propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki:1/2 opakowania Newelli klasycznej1 mały bakłażan10 g grzybów mun1-2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki kurkumymalutki kawałeczek chili1/2 łyżeczki suszonego imbiru1
Oryginalny smakGładka, aromatyczna pasta tahini, przyrządzona z prażonego sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek(...)odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też jednym z głównych składników nadających niepowtarzalny smak hummusowi (o którym więcej dowiecie się TU). Składniki: 5 łyżek białego sezamu łyżka oleju sezamowego woda Wykonanie: Ziarna przesypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Sezam prażymy na małym ogniu cały czas mieszając, by równomiernie się zarumienił i nie przypalił - wtedy jest niejadalny
Taste Of My Daygotowanie ryżu w parowarze, bo to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu. Ryż sezamowy Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki nasion sezamu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka masła Wykonanie: Ryż przepłukujemy wodą, wrzucamy do specjalnego pojemnika do gotowania ryżu na parze, zalewamy wodą i dodajemy olej sezamowy(...)sól. Nastawiamy timer na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy delikatnie ryż. W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy sezam, masło i szczypiorek, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityupiekłam więc z tej okazji ciasteczka. Tym razem moje kruche ciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości do domowego pieczenia ciasteczek, ciasteczka są blade, niezbyt przypieczone, więc widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Te ciasteczka idealnie(...)szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej wałkujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealny na śniadanie lub szybką kolację. Przygotujecie go błyskawicznie! Wystarczy pokrojone tofu zalać masą jajeczną z dymką i usmażyć, na koniec wlać sos i chwilkę dusić. Potem całość posypać sezamem i zjeść, ciesząc się każdym kęsem Składniki: 5 jajek 4 łyżki mleka sojowego (lub zwykłego) 180 g tofu naturalnego 2 łyżki posiekanej dymki (zielona część) 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/3 szklanki wody Dodatkowo: sezam do posypania Przygotowanie: Składniki na sos wymieszać. Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i roztrzepać. Wrzucić posiekaną dymkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć pokrojone w kostkę tofu. Ustawić malutki ogień i wlać masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie
Oryginalny smakDawno nie było pieczywa, więc bardzo proszę, jest. Pyszne bułeczki pszenne. Wierzch posypałam makiem i sezamem. Gwarantuję, że na pewno zjecie je ze smakiem. Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić i zawsze mieć pod ręką. Ja jestem(...)ciepłej wody 120 g. ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 500 g. mąki 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek sezam i mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić
Agusiowe smakołykisklepach od groma, bez problemu go znajdziecie. Składniki: 4 udka z kurczaka, bez skóry i kości pół łyżki chińskiej przyprawy pięciu smaków 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka sezamu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Udka z kurczaka lekko rozbijamy wałkiem do ciasta. Następnie przyprawiamy je solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą pięć smaków. Kurczaka smażymy na oleju(...)średnim ogniu, z obu stron do zrumienienia (3-4 minuty z każdej strony). Sezam prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Usmażonego kurczaka polewamy sosem chili, mieszamy i przed podaniem posypujemy podprażonym sezamem. Przepisy z przyprawą pięć smaków: Kurczak pięć smaków z ananasem Kasza jaglana z gotowanym kurczakiem i melonem Udka z kurczaka pieczone z ananasem Sałatka z makaronem chińskim, kukurydzą
Kardamonovyłyżeczka oleju – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 1 łyżeczka suszonego tymianku – ½ łyżeczki cukru – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili Składniki na pieczone szparagi: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczka masła – sezam – sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy(...)natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie
Be Fit Be Strongmała cukinia 4) papryka 5) cebula 6) olej 7) sezam marynata do mięsa: 1) 5 łyżek sosu sojowego 2) 2 łyżki sake 3) 2 ząbki(...)miał gładką, kremową konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym i chili. 5. Makaron przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu. 6. Sezam prażymy na suchej patelni. 7. Na talerzu układamy makaron, na nim kurczaka z warzywami, wszystko polewamy sosem śliwkowym i posypujemy prażonym sezamem. Smacznego
Na kulinarnym poligonieWielkość: 12 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 171 kcal Składniki 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 240 g sera pleśniowego camembert (2 opakowania, użyłam light) 4 figi 20 g sezamu jasnego do posypania (2 łyżki) 2 łyżki miodu Instrukcja Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 12 prostokątnych części (lub w kwadraty – wg uznania). Ser pleśniowy pokrój w kawałki, a figi w plastry(...)Układaj kawałki ciasta na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz całość 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i praż chwilę do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu ciasta francuskiego z piekarnika polej każdy kawałek miodem oraz posyp odrobiną sezamu. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze
Przepisy na widelcuhokkaido 1 hojna łyżka tahiny 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kminu pestki dyni, sezam płatki chili pieczona papryka** kolendra natka * pure można przygotować na parze - dynię pokroić w małe kawałki i ugotować do miękkości na parze lub upiec ** paprykę można upiec ( ja poszłam(...)skróty i kupiłam gotową opiekaną żółtą) Ciecierzycę, pure z dyni, sok z cytryny, tahinę i przyprawy umieścić w malakserze i zmiksować. Podprażyć sezam z pestki dyni na suchej patelni, lekko rozetrzeć w moździerzu. Wyłożyć humus na talerz, pokroić upieczoną paprykę i ułożyć na humusie, posypać pestkami i sezam, polać olejem np. z pestek dyni lub rzepakowym z pierwszego tłoczenia
AZgotuj!ryżu 9) pieprz czarny świeżo mielony 10) olej do smażenia 11) kilka łyżek sezamu Sposób przygotowania: 1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny(...)czasie kurczaka smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Pod koniec smażenia dodajemy pędy bambusa i mieszamy. 3. W międzyczasie gotujemy ryż. 4. Sezam prażymy na suchej patelni. 5. Ugotowany ryż układamy na talerzu, a na nim usmażonego kurczaka, a następnie posypujemy prażonym sezamem. Smacznego
Na kulinarnym poligonieUwielbiam! Dlatego nie mogę zbyt często jej robić, bo potem nie mogę się oderwać od zjedzenia aż się skończy Jest prosta do przygotowania. Jeśli macie mocny blender wystarczy ziarno sezamu i słodzidło ulubione (miód, syrop klonowy syrop ryżowy, syrop z agawy). Jeśli nie macie mocnego blendera lub tylko taki ręczny polecam gotową, kupną pastę tahini plus słodzidło. Pasta, krem idealnie(...)sprawdza się na kanapkach, naleśnikach, plackach, gofrach – no genialna jest! PRZEPIS SEZAMKOWA PASTA KANAPKOWA Składniki: 1 szkl nasion sezamu lub 1 słoik tahinii – użyłam tego syrop klonowy Jak zrobić sezamkowa pasta kanapkowa: Jeśli przygotowujemy od podstaw przygotowujemy bleder kielichowy o dużej mocy. Najpierw sezam wysypujemy na czystą, suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć
Dorota Smakuje