Cudowna i naturalna słodycz uwolni się, a zdrowe węglowodany dodadzą Ci energii na resztę dnia. Yummy Pomarańczowy Pyszny, idealnie słodki i delikatnie się ciągnący – oto idealna propozycja na deser. Skórka pomarańczowa i olejek cytrusowy grają tu główną rolę i wnoszą świeży powiew w głęboką, karmelową słodycz daktyli. Najbardziej zaskoczyła mnie konsystencja batoników: przypomina mi nieco batoniki ciągutki z dodatkiem karmelu(...)które większość z nas lubi, tak więc jestem przekonana, że z pewnością posmakują dzieciom. Skład: daktyle*, migdały*, wiórki kokosowe*, skórka pomarańczowa* (5%), wanilia*, olejek cytrusowy*. Yummy Żurawinowy Smakuje rewelacyjnie – podobnie, jak w przypadku pomarańczowego owocowy dodatek w postaci żurawiny wnosi nieco orzeźwienia; batonik oczywiście jest słodki, ale towarzyszy mu kwaskowaty odcień żurawiny; wewnątrz różowego owocowego farszu czeka na nas niespodzianka
Roślinna - blog wegańskisernik 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki(...)przekładamy delikatnie do sernikowej masy, całość mieszamy łyżką (od boków) aż do połączenia. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy całość delikatnie łyżką (! nie mikserem). Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo
Słodkie okruszkichlebowego:- butelka piwa Książęce chlebowo miodowe- mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki- mąka chlebowa bezglutenowa 2 kopiaste łyżki- miód 4-5 łyżek- cukier trzcinowy 4-5 łyżek- masło 1 kostka- skórka pomarańczowa w syropie 3-4 łyżki- cukier puder trzcinowy pół szklanki/POLEWA:- czekolada mleczna pół tabliczki- czekolada gorzka pół tabliczki- mleko 2-3 łyżki- masło 1/4 kostki- otarta skórka z pomarańczyWYKONANIE(...)trzcinowym. Gotujemy jak normalny budyń aż zmieni kolor i konsystencję.Masło ucieramy z cukrem pudrem trzcinowym, powoli dodajemy wystudzony budyń i ucieramy, ucierając dodajemy miód, następnie dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.POLEWA - WYKONANIE: Mleko zagrzać, dorzucić połamaną w kostki czekoladę, dołożyć masło i na bardzo małym ogniu, najlepiej trzymając garnek nad palnikiem połączyć na jednolitą masę wszystkie składniki, nie dopuszczając
Wypisz Wymalujcukru 1 litr wody, ( łącznie z wyciśniętym sokiem z pomarańczy) 4 duże pomarańcze 1 łyżka kwasku cytrynowego 1. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomarańcze okroić ze skórki i pokroić w bardzo drobne paseczki. Ze skórki pomarańczowej dobrze wyciąć białe albedo, żeby nie nadało goryczki. Ugotować syrop z wody, soku pomarańczowego, cukru i kwasku cytrynowego(...)syropu włożyć dynię i skórkę pomarańczową, przesmażyć razem ok. 1 godziny, odstawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni, czas smażenia można skrócić w 2 i 3 dniu do 30-40 minut. Konfitura powinna być szklista i dość lejąca, przy studzeniu nieco zgęstnieje. 3. Przygotować wyparzone słoiki, napełniać konfiturą, zakręcać i odwracać do góry dnem. A takie
Apetyczna babeczkaprawie bez ciasta, miszmasz bakaliowy w pomarańczowym wydaniu. Pyszna, mokra i świąteczna w gruncie rzeczy kombinacja rodem z Alzacji. Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka po 100 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonych suszonych fig i suszonych moreli, oraz rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego(...)imbiru 100 ml rumu sok i skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami
Dzieje kuchennej Wiewiórylitry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami . Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Włożyć do garnka razem z cukrem i skórką pomarańczową. Nie dodawać wody!! Wymieszać. Postawić na małym ogniu, dusić aż zrobią się „szkliste”, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gorące
królestwo garówcynamonu i soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego. Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku
naRuszcielikieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać(...)masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego
Gosia gotujeŁosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę(...)morskapieprz cayenneszczypta cynamonu400 g fileta z łososia bez skóryWykonanie:z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć cała białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir(...)oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić
Pociąg Do Kuchniinne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir(...)oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić
Pociąg Do KuchniWalnut ravioli in orange sauceSkładniki.1,5 szkl. mąki pszennej2 żółtkawoda ciepła1 łyżka olejusólNadzienie.10 dag orzechów laskowych20 dag twarogu2 łyżki cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej1 żółtko1 łyżka śmietanywaniliaSos.2 łyżki masła5 orzechów włoskich1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cynamony1 pomarańczaWykonanie.Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.Nadzienie(...)Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać.Twaróg utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraStrasznie musiałam się powstrzymywać, aby nie sypnąć czegoś więcej. Powstrzymałam się i pozostałam przy smakach, które dobrze ze sobą zagrają. Składniki: 180 g czekolady gorzkiej 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka suszonych wiśni szczypta grysu chili Wykonanie: Czekoladę połamałam na małe kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. DO ciepłej czekolady wmieszałam skórkę pomarańczową i wylałam całość do pojemnika
Blondynka Gotujeszkl cukru 2/3 szkl oleju 4 jajka 3 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie Olej miksujemy z odrobiną soli ,cukrem i skórką pomarańczową. W trakcie miksowania dodajemy jajka. Przesianą mąkę mieszamy z sodą
R'n'G Kitchenproszku do pieczenia; szczypta soli; 0,5 szklanki miodu; 0,75 szklanki cukru kryształu; 125 g masła; 1 jajko; 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów; 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej; 4 łyżki przyprawy do piernika; Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka(...)dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła śliwkowe; Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić
In my kitchen