skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:41/101)

Sernik Panettone Historia i Pochodzenie 31

wypiek z resztek mąki, masła, jajek, cukru i kandyzowanych owoców. Goście byli zachwyceni, a ciasto nazwano „Pan di Toni” – czyli „chleb Toni’ego”. Rodzaje Panettone Klasyczne Panettone – z kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami i migdałami. Panettone czekoladowe – zamiast owoców dodaje się kawałki czekolady. Panettone pistacjowe – nadziewane kremem pistacjowym. Panettone z kremem – często wypełniane kremem waniliowym lub cytrynowym. Mój przepis na Sernik

RafalCook
Bożonarodzeniowa tarta zimowa last minute bez pieczenia 33

świątecznego wypieku albo po prostu nie ma pomysły na wyjątkową, zimową słodkość...i wtedy wchodzę ja, cała na biało w pelerynie z kremowego serka z białą czekoladą, makiem i pomarańczową skórką. To już brzmi kusząco, prawda? A ta kremowa serkowa warstwa jest tylko częścią Bożonarodzeniowej tarty last minute bez pieczenia. Pod spodem znajdziecie jeszcze słodkie śliwkowe powidła i podstawę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu 182

smarowania ciasta 1 jajko 2 łyżki mleka Nadzienie: 0,5 kg białego maku 100g cukru 120g miodu 50g masła 50g rodzynek 50g migdałów garść biszkoptów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 1 jajko 2-3 krople olejku migdałowego Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki pół szklanki orzechów arachidowych lub migdałów   MOJA RADA: Pracę należy rozłożyć sobie(...)całkowicie się rozpuści *** *** Dodajemy zmielony mak i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając przez około 5 minut *** *** Dodajemy sparzone i odsączone z wody rodzynki, zmielone lub drobno posiekane migdały i skórkę pomarańczową *** *** Mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Na końcu dodajemy jajko, drobno pokruszone biszkopty oraz olejek migdałowy, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki *** *** Następnego dnia ciasto i nadzienie wyjmujemy

Blog z Apetytem
Drożdżowa babka parzona 248

drożdżowych typ 550 25 g świeżych drożdży  100 g masła 90 g cukru 8 g cukru wanilinowego 4 żółtka 1 jajko 130 g rodzynków + rum do namoczenia ( opcjonalnie ) skórka otarta z małej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Lukier: pół szklanki cukru pudru około 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Zaparka: Mąkę przesiać do miski. Mleko zagotować i wrzącym zalać mąkę(...)lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty - dolać soku z cytryny. Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę.  Babkę można dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.  Smacznego

Opowieści z piekarnika
Pączki z różą 90

rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków ( wbijamy się albo od dołu pączka albo z boku w miejscu charakterystycznej „obrączki”). Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy skórką pomarańczową lub płatkami róż i gotowe Smacznego Wskazówki : *Zarówno rozczyn jak i nasze całe wyrobione ciasto możemy włożyć do piekarnika ustawionego na temperaturę 30 stopni jeśli nie mamy wystarczająco ciepło

I LOVE LIFE
Pączki jabłkowe 106

propozycja na szybki i łatwy deser. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Mini pączki jabłkowe możesz obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem, udekorować tartą skórką pomarańczową. Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu. Wykonasz je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pączki jabłkowe, idealne na Tłusty Czwartek

Zasmakuj Kuchni
Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście 111

przepis do polskich warunków. Kaszę mannę gotuję na mleku, a zamiast ricotty biorę półtłusty twaróg w kostce. Nie udało mi się dostać ekologicznych cytrusów, więc placek jest bez kandyzowanej skórki. Ale można dodać do masy szczyptę cynamonu, lub jeśli ktoś lubi nawet dwie. Rozwałkowanie ciasta może wydać się dość trudne. Za to upieczone ciasto jest bardzo kruche i delikatne, więc(...)wody 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie: 400 ml mleka 120 g manna 100 g cukru 250 g białego sera a najlepiej ricotty 2 białka kandyzowana skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę( u mnie bez ) szczypta cynamonu cukier puder do posypania Wykonanie : 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać

dolcevitainmykitchen
Makowiec mojej babci 1213

masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka) 4 duże jajka ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej  ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka 0,5 kostki masła opcjonalnie odrobina olejku migdałowego Dodatkowo: kokos do posypania Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać

Ze smakiem i z pasją
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 215

szklanki soda 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka jaja 4 szt masło 1 kostka Wykonanie: Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych ,marchew,skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką. Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda

Różowa kuchnia
Makowiec zwijany 1207

cynamonu  ·          1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej ·          pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ·          6 białek Mak zalać wrzącą wodą  (tak by był całkowicie zanurzony)  odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie

Proste Potrawy
Babeczki z masą makową 204

pieczenia 25 dkg mąki 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 125 ml oleju masa makowa Helio Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka kardamonowo-pomarańczowe 240

masła 1 szklanka cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko w temperaturze pokojowej Wymieszaj razem mąkę, kardamon i sól. Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj mąkę - ubijak zamień na płaskie mieszadło lub szybko zagnieć rękoma. Ciasto zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki

Czerwień i błękit
Grzane wino 221

paski skórki. Wbijamy w nie goździki (dzięki temu nie będą pływać w napoju i nie będziemy musieli ich wyławiać). Wrzucamy do garnka cukier, cynamon, ziele angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe

Poezja smaku