radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować/zmiksować na gładziutką, lejącą się masę :) Powiem jak to było(...)miksera zaczął się przyklejać do ścian blendera i tyle było z miksowania. Ale się nie poddałam :) Albo za każdym razem zgarniałam wszystko łyżką, albo "trzepałam" całym robotem, tak aby sezam opadł na dno kielicha, prosto na ostrza :) W ten o to sposób, po jakimś czasie powstało gładkie masełko, które następnie zamieniło się w lejąca, bez grudkową konsystencję
Zdrowie na języku :Pbędziemy wiedzieć ile dostarczamy energii pochodzącej ze zdrowych, odżywczych i wartościowych nasionek :) To zaczynamy :) Na tą chwilkę zamieniam się w prowadzącą strony ilewazy.pl :) SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemię lniane) Wartości odżywcze w 100 g produktu: Energia: 558 kcal Białko: 22,2 g Tłuszcz: 51,05 g Węglowodany: 13,5 g Błonnik: 6,6 g Wartości odżywcze(...)Wartości odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 67 kcal Białko: 2,9 g Tłuszcz: 5 g Węglowodany: 1,7 g Błonnik: 1,2 g CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 573 kcal Białko: 23,09 g Tłuszcz: 48,20 g Węglowodany: 15,31 g Błonnik: 11,2 Wartości
Zdrowie na języku :PPomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę?Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;)Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :)KrakersySkładniki:125 g mąki1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru2 łyżki sezamu 1 1/2 łyżeczki olejuokoło 50-60 ml wody (ile zabierze)Przygotowanie
Lawendowe NieboDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:200 g wieprzowiny (schab)150 g makaronu ryżowego (wstążki)groszek cukrowy1 marchewka (starta)1 czerwona cebulaziarna(...)imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJamąki bezglutenowej razowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,- czosnek niedźwiedzi,/ŁOSOŚ:- łosoś, płaty,- odrobina przyprawy warzywnej domowej+ folia aluminiowaWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy(...)ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy nasze dodatki (sezam, czosnek niedźwiedzi, przyprawy) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo
Wypisz Wymalujświeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru pudru400 g mąki200 g masłagarść sezamuDodatkowo:300 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru waniliowegosłoiczek malin w syropieSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy
Słodkie Przyjemnościprzyjemnie, został niecały miesiąc do nowej, słonecznej i ciepłej pory roku. I choć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie(...)makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody100 g mąki kukurydzianej łyżeczka solimak, sezam, gruba sólSposób przygotowania:Do kubeczka wrzucamy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując
Słodkie Przyjemnościgotowi? Zapraszam na sezamki korzenne!Składniki:250 g sezamułyżeczka przyprawy korzennej do kaw i deserów1/2 szklanki miodu145 g cukru pudruSposób przygotowania:Na sam początek prażymy na suchej patelni sezam. Następnie mieszamy cukier z wcześniej przygotowaną przyprawą korzenną. Miód przelewamy do garnuszka, chwilę gotujemy do momentu uzyskania płynnej masy, następnie dodajemy cukier i chwile gotujemy co jakiś czas mieszając(...)powstała złota lekko przyrumieniona masa. Gdy powstanie karmel dosypujemy do niego sezam i szybko mieszamy.Masę przekładamy na papier do pieczenia (ja nim wyłożyłam długą prostokątną blaszkę, jednak możecie po prostu rozłożyć go na blaszce do pieczenia) na wysokość około 4 mm równo ją rozprowadzając po papierze. Całość wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościzdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany1 puszka masy krówkowej (kajmak)400g śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny4 łyżki ziaren sezamu Mąkę, margarynę(...)Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna sezamu zarumienić krótko na suchej patelni cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Posypać nimi ciasto lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia
happycreatiff.blogspot.comzaliczam się do tej pierwszej grupy i zdecydowanie preferuję kaszę gotowaną na gęsto - tak, żeby łycha stawała!;) Jako małe urozmaicenie wymysliłam takie oto placki w chrupiącej skórce z sezamu. Są bardzo smaczne - polecam!Ten przepis jest moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki.Składniki:1/2 litra mleka10 łyżek kaszy manny1 łyżka masła1/2 szklanki sezamu1/4(...)wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron.Podawać z ulubionym dżemem
happycreatiff.blogspot.comzapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami. Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki
Ala piecze i gotujePozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini1. szklanka sezamu1/2 szklanki oleju sezamowegoSezam rozsypujemy na blaszce
Kulinarna rozmowałyżka płynnego mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu(...)wraz ze słonym serem typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy ją sezamem. Ruszt z szaszłykami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30min. na środkowej półce
Symfonia Smakówprecelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i przed podaniem wstawić na chwilkę do nagrzanego piekarnika. Po doskonałą oliwę zapraszam na stronę Hiszpańskich Delikatesów.Składniki na ok 40-45 sztuk:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru 3,5 dag świeżych(...)drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Do posmarowania: woda Do posypania: biały sezam lub sól gruboziarnista dostępne na stronie www.Skworcu.com1. Drożdże z cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy
Apetyczna babeczkasposób na zabawę dla dzieci ale nie tylko, bo jak się okazało dla mnie też :) Ich smak mnie zadziwił, że słodkie pianki tak dobrze smakują ze słonymi paluszkami i sezamem :) pochłonęłam ich z kilka za jednym posiedzeniem :) Składniki: opakowanie pianek (marshmallow)- kule śnieżne bałwanków kolorowa posypka dekoracyjna - nos, guziki czarny sezam (lub czekoladowe cukiereczki) - oczy paluszki - ręce(...)Pianki sklejamy ze sobą przy pomocy odrobiny wody (by lepiej się skleiły) dorabiamy noski z czerwonych cukierków, oczka z czarnego sezamu (albo z czekoladowych cukierków, a ręce z paluszków i gotowe!Bałwanki można nakłuć na wykałaczki. bałwanki z pianek
Bon Appetit Małgorzaty