Sałatka idealna na piątkowe śniadanie - świeży szpinak, czerwona cebulką i gotowane jajka polane sosem jogurtowo-musztardowym oraz posypane podprażonym sezamem. Pomysł na prostą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę. Składniki: 3 garście świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebulka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki sezamu sos 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)cienkie półtalarki. Jajka obrać i każde przekroić na 4 części. Jogurt, majonez i musztardę wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać suchą patelnię i podrumienić sezam. Szpinak przełożyć na talerze bądź do miski. Następnie ułożyć cebulkę, pokrojone jajka. Całość przed podaniem polać sosem i posypać podprażonym sezamem
UgotowaćDomowe sezamki to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, cukru oraz miodu, są świetną przekąską dla dzieci, doskonale zaspakajają ochotę na coś słodkiego, więc zawsze warto je mieć pod ręką. Przygotowuje się je błyskawicznie i w podobnym tempie znikają ze stołu. składniki na około 30 sztuk 1 szklankę sezamu 1 szklankę cukru kryształu 2 łyżki wody(...)łyżki miodu dodatkowo 2 duże kawałki papieru do pieczenia przepis Sezam wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy go na złoty kolor często mieszając około 2 minut po czym wsypujemy do jakiejś miseczki. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się szklisty syrop, następnie dodajemy miód i wszystko razem łączymy
Smakowite Daniakawałków sushi) - 400 g ryżu do sushi - 4 łyżki octu ryżowego - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę(...)ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno. 7. Ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu lub/i słonecznika. 8. Przystępujemy do zawijania: chwytamy brzegi maty, unosimy w górę i ścisło zawijamy. Polecam obejrzeć kilka filmików na youtube, bardzo sobie ułatwicie sprawę :) 8. Bardzo ostrym nożem kroimy
Cook&Lovełyżeczka cukru łyżeczka ciepłej wody składniki na bajgle: 600g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju łyżeczka soli 75ml ciepłego mleka 175ml ciepłej wody dodatkowo: jajko do posmarowania bajgli sezam Przygotowanie bajgli: Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki(...)pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz tutaj ). Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Sezam prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie zarumieni. Przesypujemy do głębokiego talerza, lub miski. Po 30 minutach smarujemy każdego bajgla roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem, lub maczamy w sezamie
NiePieprz.plprzekąska . Można ją pałaszować na ciepło lub zimno. I jak tu się oprzeć? Składniki 400 g fasolki szparagowej 2 łyżki lub wedle uznania masła sezamowego - tahini jasne, gęste sezam świeżo prażony do posypania sól morska gruboziarnista Przygotowanie przygotuj tahini z przepisu Masło sezamowe jasne - tahin i (w wersji gęstej) ugotuj fasolkę zgodnie z przepisem Gotujemy fasolkę szparagową w szybkowarze(...)sezamowe zaczęło obtaczać fasolki - jeśli skleją Ci się strączki, delikatnie rozdziel je przy pomocy widelca gdy tylko fasolki będą już obtoczone w tahini, posyp całość niedużą ilością sezamu - potrząsaj patelnią, aby sezam obtoczył ładnie fasolki gotowe fasolki wyłóż na talerz, posyp delikatnie świeżo prażonym sezamem i gruboziarnistą solą morską
Szybko Szybkowarszklanka ciepłej wody * - 4 łyżki ciepłego mleka - 4 łyżki oliwy - 35g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru (do rozczynu) - 2 płaskie łyżeczki soli morskiej - garść pestek dyni - garść sezamu - garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności(...)mąki pszennej (z 400g). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aż rozczyn „ruszy”. Do misy miksera przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól oraz po garści pestek dyni, sezamu i otrębów orkiszowych. Wlewamy rozczyn, maślankę i cieplą wodę (w oryginale było, aby wodę dodawać porcjami, ja dałam od razu całość). Włączamy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkoŚmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu śmietana (18%) ubijana jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki(...)litr śmietany 18% 400 ml skondensowanego mleka słodzonego (w puszce) 2 czubate łyżki żelatyny 2/3 szklanki wrzątku Warstwa galaretowa: 3 galaretki 900 ml wrzątku owoce Dekoracja wierzchu: kilka łyżek sezamu (podprażonego na suchej patelni) 120 ml skondensowanego mleka słodzonego (pozostała część z puszki) owoce Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jaja w temperaturze pokojowej rozdzielamy – białka i żółtka osobno. Białka ubijamy
Trzeci talerzmąki orkiszowej 25 g drożdży 60 ml maślanki 6 łyżek masła, roztopionego 250 ml wody, ciepłej 3 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki zmielonego sezamu dodatkowo: 1 jajko do posmarowania 1 łyżka oliwy sezam do posypania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z ciepłą wodą, 1 łyżką cukru oraz ok. 50 g mąki, odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 10 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, masło, maślankę oraz opcjonalnie zmielony sezam. Wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy przez ok. 10 min., aż ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki* ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy(...)podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren . Połowę podprażonego słonecznika, dynię, siemię lniane i sezam zmielić w wyciskarce
Smaczne Zdrowekońcu zjadłam solidną porcję upieczonego już sernika. Za dużo...??? ;) Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie mam reakcji alergicznych na inne składniki pokarmowe, w tym na suchy sezam. W każdym razie sernik bardzo mi posmakował i zrobię go ponownie. Polecam. SERNIK TAHINI (Tahini cheesecake) Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g herbatników typu(...)Petit 3 łyżki sezamu 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 500 g sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pasty sezamowej (Tahini) polewa: 1/2 szklanki pasty sezamowej 2 łyżki śmietany 30% Przygotowanie: spód: Sezam prażymy lekko na suchej
Bon appetit mon amierozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna, a jej wielkim plusem jest to, że poza czasem, który jest potrzebny do namoczenia ciecierzycy jest baaardzo szybka w przygotowaniu(...)świeżego, startego korzenia imbiru 2 dość duże buraki 3-4 łyżki oleju sezamowego kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia garść rukoli pół szklanki nasion sezamu świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej gałki muszkatołowej śmietana - do ewentualnego zabielenia zupy , świeże zioła Przygotowanie: Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie, według instrukcji na opakowaniu (ok.12h
Symfonia Smakówmnie od czasu do czasu...oj w sumie to nie pamiętam kiedy to było, ale robię takie niby oszukane schabowe z mortadeli...tym razem do bułki tartej dodałam sezamu...mniam...ja i córka lubimy takie sezamowe panierki...mąż nie za bardzo, więc sezam mieszam z bułką tartą... mortadela jajko zioła Małgorzaty Skworcu bułka tarta sezam Skworcu olej(...)smażenia Mortadelę pokroić w 2-3 milimetrowe plastry. Zamaczać w rozkłóconym jajku wymieszanym z ziołami i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zarumienienia panierki
Moje domowe kucharzeniepiersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 7 goździków, 1 gwiazdki(...)całość nadal podgrzewałem na średnim ogniu do zmięknięcia makaronu. Gdyby płynu na patelni było zbyt mało należy wówczas dodać więcej wody. Na suchą patelnię dodałem 3 łyżki nasion sezamu i prażyłem je, aż zrobiły się lekko przyrumienione. Sezam dodałem do pozostałych składników, pozostawiając niewielką ilość do posypania gotowego dania. Gotowe danie nałożyłem do miseczek, posypałem prażonymi ziarnami sezamu i skropiłem
Wyprawy kulinarne