wpadnijcie do nas po słoiczek czegoś dobrego :) Potrzebujemy: 1 kg słoniny 0,5 kg podgardla 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 15 suszonych śliwek 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka soli Słoninę i podgardle mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu(...)około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek. Po przetopieniu dodajemy naraz: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu rozmaryn, posiekane śliwki, sezam i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu A za parę dni przepis pikantny smalec jabłkowy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturepięknie pachnie bananami, ma słodkawy posmak ale na pewno nie jest tak słodki jak większość chlebków bananowych. Oprócz oczywistej dużej zawartości bananów, chlebek zawiera mąkę ryżową, nasiona chia, sezam, słodyczy dodają mu daktyle. Chlebek fit! Wspaniała przekąska dla wszystkich, którzy dbają o formę, szczególnie przed treningiem - czyste źródło węglowodanów, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B - wszystko(...)oleju z pestek winogron 30 g nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz: sezam do posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda
maniapieczeniawszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:) Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm 2 łyżki płynnego pszczelego miodu (jeśli macie(...)twardy i gęsty należy lekko podgrzać w rondelku, żeby lepiej się rozsmarowywał na cieście) łyżka masła 3 garści ziaren sezamu Ciasto wyciągnąć z lodówki na ok. 15 min przed przyrządzaniem, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miód wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć na blacie i posmarować cały blat przygotowaną masą. Posypać równomiernie sezamem. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pociąć
Maślane ciasteczkochleb wieloziarnisty Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki(...)siemia lnianego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka sezamu woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu
Miód i pieprzforma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę pisać zdanie(...)bagietki: 350 g mąki orkiszowej typ 750 150 ml wody 30 g masła lub oleju roślinnego (użyłam masła) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło
Blondynka Gotujes.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SEZAMKI Składniki: - 150 gram sezamu - 150 gram cukru - 2 łyżki wody Przygotowanie: Sezam prażymy. Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy wodę i karmelizujemy. Gdy zacznie już nabierać złotej barwy, wsypujemy sezam. Mieszamy szybko, wylewamy masę na papier
Życie zamknięte w smakuHummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą. Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje(...)idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy 2 średnie ząbki czosnku sok z połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis: Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam
Kuchnia ŁukaszaIdealna na szybkie i pożywne śniadanie, poranna klasyka- czyli jajecznica. Tym razem w wersji z wędzonym łososiem i czarnym sezamem. Smaki doskonale się uzupełniają, a w towarzystwie małej czarnej stanowią bardzo pozytywny początek dnia :) SKŁADNIKI: (2 porcje) 4 jajka 2 plastry wędzonego łososia pół łyżeczki czarnego sezamu sałatka: 1 duży pomidor 2 plastry sera korycińskiego 1 cebulka dymka wraz(...)wymieszać. 2. Łososia pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić łososia, po kilkunastu sekundach dodać jajka. Smażyć do otrzymania ulubionej konsystencji. 3. Wyłożyć na talerz i posypać sezamem. Obok nałożyć sałatkę i całość posypać pokrojoną dymką i szczypiorem. Smacznego
DefinicjaSmakumnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim. A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek Rzymski . Świetny(...)poświęcony temu fajnemu naczyniu. 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej 300 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy
Marder&Marder Manufacturegenialne w smaku! 1 kg mąki pszennej 250 ml mleka 300 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych) 2 łyżeczki soli 4 łyżki sezamu Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładką masę około 20 minut. Ale bierzemy tylko 2 łyżki sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie bułek. I jak wyrobimy(...)bagietek i zostawiamy luzem. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 40 minut. Następnie nacinamy ostrym nożem w poprzek z ukosa kilka razy, smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe :) A tak wyglądały bułki zawiązane w supeł i posypane
Marder&Marder Manufactureczystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości. I mamy wtedy(...)złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, a następnie 15 minut bez przykrycia. Fasola szparagowa: gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie zdejmujemy go z patelni. Ugotowaną fasolkę przesmażamy na maśle, dodajemy uprażony sezam i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy fasolę z faszerowanymi udkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufactureprzy byle dotyku. Potrzebujemy: 400 ml wody 500 g upieczonej dyni bez skóry i pestek 200 g sera feta oliwa z oliwek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki uprażonego sezamu 1 jajko 1/2 pęczka szczypiorku tymianek gałka muszkatołowa sól, pieprz Dynię kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Polewamy obficie oliwą i pieczemy 45 minut(...)Lekko przestudzoną obieramy ze skóry. Dynię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 50 g pokruszonego sera, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy, a na osobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym
Marder&Marder Manufacturepewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru(...)zwiększamy nieco ogień pod patelnią i dorzucamy na nią pokrojoną polędwiczkę w mące. Smażymy do miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno
Kuchenna KontrrewolucyaGniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich(...)cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni) 2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni Zaprawa: Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać. Ogórki dobrze
Trzeci talerzulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie 1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażana myjemy(...)dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy bakłażana (bez żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników. Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka
My Chcemy Jeść