dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego
Karo in the Kitchenpatronka i koordynatorka akcji MUFFINKOWO 2011 (przepis oczywiście zgłaszam do akcji) uroczyście nadaję to szczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki(...)długich cukierków czekoladowych z płynnym nadzieniem cytrusowym Składniki suche mieszam ze sobą, dodaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych, miksuję dokładnie, ale nie za długo. Cisto nakładam łyżką do papilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika
Kuchnia Prezydentowejpomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku. Musi być ono dobrej jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy(...)innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się
W SMAKmiodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości(...)Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo fajne i zdecydowanie nie potrzebują mąki :) Podobne już kiedyś widziałam u Pana Łukasza z o ile mnie pamięć nie myli pomarańczowym sosem lub dżemem. Polecam bardzo :) Składniki: 40dag kaszy manny błyskawicznej ok szklanka mleka otarta skórka z jednej pomarańczy + łyżeczka soku z pomarańczy 32g cukru waniliowego (duże opakowanie) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko(...)razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza, niż na zwykłe naleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy grubo masę, aby powstały grube naleśniki i je delikatnie rozsmarowujemy. Smażymy z obu stron na złotawy
ChilliJemykawałkami czerwonych pomarańczy i grubo siekanymi pistacjami. Smakuje egzotycznie, kwiatowo-owocowo, po prostu cudownie! 180 ml oleju słonecznikowego 240 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego z czerwonych pomarańczy) 160 g dżemu z pomarańczy z drobno siekaną skórką (użyłam marmolady pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g wiórków(...)kwiatów pomarańczy Do podania: jogurt grecki kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji W misce wymieszać olej, sok i dżem z pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski z mokrymi. Wymieszać aż powstanie jednolita, dość płynna masa
KUCHARNIAświeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę (chyba, że mamy blanszowane). Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć
Mania Wypiekaniastarym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu. Baba jak widać ślicznie wyrosła
Wiem co jemzimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne ! Proporcje do ekstraktów są podane na 100 ml płynów, jeśli od razu chcemy zrobić więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość skórki z cyrtusów czy waniliowych lasek. Ekstrakty przygotowane w ozdobnych(...)buteleczkach, przewiązane kolorową wstążką mogą być wspaniałym prezentem mikołajkowym dla najbliższych, którzy uwielbiają domowe wypieki :) SKŁADNIKI ekstrakt waniliowy 1,5 laski wanilii 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt pomarańczowy skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej) 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt cytrynowy skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej
DefinicjaSmakuautorka tego pomarańczowego cuda, stworzyła idealne ciasto pomarańczowe! Pięknie pachnie i jest dziecinnie proste. Polecam z ręką na sercu:) Ciasto pomarańczowe wg. Rachel Allen tortownica ø20 cm (nie mam - użyłam ø 23 cm ) Ciasto: 100g masła 2 roztrzepane jajka skórka starta z 1 pomarańczy 100 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier(...)cukru pudru sok wyciśnięty z pomarańczy (tyle, żeby lukier był niezbyt gęsty. Ja zużyłam sok z połowy pomarańczy) Masło roztopić w rondelku. Cukier miksować z jajkami i skórką pomarańczową około 5 min. Dodać wystudzone masło i krótko zmiksować aż składniki się połączą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać rózgą / mątewką tylko
Posadzone i zjedzoneforemek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej
Mama GotujeUroczy omlet przygotowany na mikołajkowe śniadanko :) Bazę stanowi niezawodny omlet białkowy z dodatkiem skórki pomarańczowej - z pewnością przypadnie Wam do gustu! Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka zmielonych płatków owsianych 1/2 łyżeczki świeżo otartej skórki z pomarańczy Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać skórkę i płatki. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem
Chocolate Muffin Blogbiałą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto. Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka
potrawyregionalnemiodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać
Na słodko lub wytrawnieminut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa.....Ciasto:300g mąki2 ł proszku do pieczenia1/4 ł soli150g miękkiego masła250g miękkiego serka (może być z wiaderka)skórka starta z 1-2 pomarańczy350g cukru3 duże jajka (u mnie 4 normalne)2 ł cukru waniliowegoGlazura:200g cukru pudrułyżka masłasok(...)pomarańczy1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni2. Wysmaruj masłem i wysyp mąką formę z tuleją (kominem) o wielkości 23-25 cm3. Wymieszaj mąkę, proszek i sól4. Masło, serek, cukier wan, skórkę pomarańczową zmiksuj na głądką masę5. Dodaj cukier zmiksuj do jasnej masy6. Dodaj po jednym jajki, miksując tylko do wymieszania składników7. Dodaj mąkę miksując na wolnych obrotach8. Nałóż do formy, piecz
Z butelką mleczka w tleIdealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie
Kuchnia w opałach