masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu Rogale(...)godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Nadzienie: Migdały wrzucamy do wrzątku a po kilku minutach obieramy ze skórki. Mak sparzamy wrzątkiem, odsączamy z nadmiaru wody, a następnie mielimy min. dwukrotnie. Mielimy także orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki (jeśli ich używamy). Masę marcepanową miksujemy lub ugniatamy widelcem na możliwie najrzadszą konsystencję, biszkopty bardzo drobno kruszymy (na piasek). Wszystkie
Słodka Stronamnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem(...)gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu Mak z orzechami odcedzić na sitku i pozostawić do odsączenia. Całkowicie ostudzić Migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową zmielić w malakserze. Ostudzony mak z orzechami również zmielić w malakserze (lub maszynce) Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z miodem w malakserze, dalej miksując dodać jajka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150 g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier: 1 białko cukier puder Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru i łyżką mąki. Dodałam połowę mleka(...)lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta, ale elastyczna zabrałam się z lukrowanie mojej strucli. Za pomocą pędzelka rozsmarowałam lukier na całej powierzchni moich strucli. Na wierzchu rozsypałam orzeszki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i polałam roztopiona polewą czekoladową. Po zastygnięciu lukru mogłam już pokroić struclę. Nie mogłam się doczekać jaka wyszła. Bo zawsze wzorek wewnętrzny jest inny. Wystarczy dodać trochę więcej
Kuchnia u Krysiwanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody) Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy(...)pączki z dwóch stron po około 90 sekund lub dłużej, na złoto brązowy kolor (pączki z nadzieniem zawsze smażymy dłużej), następnie odsączamy na papierowym ręczniku, lekko studzimy, dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową i gotowe! Zgodnie ze staropolską tradycją pączki serwujemy jeszcze letnie
Rozpustne gotowaniemarcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru + gorąca woda(...)rozcieramy mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodajemy partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie wymieszamy.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodajemy łyżkę śmietany
Aga w kuchnikruchym spodzie . 300 g zmielonego suchego maku niebieskiego, 4 łyżki miodu lub więcej do smaku, 100 g rodzynek 50 g orzechów (włoskie, laskowe lub migdały), 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu, 20 g masła. Przygotowanie domowej masy makowej z mielonego suchego maku Przygotuj nadzienie makowe . Suchy mielony mak zalej wrzątkiem lub gorącym mlekiem i odstaw(...)puszki. Ważne jest odpowiednie przygotowanie masy makowej – mak należy sparzyć, zmielić w razie potrzeby, a następnie połączyć z miodem, bakaliami i korzennymi przyprawami. Świąteczny bogaty makowiec zawiera często rodzynki, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę, drobno posiekane morele i orzechy. Tradycyjny świąteczny makowiec robi się z ciasta drożdżowego, które wymaga trochę czasu na wyrabianie i wyrośnięcie. W makowcu ciasto drożdżowe powinno być
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: Składniki na ciasto kruche: 1/3 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 150 g chłodnego masła odrobina soli składniki na masę makową: 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 350 g maku suchego ( także może być zmielony) 2 garście włoskich orzechów posiekanych 70 g rodzynków 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu np . migdałowy, cytrynowy(...)taki już nie mielimy.) Następnie rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Potem zlać wodę i delikatnie osuszyć rodzynki. Orzechy połamać na mniejsze kawałeczki. Do zmielonego maku wsypujemy rodzynki, orzeszki, skórkę pomarańczową, ekstrakt, cukier brązowy, miękkie masło i miód. Wszystko należy połączyć na jednolitą konsystencję. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka jajek z 3 sztuk utrzeć na ładny żółty
Olcia gotuje!się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam z bloga(...)Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy
MyCookBook.plsuchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy(...)masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, następnie zmniejszamy gaz. Placuszki smażymy na małym gazie z obu stron (powinny rosnąć w trakcie smażenia). Podajemy posypane cukrem pudrem i odrobiną domowej pomarańczowej skórki kandyzowanej. Smacznego
Słodkie okruszkipudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać po 1 żółtku, a następnie wlać miód
O kuchni z uczuciemcukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta) dodatki: - mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru) - olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem i stawiam
Kuchnia co dniasoli75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa)skórka starta z jednej pomarańczyolej do natłuszczaniacukier puder do posypania 1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy na 5-10 minut.2. W drugiej
UgotujmyTo.plblaszki:3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę
Świat Ciastasamym okłamuje wielu czytelników.Dlaczego?Otóż historia sernika wiedeńskiego sięga bardzo starej tradycji państw niemieckojęzycznych. Sernik o tej nazwie musi zawierać rodzynki i może, ale nie musi zawierać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Prawdziwy sernik wiedeński nie zawiera również spodu gdyż zakłada się, aby sam smak masy serowej był poezją dla naszych kubków smakowych. Wszelkie modyfikacje, które weszły później spowodowały błędne określanie(...)nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie
Eat Shrimps