skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:38/101)

Lebkuchen - niemieckie pierniczki 181

łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;1 łyżeczka cynamonu;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;200 ml płynnego miodu;85 g masła;1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek(...)rozpuści i połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła).Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 131

masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać do miski, masło stopić i przestudzić. W misce(...)samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem

Radość kipiąca uśmiechem.
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 180

było. Resztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki(...)świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Keto świąteczne ciasteczka (Paleo, LowCarb) 105

Porcje 20 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Ciastka 100 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej 50 g erytrytolu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 jajko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g mąki kokosowej 20 g mąki migdałowej 1 łyżka mąki lnianej lub zmielonego lnu 0,5 łyżeczki gumy(...)Masło utrzeć z erytrytolem na gładką masę. Dodać jajko, jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucierać jeszcze przez 1 minutę. Pozostałe suche składniki wymieszać i dodać do masy razem ze skórką z pomarańczy. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 0,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować (niezbyt cienko) i wykrawać ciastka

Modern Cave Girl
Sernik pomarańczowy 209

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć.Przepis(...)wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada

Kulinarne przygody Gatity
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 187

zmielonego twarogu 4 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy 2 jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam(...)miód. Wsypałam cukier, cukier wanilinowy i budyń śmietankowy. Następnie d o miski powędrował   serek i dwa jajka. Składniki wymieszałam łyżką. Pozostało jeszcze tylko dodać zapach migdałowy, skórkę z pomarańczy i ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto wyjęłam z lodówki. Formę na tartę ( 24 cm)  wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam

potrawyregionalne
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 270

Już dawno nie udało mi się upiec takich dobrych muffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która nadała mu lekkości. Całość naprawdę jest(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka nasion chia łyżka jagód goji na krem: 150 g daktyli(bez pestek) 75 g Newelli naturalnej + ok. 25 g na dekorację Jajka ubić ze stewią

FitKot
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 184

szklanki ugotowanego ryżu arborio 3/4 szklanki  rodzynek 1/2  szklanki  rumu 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii  (opcjonalnie) 1 i 1/2  łyżki startej skórki pomarańczowej 5 lub 6 arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm) roztopione masło do smarowania ciasta forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm przygotowanie Szklankę(...)czasie odcedzić (rum wypić - ma  pyszny, rodzynkowy smak). Rozgrzać piekarnik do 190 st C W misie robota wymieszać ze sobą ksylitol ( lub cukier) ricottę, mascarpone, jajka, wanilię i skórkę, aż otrzymamy jednolita , gładka masę. Przelać do miski . Z ugotowanego ryżu odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie

Stare Gary
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 414

świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić(...)zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować kółko

Kulinarne Inspiracje
Sernik krakowski 331

zmielić w maszynce) 150g śmietany 18% 8 jajek + 1 białko 250g cukru 100g masła 2 łyżki cukru waniliowego 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Nie mogą być wyczuwalne grudki cukru. Dodawać po 1 żółtku i po trochę sera. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Chwilę pomiksować. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na samym końcu dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy i rodzynki. Delikatnie wymieszać łyżką

Mania Wypiekania
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 183

cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość(...)przekroić wzdłuż na pół. Podsmażyć na oliwie przez kilka minut, powinny nadal być chrupkie. Dodać miód i sok z pomarańczy; podgrzewać, aż 2/3 płynu odparuje. Odstawić. Ricottę wymieszać ze skórką pomarańczową, połową tymianku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 138

Korzenne aromaty, skórka pomarańczowa, powidła, dynia oraz czekolada. Tak przedstawia się zestaw jesienno-zimowych smaków, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Przychodzi zimny wieczór, chłodny poranek i najlepszym lekarstwem na zły humor są rozgrzewające pyszności. Mamy sezon na dynię, więc zachęcam do przygotowania większej ilości puree i zamrożenia - w każdej chwili można przygotować z niego coś pysznego. Po inspiracje(...)cukru 1 budyń waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych  Puree zmiksować z mlekiem i 50 ml soku z pomarańczy. Masło roztopić, przestudzić. Dodać jajka i zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłożyć masę pomiędzy silikonowe lub papierowe foremki

Chocolate Muffin Blog
Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 207

postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować  dzięki  firmie  Eco Blik .   Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru 300 g masy makowej gotowej(...)cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną   . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek  do pieczenia ,  mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki

Sama słodycz i szczypta chili
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 217

Troszkę się obawiałam, jak w końcowym efekcie będzie ta zupa smakować. Bo nie tylko czekolada, rodzynki i skórka pomarańczowa wystąpiła w przyprawach, ale jeszcze kolendra świeża i mielona, kminek, oregano i czosnek - istna feeria smaków dosłownie i w przenośni! ;) Moje obawy okazały się zupełnie bezpodstawne - zupa jest po prostu wspaniała. Zgodnie z moim kolejnym przeczuciem, że jest też wyjątkowo sycąca(...)gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto czekoladowe 181

mąka pszenna  - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy(...)polewą czekoladową. śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz

Camilla w kuchni
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 174

bardzo proste. Mimo że przydałoby się uczyć do poprawki, ale co tam - trzeba jakoś umilić sobie czas. ;)  Wyszło puszyste, a za sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka(...)proszkiem z mlekiem. Na koniec dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami. Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Smacznego! :) ~Moni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego