się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam z bloga(...)Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy
MyCookBook.plsuchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko klasy M 3/4 szklanki mleka odrobina oleju do smażenia do podania: cukier puder i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miód (ilość zależy od słodkości jaką preferujecie), znów mieszamy. Na koniec wbijamy(...)masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, następnie zmniejszamy gaz. Placuszki smażymy na małym gazie z obu stron (powinny rosnąć w trakcie smażenia). Podajemy posypane cukrem pudrem i odrobiną domowej pomarańczowej skórki kandyzowanej. Smacznego
Słodkie okruszkipudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać po 1 żółtku, a następnie wlać miód
O kuchni z uczuciemcukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta) dodatki: - mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru) - olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem i stawiam
Kuchnia co dniasoli75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa)skórka starta z jednej pomarańczyolej do natłuszczaniacukier puder do posypania 1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy na 5-10 minut.2. W drugiej
UgotujmyTo.plblaszki:3/4 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę
Świat Ciastasamym okłamuje wielu czytelników.Dlaczego?Otóż historia sernika wiedeńskiego sięga bardzo starej tradycji państw niemieckojęzycznych. Sernik o tej nazwie musi zawierać rodzynki i może, ale nie musi zawierać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Prawdziwy sernik wiedeński nie zawiera również spodu gdyż zakłada się, aby sam smak masy serowej był poezją dla naszych kubków smakowych. Wszelkie modyfikacje, które weszły później spowodowały błędne określanie(...)nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie
Eat ShrimpsPatyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady,3 łyżki słodkiej śmietanki,skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack.Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennajest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczeniaSkładniki:80g (10 sztuk) herbatników30g czekolady deserowej6 łyżek mlekamasa serowa400g twarogu sernikowego250g mascarpone4 łyżki cukru pudru150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt)2 łyżki żelatynymasa pomarańczowa3 żółtka100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt)1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy2 łyżki soku z cytryny6 łyżek cukru70g masła0(...)małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), zwłaszcza, gdy zacznie bulgotać- podgrzewać przez około 10 minut do lekkiego zgęstnienia masy- masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję - do gorącej masy dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia się w masie- żelatynę rozpuścić w łyżce wody
Smakołyki Berenikidyni ) 125ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 50g domowego cukru z wanilią lub zwykłego 2 jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) 5-6 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki żelatyny(...)posiekana gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto, dodając sok z pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć
Smakołyki Berenikiorzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić i podawać. Można polać lukrem pomarańczowym, przygotowanym zgodnie z tym przepisem: 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki sok z cukrem, pod koniec dodać skórkę, wymieszać. Polać każdą bułeczkę 1-2 łyżeczkami lukru. Smacznego! … a tak wyglądają polukrowane
moj przepis namojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy(...)godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku. Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać. Nie muszą być przechowywane w lodówce. Smacznego! Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar
moj przepis naBiedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wszystkie składniki wrzucić do malaksera. Utrzeć lub bardzo dokładnie wymieszać sok z cukrem, pod koniec dodając skórkę. Mleko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (zabrać
moj przepis natemperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 100 ml wódki o smaku pomarańczowym do nasączenia blatów Masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 250 g dżemu pomarańczowego skórka starta z jednej pomarańczy + wyciśnięty z niej sok cukier puder do smaku 4 g żelatyny pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) Masa czekoladowa: Serek mascarpone(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa pomarańczowa: Serek mascarpone miksujemy z dżemem pomarańczowym. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego - jeśli chcecie uzyskać mocniejszy kolor masy (opcjonalnie). Dodajemy cukier puder w zależności
W kuchni Katiejabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać skórką pomarańczową
Ala piecze i gotujeWspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, nie wychodzą gnieciuchy, są sprężyste – dla mnie idealne, mój mąż woli bardziej gniotowate. Jeżeli chodzi o wykonanie, to wszystko zależy od tego jaką macie(...)grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać kolejną 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać resztę cukru, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy wymieszać. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Podawać. Smacznego! pomaranczowo_dyniowe_buleczki pomaranczowo_dyniowe_buleczki pomaranczowo
moj przepis nakoktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem(...)sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille
Czerwień i błękitpodkówkę, a do oczu napłynęły łzy. Są (były) chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, zupełnie jak brownie. Z dużą ilością rozpływającej się w ustach czekolady i pyszną, pachnącą skórką pomarańczową. Nie ma słów w żadnym języku świata, które mogłyby opisać jak bardzo są wspaniałe. Och. PS Sezon zdjęć robionych na podłodze pod oknem balkonowym uważam za otwarty. Margarynę utrzeć
wcinaj toidzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się(...)formie. Sernik z jogurtu greckiegoSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej20g (2 łyżki) kakao50g margaryny50g cukru pudru1 żółtkomasa 500g jogurtu greckiego1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru3 jajka50g cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczyszczypta solipolewa 1 łyżka margaryny1 łyżka cukrusok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie:CIASTO - mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier
Smakołyki BerenikiPrzepis na ten sernik pochodzi z magazynu „Kuchnia” (nr 12/2011)*. Jego zdjęcie z piękną glazurą z konfitury z kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie
MyCookBook.pl