skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:15/101)

DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 296

Azji. Jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar." (Opis: Skworcu).Gorąca Czekolada Nastrojowy Wieczór:"Wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Kakao 70%, Cukier wanilinowy, Skórka cytrynowa(...)Skórka pomarańczowa, Cynamon, Goździki, Mielona herbata, Mielona wanilia, Sól, Aromat identyczny z naturalnym." (Opis: Skworcu)Korzeń Lukrecji:"Smakiem przypomina anyż, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jest podstawowym składnikiem ulubionych słodyczy w krajach Skandynawii, starty korzeń lukrecji świetnie sprawdza się w roli przyprawy do dań orientalnych, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg

Wypisz Wymaluj
pączki 178

Czwartek:)  Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa.  Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu (lub spirytusu(...)marmolada cukier puder sok  cytryny skórka pomarańczowa kandyzowana tłuszcz do smażenia (olej, smalec albo pół na pół) Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem i zasypać odrobiną cukru. Kiedy ruszą dodać rozczyn do mąki. Wbić jajko, dodać żółtko, resztę cukru i zacząć wyrabiać. Wlać rum a na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych 189

nocy bawiliście się świetnie i nikt z Was nie musiał iść do pracy. Całodniowe lenistwo, bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego   - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę

Be Fit Be Strong
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 258

drożdży  pół łyżeczki soli Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka(...)podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Nadzienie: Migdały wrzucamy do wrzątku a po kilku minutach obieramy ze skórki. Mak sparzamy wrzątkiem, odsączamy z nadmiaru wody, a następnie mielimy min. dwukrotnie. Mielimy także orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki (jeśli ich używamy). Masę marcepanową miksujemy lub ugniatamy widelcem na możliwie najrzadszą konsystencję, biszkopty bardzo drobno kruszymy

Słodka Strona
Karmelowa tarta ze śliwkami 165

orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania:Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki(...)minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rogale Świętomarcińskie 1965

zmrożonego masła do wałkowania  Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali(...)zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja

Bon Appetit Małgorzaty
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 228

niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości.Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR:- Kakao 70%,- Cukier(...)wanilinowy,- Skórka cytrynowa,- Skórka pomarańczowa,- Cynamon,- Goździki,- Mielona herbata,- Mielona wanilia,- Sól,- Aromat identyczny z naturalnym.Cena: 7 zł - 100 g" (Opis ze strony sklepu: Skworcu)Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU.Mąka Bezglutenowa Chlebowa:Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego

Wypisz Wymaluj
Babka pomarańczowo-czekoladowa 247

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki(...)Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

My simple kitchen
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 372

masła 200 ml płynnego miodu 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamony, mielonego 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej dodatkowo: lukier wykonanie: W rondelu na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałe suche składniki mieszamy w misce wraz z kandyzowaną(...)skórka pomarańczową, wlewamy masę maślano miodową i zagniatamy ciasto (może wyjść lepkie). Następnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż trochę podrosną. Pieczemy przez ok. 12- 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez

Domowy Smak Jedzenia
Likier herbaciany z nutami wanilii i pomarańczy 221

jego przygotowania użyłam gotowej czarnej herbaty z dodatkiem wanilii i skórki pomarańczowej oraz tyrolskiej wódki pomarańczowej. Herbatę dostałam w prezencie, a wódką obdarowali mnie gospodarze pensjonatu, w którym wypoczywaliśmy. Dostanie obu tych składników może być jednak dość trudne. Dlatego aby uzyskać podobny efekt dostosowałam przepis. Dodałam suszoną skórkę pomarańczową i kawałek laski wanilii.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Hinduskie ciasto marchewkowe z kremem mascarpone . 195

dzisiaj dla Was pyszne ciasto Hinduskie marchewkowe z kremem mascarpone . Do ciasta użyłam oleju kokosowego  od firmy Skworcu  . Ciasto jest przepyszne z nutką goździków , kardamonu i skórki pomarańczowej .Do kremu dodałam pyszne cytrynki z imbirem w miodzie z  Ogródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalaz łam w książce Ciasta świata .   Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka(...)cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika  1 łyżeczka kakao gorzkiego 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od  Skworcu   200 g startej marchewki na drobnych oczkach 1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki makowo-cytrusowe 217

mąki pszennej* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki cukru* 2 łyżeczki makuskładniki mokre* 2 jajka* 2/3 szklanki mleka* 0,5 szklanki oleju* sok wyciśnięty z połowy cytrynydodatkowo* skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowegoSposób wykonaniaW jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche z mokrymi.Foremki napełnić do 3/4 wysokości, po napełnieniu do połowy(...)każdej włożyć kawałek skórki pomarańczowej.Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Słodkie upominki - czekoladki pomarańczowe 189

ostatniej opcji, chciałam, żeby gotowe słodycze wyglądały jak małe talarki. Wybór czekolady i dodatków zależy wyłącznie od Waszych upodobań, ja zdecydowałam się na bardzo gorzką wersję, do której dodałam skórkę pomarańczową i pokrojone drobno migdały.Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę - około 3-5 cm i stawiamy na mały ogień. Na garnek kładziemy miskę - średnica garnka(...)może być większa od miski, dno miski nie powinno być zanurzone w wodzie.Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w misce. Dodajemy skórkę pomarańczową i przekładamy do foremek. Na wierzch sypiemy pokrojone migdały.Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby czekoladki zastygły. Jeśli się spieszymy możemy je włożyć do zamrażarki.Słodkie upominki - czekoladki pomarańczoweSmacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 245

wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika(...)cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna

SMYKWKUCHNI
Babka gotowana 131

dużych jajek 20 dkg cukru pudru 15 dkg płynnego masła 18 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej szczypta soli Dodatkowo: 10 dkg czekolady ruby 2 łyżki pistacji odrobina masła do posmarowania formy Jak zrobić babkę gotowaną. Do miski włożyć jajka, cukier puder oraz szczyptę soli. Ubijać(...)przez 5-6 minut, do momentu uzyskania puszystej konsystencji składników. Kolejno, małym strumieniem wlać rozpuszczone, zimne masło, cały czas kontynuując ubijanie. Następnie dodać otartą skórkę pomarańczową oraz przesiane przez sitko mąki wraz z proszkiem i sodą, nie na raz a mniejszymi partiami. Formę na babkę wysmarować masłem i do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Na ogień wstawić garnek z wodą

MeCooks