mąki pszennej typ 650 100 gr kaszy manny 1 i 1/3 szkl wody 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki lnu 1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz(...)podwojenia objętości. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką. Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min. Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stop na około 50 min. Chleb jest wtedy upieczony kiedy wydaje głuchy dźwięk ostukany
Gotowanie...to proste !podstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru(...)złoty kolor, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. • Ponownie nabijać usmażonego banana na patyczek i włożyć do gorącego syropu, po czym posypać sezamem. • Podawać od razu po przygotowaniu
To co kochambardzo sycące i doskonale zaspokoją słodki głód. Składniki: • 1 duży batat • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki miodu • 1 płaska łyżeczka cynamonu • 2 łyżki posiekanych migdałów • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu Wykonanie: • Batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę. • W misce wymieszać oliwę, miód i cynamon. Wrzucić bataty i dokładnie przemieszać. • Bataty przełożyć na blachę(...)pieczenia. • Piec 20 minut w temp. 180 st.C. Następnie posypać migdałami i piec jeszcze 5 minut. • Bataty przełożyć do miseczki i posypać czarnym sezamem
To co kochammąki (np. chlebowej) 80 g masła rozpuszczonego 80 g cukru 2 łyżeczki soli 2 szt. jajekjka (1 szt. do ciasta + 1 szt. do smarowania) 0,5 szklanki sezamu (do posypania) opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około 5 - 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło oraz(...)miejsce bez przeciągów na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem (jeśli używamy). Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez 15 - 16 minut na złoty kolor. Inne informacje Ciasto w lodówce przechowywać maksymalnie
Wypieki i Rumieńcetymianek Składniki na sałatkę: ➦ 1 duża garść posiekanej kapusty pekińskiej ➦ 1 pomidor ➦ 1 łyżka octu balsamicznego ➦ 1 łyżka oliwy truflowej ➦ 1 płaska łyżeczka białego sezamu ➦ 1 płaska łyżeczka nasion chia Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli to koniecznie - oczyścić z ości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego Nastawić piecyk na 200 stopni Rybę skropić oliwą(...)piecyka i piec 20 minut Przygotować sałatkę : sałatę ułożyć na talerzu, pomidor pokroić w ćwiartki Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą truflową i polać sałatkę. Wierzch posypać nasionami chia oraz sezamem Smacznego
Szczęśliwa kuchniaskładniki: 250 g mięsa mielonego 60 g ugotowanej kaszy jaglanej 80 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatkowo: ziarna sezamu do obtaczania tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na 1 łyżce tłuszczu. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, jajko, czosnek. Doprawiamy do smaku(...)cząbrem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy je w ziarnach sezamu. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy do obiadu np. ziemniakami i dowolną surówką
Domowy Smak Jedzeniapomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu majeranek tymianek Włączyć toster i zrobić grzanki W tym czasie do salaterki przełożyć roszponkę Pomidora pokroić w ćwiartki, dołożyć do roszponki Ogórek pokroić w kostkę Suszone pomidory pokroić w paseczki(...)Dodać nasiona goji i całość posypać sezamem Grzanki wyjąć z tostera i od razu położyć na nie ser kozi, który delikatnie się roztopi Ser posypać majerankiem i tymiankiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłatków chili (opcjonalnie) 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wymieszać mięso z kiełbasy z przyprawami i pietruszką. Rozwinąć ciasto, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)mięsa . Po obu stronach mięsnego wałka, naciąć ciasto w paski 1- 2 cm grubości( tak jak na zdjęciu). Paskami ciasta owinąć mięso. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami sezamu, wstawić do piekarnika i piec ok 25 - 30 minut, aż ciasto się zezłoci. Podawać pokrojone w plastry z sałatą. Smacznego
Stare Garyłyżeczka soli na nadzienie: 300 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 300 g grubych kabanosów łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: 1 jajko łyżka maku łyżka sezamu Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić(...)paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec w 200*C okolo 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasuchej ciecierzycy 3 ząbki czosnku, oliwa 2 łyżki sezamu woda sól himalajska Ciecierzycę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Do kubka blendera wkładamy czosnek sezam i sól do smaku, wlewamy oliwę i trochę wody, miksujemy i stopniowo dosypujemy odcedzoną ciecierzycę, kiedy gęstnieje znów dodajemy troszeczkę wody i na przemian ciecierzycę, tak by hummus
Gotowanie jest łatweoczekują dań głównych, nie tylko rozmawiają, ale również raczą się przekąskami. Składniki wytrawne ciasteczka o ziołowych smakach ser mascarpone wędzony łosoś twarożek szczypiorek czosnek sól himalajska różowa żurawina czarny sezam, opcjonalnie czarnuszka Kiedy mamy mało czasu, ta przekąska uratuje nam życie. Jest smaczna i estetyczna. Zdrowa! Najpierw przygotowujemy pasty. Mascarpone ucieramy z łososiem na krem,najlepiej w robocie. Twarożek ucieramy(...)pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pasty wkładamy do szpryc i dekorujemy nimi wytrawne ciastka. Posypujemy na koniec szczypiorkiem, pieprzem i dodajemy żurawiny, posypujemy czarnuszka lub czarnym sezamem. Szybka, pyszna i pięknie podana przekąska, gotowa! Taki mały szczegół spotkania, ale niezwykle pożądany przez każdego! Smacznego! UWAGA! Dla moich czytelników na hasło ZDROWE – GOTOWANIE w sklepie W SKLEPIE DAJAR
Z Kuchni Do Kuchnimąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży. Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy(...)spłaszczonych kul. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika na ok. 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia Smacznego
bistro mamawoka z warzywami, mieszamy. Dorzucamy kaczkę i makaron. Smażymy razem do mocnego podgrzania i zgęstnienia sosu, 4-5 minut. Od razu podajemy, posypane grubym szczypiorem i podprażonym sezamem. SKŁADNIKI na DWIE PORCJE 1 duża pierś kaczki – 250- 300g (lub dwie mniejsze po 130-150g każda) 300-400g kapusty pak choi (jeśli brak – można użyć pekińskiej) 2 średnie ząbki(...)łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka przyprawy ‘5 smaków’ 3 łyżki oleju kokosowego lub sezamowego 100g płaskiego chińskiego makaronu (suchego) do woka prażony jasny sezam i szczypior do podania sól pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenpomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu). Miskę nakryć ścierką, wstawić(...)się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości. Foremkę nakryć ścierką, wstawić
Codziennik Kuchenny