie prosto z Terravity na testy. Wersji ze skórką pomarańczową użyłam do tych pysznych  serniczków , które okazały się strzałem w dziesiątkę. Miętowa, tak jak już wspominałam, trafiła do dzisiejszego ciasta, a pozostałe systematycznie zjadaliśmy :) I wszystko byłoby super

Ratunku obiad
Pierniczki leckerli 137

spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo

I tu będę miała takie te
PASCHA - orzechowa odmiana sernika na zimno, z bakaliami. 138

cukru pudru, - 3 łyżki żelatyny, - 6 łyżek masła, - pół szklanki śmietanki kremówki (lub więcej), - bakalie - do wyboru, na bogato: orzechy mielone, płatki migdałowe, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana, skórka pomarańczowa, jagody goi, rodzynki.  Owoców dajemy sporo. Orzechów nie żałujemy!  + masło do wysmarowania naczynia i bakalie (orzechy i płatki migdałowe) do obsypania. WYKONANIE: 1. Żółtka z częścią cukru ucieramy

Wypisz Wymaluj