Domowa przyprawa piernikowa 201Przyprawa piernikowa - nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Churros 148Churros niby robi się na Nowy Rok, ale umówmy się, ze po pierwsze to dzień w dzień należy coś świętować, a po drugie to nikt mi
ladykitchen
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3977Ten sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta
Smakołyki Bereniki
Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) 222Terozki 1 je coroz to wiyncyj ludzi, co im szkodzi glutyn- niy śmiōm 2 jejś 3 pszynicy, żyta ani jyńczmiynia 4 . A jak sie tak czowiek
Chop w kuchni
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 196przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą
My Chcemy Jeść
Keks z rumowym akcentem 188przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Penne z dynią i toy choy 231smak niż kapusty głowiaste białe, np. ditmarska. Poza tym po obróbce termicznej nie tracą koloru. Zestawiłam je z innym sezonowym dodatkiem - dynią odmiany Muscat de Provence o oryginalnej pomarańczowo-zielonej skórce. Składniki (na 2 porcje) : 2 garści makaronu typu penne (u mnie kolorowy) 2-3 toy choy (można zastąpić kawałkiem kapusty pekińskiej lub liśćmi szpinaku) 150 g dyni (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzie
Purée z dyni 251barwie. Jej miąższ nie jest tak intensywnie pomarańczowy, ale idealnie nadaje się do potraw, również dobrze sprawdza się jako purée. Dynia hokkaido jest mniejsza, ma gruszkowaty kształt, intensywnie pomarańczową barwę skórki i miąższu. Wnętrze tej dyni jest bardziej mączyste (mniej wodniste), a skórka na tyle cienka i miękka, że może być przetwarzana razem z miąższem. Nie ukrywam, że jestem wielbicielką
Smakołyki Bereniki
Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą… 331Bardzo podoba mi się ten nasz nowy rozkład dnia, mimo iż te 3 godziny, w czasie których Zuzia jest w … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni
Kruche ciasteczka waniliowe 188przy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny
Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 259przy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny
Mała Cukierenka
sernik z pomarańczą i oreo 227szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 8 żółtek 8 białek 2 całe jaja 3,5 budyni śmietankowe lub waniliowe 6-8 ciasteczek oreo skórka kandyzowana pomarańczowa na dno herbatniki,lub biszkopty Wykonanie 2 blaszki 25x20 cm,lub jedną dużą ,wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym naczyniu ubić osiem żółtek i dwa całe jaja z połową cukru.Dodawa
w mojej kuchni
Kaszanka waflowa 290margaryny 3 łyżki kakao galaretka-kolor nieważny 100 g herbatników 1 szklanka cukru dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi) Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Z opakowania wafli odkładamy 2 całe wafle. Czyste ściereczki zwilżamy wodą i obkładamy odłożone wafle
na moim stole...
Pieczona owsianka piernikowa 248zmienić zdanie! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka popingu z amarantusa 1 łyżka ulubioncy orzechów 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy
DefinicjaSmaku
Dżem czereśniowy 212ponieważ trzeba je będzie wyjąć!), wsypałam cukier, gotowałam ok. 20 minut na średnim ogniu, mieszając. Obie pomarańcze sparzyłam, z jednej starłam skórkę, z obu wycisnęłam sok. Wyciągnęłam z garnka goździki, całość lekko zmiksowałam, dodałam skórkę, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Gotowałam ok 10 minut na małym ogniu, wypełniłam gorącym dżemem słoiki. Pasteryzowałam ok. 15 minut. Przepis bierze udział
Kuchnia Prezydentowej
Drożdżówka kobiety pracującej 147pracy upiec. Pychota! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ¾ kostki masła 3 jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę
Tradycyjna Kuchnia
Pieczona gęś 249Wiele, wiele lat temu kiedy moja mama przeprowadziła się do Niemiec byłam zaskoczona popularnością gęsi na ich stołach - jak przychodził czas świąt musiała być gęś! W
Plate of Joy
Mazurek wielkanocny 305Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Święta Wielkanocne coraz bliżej, pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia
Marta Gotuje
Czekolada na gorąco o aromacie pomarańczowym 166gorącej czekolady będzie czymś niezwykłym. Czekolada, którą dla Was przygotowałam może być jednocześnie deserem, jest bardzo gęsta i aromatyczna. Składniki na 2 małe filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady pomarańczowej starta skórka z jednej pomarańczy 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
noteskulinarnyfiga
843. Ryż na mleku z makiem. 201Pomarańczowy ryż* na mleku z makiem;karmelizowaną pomarańczą*z aromatem pomarańczowy, startą skórką pomarańczowąMoże by tak iść dzisiaj na łyżwy
More food, love and dreams
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 240Masę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś
Ostra na Słodko
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 214bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne
Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze domowe pączki 1373Cześć!Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka
Pora coś zjeść
Waniliowa pascha wielkanocna 223Cześć!Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.Jak
Pora coś zjeść