skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:3/101)

Latte macchiato z nutą pomarańczy 206

romantyczny wieczór we dwoje. Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec. Składniki - proporcje na jedną szklankę 1 porcja espresso 1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 tabliczki czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej) 150 ml mleka duża szczypta świeżo zmielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Sprzęt młynek do kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka(...)kawy szklanki do latte macchiato ewentualnie spieniacz do mleka i papierowy filtr do kawy Przygotowanie Przygotowanie tej kawy trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Do każdej ze szklanek wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i staramy się ją dokładnie ubić, w ten sposób, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie nakładamy cienką warstwę na kandyzowaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pascha wielkanocna 381

Pascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To najbardziej tradycyjny deser wielkanocny – szkoda, by o nim zapomnieć. Paschę można przygotowywać z twarogu sernikowego, a następnie utrzeć go z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem i masłem. Jednak taka tradycyjna, prawdziwa pascha przygotowywana jest(...)połowy laski) 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 5 dużych jaj 250 g miękkiego masła dobrej jakości 1 niepełna szklanka cukru pudru bakalie: domowa skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, suszone owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowanie paschy zaczynamy od zrobienia sera. Zagotowujemy mleko razem z cukrem z ziarenkami wanilii

Poezja smaku
Dżem i konfitura z pomarańczy na różne sposoby 217

miałam okazję spędzić parę miesięcy na Cyprze, czyli greckiej wyspie, gdzie rosną kaktusy, palmy i przepyszne cytrusy. Dziennie na śniadanie zajadałam się pysznym dżemem z pomarańczy z cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej. Po prostu niebo w gębie! A dodam jeszcze, że w tamtych czasach nie byłam zwolenniczką dżemów, bo większości były dla mnie zbyt słodkie. Po powrocie do kraju, brakowało(...)następnie mielimy razem z pomarańczą. Z skórki z 1 – 2 pomarańcz* wykrawamy nożem większość białego miąższu i kroimy ją w cieniutkie podłużne paski, długości około 1 – 2cm. * Większe ilości skórki pomarańczowej mogą spowodować, że dżem będzie zbyt gorzki. Sposoby przetworzenia pomarańcz: I -  najprostszy i najszybszy z proszkiem żelującym 3:1, czyli Dżem. Zmielone pomarańcze (lub pomarańcze i dynię) przelewamy

Smakowy Raj
STRUCLA SEROWA 362

PYSZNY,WILGOTNY,DROŻDŻOWY PLACEK Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ STRUCLA SEROWA SKŁADNIKI: 125 ml mleka 400 g mąki 30 g drożdży 2 jajka+2 żółtka sól 80g masła 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym(...)roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą  cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać

Swojskie jedzonko
Tarta serowa z gruszką i żurawiną 160

serniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki. spód tarty: 200 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 1 łyżka cukru pudru 150 g masła zimnego 2 łyżki zimnej wody ser: 350 g sera twarogowego 125 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka(...)skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 187

białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie ciasta(...)ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym

Lili w kuchni
Waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką 178

Uwielbiam piec nadziane bakaliami ciasta. Dziś mam dla Was przepis na waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Ciasto jest proste w wykonaniu i pyszne. Idealnie się sprawdzi zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Helio 100 g suszonej żurawiny Helio 1 łyżka mąki Do oprószenia: cukier puder Przygotowanie: W miseczce mieszamy suszoną żurawinę ze skórką pomarańczową. Całość obtaczamy w mące (mieszamy łyżką). Do większej miski wbijamy 5 żółtek, do mniejszej białka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Słodkie okruszki
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 355

waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki(...)kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne bakalie opcjonalnie: rum lub amaretto listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka

Poezja smaku
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 211

SKŁADNIKI (30 sztuk) 250g mąki pszennej 80g zmielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Odstawić do przestudzenia. Lekko ciepłą masę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować

DefinicjaSmaku
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 247

Dziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem, ale ceny na pomarańcze są tak zachęcające, że postanowiłam znowu je kupić i coś z nich przyrządzić. Tym razem wykombinowałam coś sama i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura(...)jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko korzenna, dzięki przyprawom, które dodałam. I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Konfitura pomarańczowa z imbirem

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 840

smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona została o aromatyczną skórkę pomarańczową, która sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik(...)mąki ziemniaczanej1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejziarenka z 1/2 laski waniliimus pomarańczowy4 pomarańcze (około 1kg)200ml śmietanki 30%100g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyziarenka z 1/2 laski waniliikandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez

Smakołyki Bereniki
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 321

drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy(...)oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji (u  mnie był to sok z mniej więcej ¼ pomarańczy). Następnie możemy wymieszać z kandyzowaną pomarańczą lub skórką pomarańczową. Ja posypałam polukrowane pączki odrobiną startej skórki pomarańczowej. Gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik wyborny 192

Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego  8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego  szklanka cukru pudru  150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  skórka otarta z jednej wyparzonej pomarańczy  2 garści rodzynek Wykonanie: Ser wymieszać wymieszać z miękkim masłem, budyniem, cukrem oraz z jajkami. W osobnej miseczce ubić na sztywno białka(...)masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pierniczki mocno czekoladowe 170

zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki :  520 g mąki typ 650 45 g kakao(...)ciemne holenderskie) 130 g cukru pudru 5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka) 40 g przyprawy do piernika szczypta soli 45 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 175 g masła 1 duże jajko (L) 80 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego

vaniliowoczekoladowa
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 134

Niebo w gębie! Delikatna brioszka z nadzieniem z dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej i delikatnym sosem waniliowym. Czego chcieć więcej? Tylko filiżanki dobrej kawy i dobrego towarzystwa. Ja swoją brioszkę upiekłam na spotkanie (poświąteczne :)) z moimi najlepszymi Przyjaciółkami, od których dostałam pewną książkę kucharską, o której kilka słów pojawi się niebawem na blogu. Ciasto jest delikatnie słodkie, ze pomarańczowo(...)gorzkawym smakiem nadzienia (gorzki smak pojawia się od skórki pomarańczowej, więc lepiej spróbować dżemu przed pieczeniem, aby wiedzieć jaką ilością nadziewać brioszki). 'brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym' Składniki: - 370g mąki pszennej - 50g cukru - 50g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 100ml ciepłego mleka - 3 jajka - 170g miękkiego masła - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (najlepiej z kawałkami skórki pomarańczowej

CookYourself