skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:47/101)

pączki serowe 133

niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki. Składniki:  (wyszło mi około 20 sztuk) 250 g twarogu półtłustego w kostce 315 g mąki przesianej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada bakaliowa w waflu 148

ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle  200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej  250 g margaryny (nada się lepiej niż masło) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 banany polewa czekoladowa (przepis tu) 100 g kokosu  kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z żurawiną (na półkruchym spodzie) 180

pieczenia na masę serową: 1 kg sera 7 jajek 50 g masła 150 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać pozostałe składniki spodu i zagnieść elastyczne ciasto. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto rozwałkować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka cynamonkowe z żurawiną i chili 86

Ciasto zagnieść , zwinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wałkować cienko wykrawać krążki piec ok 7-8 min w temp 180 na ciasteczkach można ułożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną

Gotowanie jest łatwe
Łamańce z makiem 125

masa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód

Gotowanie jest łatwe
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 172

czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki  ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu odlewamy do sporządzenia galaretki, zaś owoce umieszczamy w garnku, dodajemy wodę oraz 1/2 szklanki cukru i dalej

kawawszklance
Keks gotowany 153

łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić

kawawszklance
pyszna bio herbatka owocowa... 163

parzyć do 10 minut, wlać do filiżanki i delektować się smakiem mozna posłodzic miodem, cukrem - herbatka ma wyjątkowy smak owoców..............SMACZNEGO!!! skład:ekologiczne cząstki jabłka,ekologiczne kwiaty hibiskusa, ekologiczna skórka pomarańczowa, ekologiczny owoc dzikiej róży hibiskus ma lekko kwaskowaty smak i piekny fioletowy kolor, jest bogaty w wit. C i liczne sole mineralne, owoce dzikiej róży działają wzmacniająco, herbatka jest

W Mojej Kuchni Lubię
Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą 187

plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii.     Składniki: 1 jajo 1 kostka masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 222

szklanki. Ciastka mogą być bardziej lub mniej słodkie również przez rodzaj bakalii jakich do nich użyjecie – same orzechy dadzą ciastka bardziej gorzkawe i wytrawne w smaku, a skórka pomarańczowa, morele lub daktyle podniosą odczuwalny poziom słodkości.   Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem. Szykujemy sobie dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą

Karo in the Kitchen
Nalewka śliwkowa 433

zeszłym roku. Popełniony błąd numer jeden - rozdrabnianie owoców. Tragicznie odbiło się to na klarowności trunku. Błąd numer dwa - PRZYPRAWY. Pyszny smak śliwek zabiłam poleconymi w innym przepisie goździkami, skórką pomarańczową i cynamonem. FUJ! Nigdy więcej. Mieszanie cukru, owoców i alkoholu na raz to kolejny kategoryczny błąd, a wszystko to polecał mi przepis znaleziony w internecie. Naprawdę więcej nie będę polegać

Kuchenna Kontrrewolucya
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 165

ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika

Nie tylko w kuchni
SERNIK DYNIOWY 190

Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie

Kuchnia w opałach
Miodówka - nalewka miodowa 120

roboty. A pierwotnie przepis podpatrzyłem w Pracowni Nalewek . 1 litr spirytusu 95% 250 ml rumu 720 g miodu 500 ml wrzątku 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ususzona skórka z 1/4 pomarańczy 2 czubate łyżki kawy Miód wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy. Ważne jest żeby garnek był duży, bo całość będzie się mocno pieniła. Ja użyłem garnka 5 litrowego(...)wrzątku. W tym momencie całość się mocno zapieni, musimy uważać. Po chwili powinno się uspokoić i wówczas ściągamy łyżką pianę z powierzchni. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową. Oczywiście pozbawiona albedo, czyli tej białej warstwy na spodzie. Całość zdejmujemy z ognia. Kawę mieszamy z gałką i zalewamy wrzątkiem (250 ml). Parzymy pod przykryciem 5 minut, przecedzamy i wlewamy

Marder&Marder Manufacture
Pączki tradycyjne 118

spirytusu 300g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy marmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać do gotowego zaczynu, razem ze spirytusem, solą, skórką pomarańczową i mąką, starannie

Przepysznik - BLW i nie tylko