Cheeseburgery - Składniki:Bułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1(...)wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie
Słodka Stronasamemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100 ml wodysóloliwa z oliweksłodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypaniaPasta tahini:pół szklanki sezamu50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.Przygotowanie:Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę
Food Squarepowoli wlewając oliwę ucierać aż sos nabierze gęstej konsystencji i stanie się jednolity.Na rukoli układać pokrojone w cienkie plasterki buraczki naprzemiennie z plastrami sera. Polać vinaigrettem i posypać ziarnami sezamu. Podawać razem z grillowanym łososiem. Smacznego
Food Squarenerkowca1/2 puszki ciecierzycySzpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing.Dressing z tahini:3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)*mały ząbek czosnku2 łyżki soku z cytryny1 łyżka miodu6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandaryneksól morskabiały pieprzWszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję(...)dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i polewamy nim sałatkę.* Domową pastę tahini przyrządza się podprażając sezam na suchej patelni, a następnie blendując go na gładką pastę. Można się wspomóc dodatkiem oliwy
Food Squarepieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25- 30 minut w 170 stopniach.Smacznego!The post Rogaliki z kapustą i grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapomniałam o Dniu Czekolady! Ja! Jak to możliwe...? Nie wiem... Ale jest mi wstyd i mam ogromne wyrzuty sumienia... Nic to, nadrobię jeszcze dziś.Póki co
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę, i smakuje wyśmienicie z samym masłem, ale także z wytrawnymi czy słodkimi dodatkami. Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolishChleb z ziarnami na poolishSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzechałwowa owsianka* z bananem* z prażonym sezamem, miodem i soląO mamuniu, to było genialne, jako za samym sezamem nie przepadam tak w tej owsiance się zakochałam słodko-słona, idealna Idealne śniadanie przed bilionem kartkówek i środę
More food, love and dreamsrozerwać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozsmarować cienką warstwę masy orzechowej i zrolować. Roladkę osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować roztopioną czekoladą i posypać uprażonymi ziarenkami sezamu. Schłodzić.Smacznego
Oryginalny smaksól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat - 3 łyżki sosu sojowy- 2 łyżki ocet balsamiczny- garść sezamu białegoSos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy aż się rozpuści. 2. Na rozpuszczony karmel wrzucamy maliny i dolewamy odrobinę(...)łączymy go z octem balsamicznym i powoli wtłaczamy oliwę. Sałatka: 1. Sałatę płuczemy, po czym dokładnie osuszamy. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem i podajemy. Mięso: 1. Mięso wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim steka - po 2 minuty na każdej
Sajkofanka smakuzeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego
W kuchni Katiewielkimi krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo ) w miodowym karmelu . Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej(...)czasie przygotowujemy kolejny etap - masę na wierzch ciasteczek. Składniki na ziarenkową masę (na wierzch ciastek) ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem) 3 łyżki śmietanki 30% łyżka miodu wielokwiatowego łyżka cukru trzcinowego ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek) Przygotowanie Do garnuszka wlewamy śmietankę
Symfonia Smakówmiękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam , mak do posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.[ ciasto robiłam w misce Tupperware(...)ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnem sezamu lub makiem.Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić. U mnie były zjedzone z wędliną ..a także
Moje domowe kucharzeniegotowego ciasta francuskiego (na słodko oraz na słono). Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 10 parówek): 10 chudych parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 5 plasterków sera 1 łyżka sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy 10 prostokątów o takim samym rozmiarze, plasterki sera kroimy na pół i układamy po jednym kawałku na cieście(...)Zawijamy parówki i bardzo dokładnie zaciskamy miejsce łączenia ciasta. Nacinamy w kilku miejscach, smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu ciasto zrobi się złociutkie), posypujemy sezamem i pieczemy 20 -25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego
My Culinary ArtPotrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni, bez którego nie istniałby hummus czy turecka chałwa. Idealna pasta musi być gładka, a konsystencja tak naprawdę zależy od upodobania konsumenta. Wiele razy kupowałam tahini w sklepie z żywnością orientalną. Nagle zachciało mi się(...)tahini nie ma o nim mowy. W okresie wakacyjnym, do połowy września przebywam w moim małym miasteczku, gdzie znalezienie pasty sezamowej graniczy z cudem. Już szybciej jest kupić sezam i zrobić ją samodzielnie. Panują spory, w których konfrontują się miłośnicy sezamu łuskanego i niełuskanego. Ten drugi zawiera prawie dziesięć razy więcej wapnia aniżeli ten pierwszy, ale z kolei łuskany daje
W kuchni Karmel-itki