down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto(...)szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam
karmelowynadaje całości wyrazu. Obojgu nam bardzo smakowało, i choć porcje wyszły naprawdę spore, dziś deser jest już tylko wspomnieniem... Polecam wypróbować - to naprawdę jest smaczne!Szklankowy deser sernikowy z pomarańczowym rabarbaremSkładniki:(na 4 spore porcje)kruszonka owsiana:80 g płatków owsianych30 g jasnego brązowego cukru30 g masła1 łyżka miodumasa:270 g twarogu 3krotnie mielonego350 ml śmietany kremówki70 g cukru pudru1(...)zachować sok. Na petelni skarmelizować cukier z łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały sok, dodać skórkę pomarańczową i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić.Masa:Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą masę. W osobnych miskach ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu u Asi - Smakołyki Asi. Oba wypieki świetne i bardzo mi smakowały.składniki:1/2 szklanki mleka250 g mąki4 g drożdży instant35 g masła3 łyżki cukru1 żółtkoszczypta soli100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack100 g mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack100 g żurawiny Kresto1 garść kandyzowanej papaiMleko podgrzać i rozpuścić w nim mało, przestudzić aby było letnie. W misce wymieszać mąkę
Monia miesza i gotujepszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 30 gram masła skórka otarta z jednej pomarańczy ziarenka z 1 granata Nadzienie z białego maku Mak i orzechy(...)wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na przygotowane kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Ugotowane pierogi podajemy polane masłem pomarańczowym i posypane granatem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarozpuścić 4 łyżki cukru, ułożyć na nich plasterki pomarańczy, podsmażyć pół minuty, odwrócić, smażyć minutę. Plasterki pomarańczy ułożyć (rozłożyć) na półmisku, Na patelnię wlać sok pomarańczowy, zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut. Następnie włożyć skórki i gotować 5 minut. Sos przecedzić. Skórki odłożyć, nie wyrzucać. Kaczkę ułożyć na brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 60 minut(...)tłuszcz. Kaczkę ułożyć skórą do dołu i polać 1/2 sosu. Piec dalej. Po 15 minutach polać mięso pozostałym sosem. Piec kolejne 10 minut, odwrócić kaczkę skórą do góry, włożyć skórkę pomarańczową i piec 10 minut. Podałam z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówsmakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek. Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć(...)tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 300g śmietanki kremówki 36% Wierzch i boki – ganache: 100g mlecznej czekolady
Mała Cukierenkasoku pomarańczowego, skórka z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy, cukier trzcinowy, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, żelatyna – na 0,5 l płynu ( 10 g) 1 łyżka soku z limonki. Sok wlać do garnuszka, dodać skórkę z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę pomarańczową, doprawić cukrem do smaku. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego soku i połączyć
królestwo garówsyrop z agawy), 1 opakowanie od jogurtu pełnoziarnistej mąki ryżowej, 1 opakowanie od jogurtu wiórków kokosowych, 1/2 opakowania od jogurtu konfitury pomarańczowej. Ja użyłam tu domowej roboty konfitury ze skórki pomarańczowej. 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Przepis na bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć
MODA NA BIOmaszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około
Słodkie Przyjemnościklimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności
Leśny Zakąteksprzedaży całą zimę. Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybki deser pomarańczowy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Uwielbiam ten serek nie tylko do słodkich wypieków, ale również do sosów, makaronów itp. Przepis na sos z serka mascarpone znajdziecie tutaj Ostatnio u mnie mało deserów, ale więcej ciast. Taką mam fazę na pieczenie, że w kolejce(...)czekają już cztery ciasta. Jednak pisanie przepisów nie idzie mi tak szybko i chyba jeszcze sobie w kolejce poczekają :) 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) posypka czekoladowa Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dodać otartą skórkę z pomarańczy
O kuchni z uczuciemBrzuchata dynia i soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem. Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy(...)zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje
My Chcemy JeśćZłoto Hiszpanii , który kusi swoim asortymentem. Zajrzyj, zobacz pewnie i ty się zakochasz! Składniki: świeże figi szynka Serrano rozmaryn kozi ser ulubiony ser Hiszpański skórka otarta z pomarańczy pieprz kolorowy sól morska miód (opcjonalnie) oliwa pomarańczowa Sposób przygotowania: Figi umyj, osusz i natnij na krzyż. Następnie pokrój kozi ser i umieść w nacięciu. Szynką Serrano otul każdy owoc. Dopraw(...)wersję słodkawą). Każdą figę posyp tartym serem- dobierz taki, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom. Hiszpania ma ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na koniec posyp całość skórką pomarańczową. Figi zapiekaj wraz z gałązkami rozmarynu ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj skropione dobrą oliwą (ja użyłam oliwy z dodatkiem pomarańczy. Nabyłam ją w sklepie Złoto
Wielki apetyttego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżki cukru pudru ok 1 łyżeczki soku z pomarańczy(...)błonką). Następnie "wyfiletować", wykrawając kolejno cząstki z białych błonek. Fileciki pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego, dodać kandyzowaną skórkę i cukier, wszystko bardzo dokładnie zblendować. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i masę pomarańczową. Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut
Kuchnia w opałach