skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:35/101)

Ciasto jogurtowe ucierane 131

jajko, 1 szt cukier, 3/4 szkl aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki mąka pszenna, 2 szkl olej, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka kandyzowana skórka pomarańczowa, 50-70g Przygotowanie Jogurt, jajko, aromat, olej i cukier zmiksować razem, około 30 sekund. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do mokrych składników. Wymieszać dokładnie łyżką

Gotowanie moimi oczami
Muffiny cytrusowe 307

mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy  - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć

Smakołyki Bereniki
Brownie z borówką amerykańską, pachnące pomarańczą 191

mnie borówki amerykańskie) łyżka startej skórki z pomarańczy    Przygotowanie: Masło roztopić wraz z czekoladą w małym garnuszku ( nie doprowadzić do wrzenia). Odstawić na bok i dodać startej skórki pomarańczowej. Wymieszać. Zmiksować 6 jajek z cukrem. Aż piana będzie puszysta. Dodać przesianą mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem

ChilliJemy
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 228

rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej czekolady.Mak zalać wrzątkiem

Z miłości do słodkości
domowa kandyzowana skórka pomarańczy 195

taką samą ilością wody, dodajemy ewentualnie ( jeżeli lubimy) kardamon i goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”.  Teraz wkładamy do garnka pomarańczowe skórki i gotujemy je przez pięćdziesiąt minut. Ugotowane skórki wyjmujemy z garnka i układamy na ruszcie, odstawiamy na dziesięć minut ( pozwalając aby spłynął z nich nadmiar syropu) i wkładamy

Miód i pieprz
Sernik na pierniczkowym spodzie . 197

kształcie gwiazdek 1600 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 8 jajek 11o g margaryny  2 budynie waniliowe z cukrem  3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa : 2 tabliczki białej czekolady  4 łyżki śmietanki 12 % Blaszka 25/30 cm Wykonanie : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Na spód układamy ściśle pierniki. Ser mielimy 3 krotnie , dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na cynamonowej kruszonce 184

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu  Bazylia.pl  którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych,  co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form które(...)mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem

Wanilia i Kardamon
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 186

użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone

Mango Papaja
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 261

duża łyżka mąki ziemniaczanej  1/2 płaskiej łyżeczki curry sól pieprz paryski (mieszanka pieprzu czarnego, kozieradki, płatków chili, wędzonej papryki, cebuli, czosnku, gorczycy, ziela angielskiego, pietruszki, rozmarynu, bazylii, lawendy, skórki pomarańczowej, lubczyku, oregano, majeranku, kminu rzymskiego, trybuli, estragonu, soli morskiej i brązowego cukru) MASŁO CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWE    1/4 kostki miękkiego masła 5-6 łodyżek świeżej pietruszki karbowanej 1 łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Babka Madera 192

mąki typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 łyżki soku z pomarańczy (dałam ok. 5) 1 . Piekarnik rozgrzać do 160°C. Formę do babki z kominkiem natłuścić masłem i wlać na dno łyżkę melasy, rozprowadzając  po dnie. Pomarańcze obrać (najpierw z jednej zetrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce), pozbawiając je także białych(...)każdym razem dokładnie połączyć z maślaną masą. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 4. Dodawać następnie stopniowo (na 4-5 razy) mieszankę mąk i proszku, na koniec skórkę pomarańczową i tyle soku, aby ciasto stało się miękkie (ale nie rzadkie!) ale zwarte. 5 . Przełożyć ciasto do blaszki na plasterki pomarańczy, wygładzić powierzchnię mokrą łyżką. 6 . Piec

Kuchnia Prezydentowej
Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem. 577

kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 150 g kaszy manny 1,5 łyżki  cukru waniliowego 50 g masła      Przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier, dodajemy ziarenka wanilii, skórkę pomarańczową, cynamon

Rozpustne gotowanie
Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego 163

pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje:3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym

Bon Appetit Małgorzaty
Pulao pomarańczowe 147

nada się delikatny, ale aromatyczny ryż z jakimś orzeźwiającym akcentem. Uznałam, że do pulao dodam standardowych przypraw, z lekką przewagą cynamonu i słodyczy a kawałki pomarańczy dopełnią całości.  Pomarańczowe pulao z rybnym vindaloo stworzyło idealną i przepyszną całość. :) Składniki (na 2-3 osoby): 1 filiżanka (175 ml) ryżu basmati Do gotowania ryżu: 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)ziaren kolendry 2 ziarna czarnego pieprzu duża szczypta cynamonu szczypta garam masala 1/4 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1/3 pomarańczy obranej z błonek  1 łyżka startej na paseczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej (najlepiej zesterem) trochę siekanej natki pietruszki (ilość wg upodobań) 1. Całe przyprawy wrzucamy do specjalnego woreczka lub koszyczka do gotowania. Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, gotujemy

Kuchnia Prezydentowej
Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami 238

Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej

bistro mama
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 179

musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao(...)pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania