Składniki (2 porcje): dojrzałe mango 2 banany kaki łyżka białka serwatkowego łyżeczka oleju lnianego kilka ziaren czarnego sezamu Sposób przygotowania: Mango, banana, kaki obrać ze skórki pokroić na kawałki. Owoce zblendować, dodać białko serwatkowe oraz olej lniany. Posypać na sezamem. Smacznego
Menu Zdrowiaboczek upieczony Hańderek oliwki ser pleśniowy papryka daktyle ser długo dojrzewający sezam czarny i biały do panierowania jajko tarta bułka tłuszcz do smażenia Boczek kroimy na cienkie i grube plastry , w cienkie owijamy daktyle i spinamy wykałaczką. Panierujemy w jajku i tartej bułce a potem szybko smażymy na złoty kolor obracając. Sery i boczek kroimy w kostki lub wycinamy foremkami(...)wedle uznania. Nabijamy na wykałaczki tworząc różne koreczki, niektóre elementy otaczamy w sezamie. Podajemy na stół jako przekąski do alkoholu podczas spotkań karnawałowych. Wędliny Hańderek są świetnymi dodatkami do różnych dań, ciepłych i zimnych. Na przekąski możemy wykorzystać wszystkie rodzaje tych wędlin. Boczek upieczony - Hańderek ma znakomity smak, jest miękki i łatwo się kroi a zapach zachęca
Gotowanie jest łatwesłodko wiec teraz wersja wytrawna. Rurki nadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z chrzanem. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g sezam czarnuszka 1 jajko 700 g zmielonego twarogu (takiego jak na sernik) 100 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka ewentualnie jogurt(...)rurek owinąć paskami ciasta zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto zachodziło na siebie. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i czarnuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki ładnie się przyrumienią, na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe rurki ściągnąć z foremek i odłożyć do wystudzenia. Przygotować
Monia miesza i gotujeszklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać z ciepłą wodą, mlekiem w proszku, drożdżami oraz cukrem. Dodać mąkę, 2 jajka i sól. Dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze
Bulliowody 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego ok 600g mąki Dodatkowo: 1 małe jajko 1 łyżka mleka ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzewamy, mieszamy z przegotowaną wodą i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy i olej. Mieszamy łyżką, a następnie(...)odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. WYrośięte ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 15 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, a piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Bułki przed włożeniem do piekarnika lekko spłaszczamy dłonią, pieczemy ok 20 minut. Gotowe, przekładamy na kratkę i studzimy
Kuchnia w czekoladziebułek mąka pszenna - 500 g drożdże świeże - 25 g mleko -150 ml woda - 150 ml sól - płaska łyżeczka cukier - 2 łyżeczki masło - 1 duża łyżka// 2 łyżki roztopionego jajko sezam mleko - 1/4 szklanki Etap I - Rozczyn drożdżowy Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Etap II - łączenie składników rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy(...)Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 30-45 minut. Etap V - pieczenie rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut. Ciasto przed wyrośnięciem Bułki przed wyrośnięciem Bułki po wyrośnięciu
Wylizany Rondelcebuli 5 gałązek szczypiorku pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz do smaku czarny sezam (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić(...)wrzucić do miski. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, a rzodkiewki pokroić na cztery części. Do miski z warzywami dodać oliwę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu oraz czarnego sezamu jeśli używamy. Dodać do tego przestudzoną komosę, po czym wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec pokruszyć po górze ser feta. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce
Calzonella.comdowolna przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju 150 g makaronu świderki garść świeżego szpinaku sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżeczki ziarna sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek kiełki i pomidorki do ozdoby(...)momentu, aż będzie upieczone. Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paski, kilka listków zostawiamy do ozdoby. Makaron, mięso i szpinak przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sezam i czarnuszkę. Lekko solimy sałatkę i pieprzymy, polewamy oliwą, mieszamy. Do każdej połówki buraczka nakładamy porcję makaronu, dekorujemy kiełkami i pomidorkami. Podajemy sałatkę od razu lub schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliniesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Kapustę kiszoną opłukać(...)używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C. Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu
Kolorowa kuchnia Elkimasła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 250-300 gr. pieczarek( więcej jak ,ktoś lubi dużo) 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie farsz : Umyte(...)ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne
w mojej kuchnizdrowy chlebek który nie zawiera mąki. Jest bardzo sycący. Chleb jest pyszny. Składniki: 1 szkl ziaren słonecznika 1 szkl płatków owsianych górskich 1 szkl siemienia lnianego 3/4 szkl sezamu 1/4 szkl ziaren dyni 1 szkl wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 2 jajka Przygotowanie: Do miski wsypujemy po kolei: słonecznik, płatki owsiane, siemie lniane, sezam, dynię oraz sól. Mieszamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego średnia cebula jajko sezam do posypania wierzchu PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól(...)środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć kapustę. Podnieść jeden brzeg i nałożyć na farsz. Przewałkować ciasto tak aby łączenie pozostało na dole. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić na kawałki. Piec w 190°C, przez ok. 20 minut (do zarumienienia
Pyry na Gazrozdział stanowią potrawy na drugie śniadanie, lunch i obiad i tutaj mamy np brukselkę z kaszą jaglaną czyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty(...)oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem. W ostatnim rozdziale znajdziemy kilka przepisów na pyszne chleby np z migdałami i sezamem. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom kaszy jaglanej, tyle inspirujących i zdrowych przepisów w jednym miejscu z jej wykorzystaniem to ja jeszcze nie widziałam :) i do tego nie ma tu wydumanych
Cynamonowe szczęścieCynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam te produkty bardziej szczegółowo. WASA SESAME & SEA SALT - OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ idealne pieczywko na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Świetnie smakuje samo,z ulubioną sałatką, warzywami czy wędliną. WASA KANEL -OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPIE Z CYNAMONEM idealne(...)ulubionym twarożkiem, wędliną czy warzywami. Nie posiada konserwantów, składa się z naturalnych składników. WASA DELICATE CRISP SESAME & SEA SALT-WASA EKSTRA CIENKIE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ idealne na każdą porę dnia. Świetnie smakuje samo, z ulubioną sałatką, wędliną czy jako przystawka np. z ulubionym serem. PIECZYWO CHRUPKIE WASA WIELOZIARNISTE
Gotowanie Patkiwykwintna przekąska. :) SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany 450 g. twaróg 4 łyżki czosnek 3 ząbki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt. sezam do posypania olej 2-3 łyżki METODA: Szpinak rozmrozić. Odsączyć z wody. Na patelni z olejem zarumienić posiekany czosnek ( nie za długo, bo zbyt mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak(...)przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru
Kuchnia Paulettes