jeszcze się nie znudziła, znaczy się, dobra opcja :) Dzisiaj podzielę się z Wami nowym patentem, będącym jak zwykle wynikiem potrzeby - tym razem wtłoczenia w dzieci słonecznika, dyni, sezamu i różnych takich, na które nagle wyrosły im jakoś bardzo długie zęby. Generalnie nie jestem zwolenniczką zmuszania dzieci do jedzenia czegokolwiek ale z doświadczenia już wiem, że czasem jest to tylko kwestia(...)górskie wsypuję wieczorem do miski ale zanim zaleję wodą dodaję jeszcze po 2 duże łyżki: - zmielonego lnu, - zmielonych pestek słonecznika, - zmielonych pestek dyni, - zmielonego sezamu naturalnego, - zmielonego maku, mieszam wszystko elegancko i dopiero teraz zalewam wodą, mieszam jeszcze raz i jeszcze raz dolewam wody, powiedzmy ok. 2 cm więcej, niż linia płatków, żeby przez
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESłyszeliście o hummusie? To nie możecie zapomnieć również o jego drugim najważniejszym składniku, czyli tahini. Pastę, która jest zrobiona z sezamu można kupić gotową, albo przygotować ją samemu. Wbrew pozorom jest to naprawdę łatwe. Trzeba tylko robić ją z wyczuciem czy nie była ani za rzadka, ani za gorzka. Składniki: 1 szklanka sezamu 2-3 łyżki oleju sezamowego(...)roślinnego Wykonanie: Sezam uprażyć na suchej patelni. Co chwilę mieszać i uważać by się nie przypalił, bo inaczej pasta może być gorzka. Następnie przesypać sezam do kielicha blendera i miksować powoli dolewając olej. Miksować przez kilka minut, aż pasta będzie gładka
Pasja Smakuoczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir(...)płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy sezamem
Ratunku obiadprezenty zakasuję rękawy i piekę domowe chlebki ze zdrowymi dodatkami. Tym razem chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi(...)namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 10 g sezamu (w tym przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba
SzczyptaSmaQFilety z indyka cienko rozbijamy, rukolę z oliwą zmiksowaną nakładamy, oliwki , ser dodajemy i mięso na roladkę rolujemy. Roladki na parze gotujemy, a do kuskusu oliwę, sezam i słonecznik dodajemy. Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy. Składniki: 2 plastry(...)łyżka soku z cytryny, ok. 20 zielonych oliwek, oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, sól himalajska do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 100 g sera camembert, 1 łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem
Moniki Smakołykipowyższych muffinek jestem zachwycona. :-) Nie mogę doczekać się kiedy spróbuję kolejnych. Strona internetowa: http://ziarenkowo.com Sklep internetowy: http://sklep.ziarenkowo.com/index.php?id_category=3&controller=category Od Ziarenkowo otrzymałam: 1. Ziołowo Mi! Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. 2. Cynamonowy raj Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. 3. Migdałowy przylądek Prażony(...)słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe. 4. Piekło - Niebo Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
Szefowa kuchniDzisiejszy przepis to pomysł na sałatk ę lub jak to woli przekąskę słodko-kwaśną z nutą sezamu oraz na sos , który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki(...)łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru lub miodu sól kilka łyżek sezamu WYKONANIE Prażymy ziarna sezamu na suchej patelni i odkładamy na później. Ogórki kroimy na kawałki długości palca. Mieszamy ze sobą ocet ryżowy lub ocet jabłkowy z cukrem/miodem, olejem, sosem sojowym i dodajemy odrobinę
Zofianagastronomicznych, sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, a także ośrodkach medycyny naturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna(...)słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia
Zdrowie na języku :Pładniki:3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2/3 szklanki ciepłego mleka30g świeżych drożdży2 łyżki masła2 łyżki sezamu2 płaskie łyżeczki cynamonu2 łyżki rodzynek2 żółtkabiałko do posmarowania chałki + sezam do posypaniaSposób przygotowania:1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.2. Masło stopić i wystudzić.3. Mąkę przesiać, dodać(...)niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa AniSmaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas(...)Składniki na lub 2 większe lub 4 mniejsze bagietki:1 szklanka ciepłej wody2¼ łyżeczki suchych drożdży1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli2 łyżki miękkiego masła3 szklanki mąki pszennejnasiona sezamu - do posypaniaDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaprzygotowaniemetoda tradycyjna:Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć
Stare Garychoć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:1 pierś z kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera(...)złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.Smacznego
UgotujmyTo.plbułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie, moje nie są takie śliczne jak w oryginale. Połowę bułek posypałam sezamem i według mnie te z sezamem byłe smaczniejsze. Składniki:390 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa6 g drożdży instant 250 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli1(...)blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. W wspólnym wypiekaniu udział brały:Dorota - Moje małe czarowanie
Ala piecze i gotujeprzygotowania:15 minutPorcje: 2 Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne(...)minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze
SzczyptaSmaQsuper panierkę - bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie stało się prawdziwą przyjemnością. Zawsze to mniej pszenicy. Dodatkowo jeszcze dodaję ziarna sezamu, by było jeszcze troszkę zdrowiej i co najważniejsze smaczniej. Moja Rodzinka bowiem kotlety uwielbia... :-)W takiej wersji to nawet mnie one smakują, ta panierka ma super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso(...)głębokim talerzu lub w misce rozbełtać jajka z 2 łyżkami wody i olejem.Na jeden talerzyk wysypać mąkę kukurydzianą, na drugi, większy, wsypać bułkę tartą, dodać do niej ziarna sezamu i wymieszać. sama panierka Panierka z dodatkiem sezamuKawałki mięsa przykryć woreczkiem foliowym i rozbić tłuczkiem na pożądaną grubość. Wersję z cebulą przełożyć na talerzyku drobno
Smaczne Zdroweoprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Uformowane chleby włóż do foremek. Przy pomocy pędzelka kuchennego pomaluj górę chlebków oliwą i posyp ziarnami sezamu. Delikatnie dociśnij sezam palcami, aby nie odpadał po upieczeniu chleba.Odstaw chleb do ponownego wyrastania pod przykryciem na 1 - 1,5 godziny. Chleb dobrze będzie wyrastał w zamknietym piekarniku, do którego
Grahamka, weka i kajzerka