skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:6/101)

Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 170

marchwi - starta na tarce o drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance 2/3 szkl. surowej dyni - starta na tarce o drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć(...)jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew, dynię oraz skórkę kandyzowaną i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki ; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko drewnianą łychą .   Kandyzowaną skórkę pomarańczową przygotowuję zwykle własnoręcznie - z cukru, soku oraz zdartej ze świeżych pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce

Grunt to przepis!
Rogale świętomarcińskie 182

białego maku; 150 g zmielonych biszkoptów; 250 g cukru (połowę cukru można zastąpić miodem); 40 g masła; 40 g rodzynków; 40 g orzechów (u mnie włoskich); 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 2 duże jajka; kilka kropli aromatu migdałowego (olejek lub ekstrakt); Mak wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu(...)dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Następnie mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy zmielić, skórkę pomarańczową i rodzynki drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier, a następnie posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową oraz zmielone orzechy. Wszystko razem podgrzewać chwilę na małym ogniu, po czym dodać zmielony mak i smażyć na małym

In my kitchen
Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 184

piernik, a ten wpadł mi w oko przy okazji przeglądania gazetki Lidla. Postanowiłam zrobić i szczerze polecam. W przepisie najbardziej urzekły mnie powidła śliwkowe z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej, które smakują obłędnie. Piernik na pewno będzie gościł na moim stole podczas świąt. Przy okazji chciałabym pochwalić się kilkoma zdobyczami, zakupionymi przy okazji Tygodnia Wypieków w Lidlu. Było naprawdę(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto. Przygotowujemy w międzyczasie powidła. Startą skórkę pomarańczową zalewamy wrzątkiem, a następnie od razu przecedzamy za pomocą sitka. Wyciskamy delikatnie skórkę aby pozbyć się nadmiaru wody.Suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę.  Powidła razem ze skórką pomarańczową

Mania Gotowania
Ubijana babka cytrynowa 237

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru pudru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny.3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.Sposób przygotowania:Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić. Wystudzić.Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.Jaja ubić wraz

Gospodyni Miejska
Pączki z nadzieniem z róży 147

Tłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;) Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy pączek musi mieć chrupiącą skórkę, być mięciutki w środku a po naciśnięciu wrócić do poprzedniego kształtu a do tego ma być lekki jak puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe(...)podsypania 9g drożdży instant 5 łyżek cukru 3 łyżki cukru waniliowego spora szczypta soli 3 jajka w temp. pokojowej kieliszek rumu 100g masła 1 szkl (250ml) mleka lukier kandyzowana skórka pomarańczowa słoiczek konfitury z róży Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składni i i wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać z masłem

Smakołyki Asi
Pasta pomarańczowo - kokosowa na słodko do kanapek 157

Propozycja śniadania Dolce. Miód lawendowy przywiozłam jeszcze z Sardynii. Wczoraj go zobaczyłam ponownie. Obok niego w słoiczku czekały skórki pomarańczowe zatopione w cukrze. Połączenie z wiórkami kokosowymi oszołomiły moje kubki smakowe. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i trzeszczące ze świeżości pieczywo ...  opakowanie sera twarogowego pół kubeczka jogurtu naturalnego skórka pomarańczowa miód lawendowy wiórki kokosowe(...)Twaróg umieść w miseczce, rozdrobnij, wlej jogurt. Wlej 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. Podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Świeżym pieczywem

AZgotuj!
Rogale z farszem makowym 159

tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej  lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii(...)łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek  3 łyżki drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Apetyczna babeczka
Seromakowiec. 804

cukru (do smaku) 10 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru 2 duże jajka lub 3 małe 100 g sparzonych rodzynek garść posiekanych orzechów 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej tutaj przepis kilka kropel aromatu arakowego ewentualnie migdałowego      Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około(...)cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego      Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy twaróg, jajka, białka, budyń, śmietanę, skórkę z pomarańczy i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto

Rozpustne gotowanie
Sernik ze śliwkami 179

leje. Polecam mój pyszny śliwkowy sernik, skoro mnie się udał, to Wam na pewno też się pysznie upiecze! :) Puszysty sernik śliwkowy Składniki: 500 g śliwek węgierek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rumu lub wódki 125 g herbatników  50 g roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka 120 g słodkiej śmietanki 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki (od siebie dałam, bo mi się wydawało za rzadkie, w przepisie nie było) Skórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać

Kuchnia Prezydentowej
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 319

obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego(...)cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej      Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka

Rozpustne gotowanie
Baton orkiszowo-bakaliowy 196

Baton orkiszowo-bakaliowy  Składniki: - płatki orkiszowe błyskawiczne - orzechy włoskie - mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały - rodzynki Jumbo (kwaskowate) - suszone śliwki  - suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu) - 3 jajka - 2 łyżki miodu wielokwiatowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego) - około 1 szklanki mleka Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Płatki orkiszowe wraz ze skórką(...)pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna.       Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 192

pączki muszą być okrągłe? Nikt! Dlatego Blondynka postanowiła wykorzystać tą lukę i zrobiła pączki w kształcie serca. A co! Kto mi zabroni? :) Dlaczego nie na każdym pączku jest skórka pomarańczowa? Dlaczego jak jest to jest jej tak mało? Heh, proste! Ja lukrowałam, a mój Alex sypał skórką, a że za skórką nie przepada, to sypał albo za mało, albo wcale(...)skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam do dużej miski. Kiedy

Blondynka Gotuje
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 356

Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła(...)jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy

Walijskie Pichcenie
Dwukolorowa strucla świąteczna 178

prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar szczypta soli MASA MAKOWA: 1,5 szklanki suchego maku(...)mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki

Wanilia i Kardamon
Urodzinowy Tort Ptysiowy 114

samego zdania. Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy."Składniki na ciasto ptysiowe:200 g masła/ja użyłam margaryny2 szklanki wody2 szklanki mąki6 jajDodatkowo:słoiczek gruszek w syropie3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropiegarść świeżej żurawinykrem budyniowy:budyń 450 ml mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego(...)lodówki na około 1 h.Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki z przekrojoną żurawiną.Ostatni blat z wierzchu dekorujemy przekrojoną świeżą żurawiną i kawałkami skórki pomarańczowej. Chłodzimy z szczelnym pojemniku ( u mnie taki do przenoszenia ciast

Słodkie Przyjemności