albo lunch do pracy-polecam!!! SKŁADNIKI: opakowanie szpinaku mrożonego (tylko żeby nie był rozdrobniony) 3-4 ząbki czosnku(do smaku) opakowanie sera feta (kanapkowy) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko sezam sól pieprz łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: szpinak rozmrażamy,podsmażamy na oliwie chwilkę aż odparuje woda(jak się uda to odlejcie to będzie szybciej) do szpinaku wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojony(...)doprawiamy bo feta jest słona, ciasto rozwijamy ,kroimy na 12 kwadratów,na każdy nakładamy sporą łyżkę farszu rogi zaginamy do środka i palcami lekko sklejamy smarujemy rozbełtanym jajkiem,posypujemy sezamem i do pieca na 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem-do zrumieniania smacznego
Swojskie jedzonkopłatków owsianych 450 g wrzącej wody 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu 175 ml mleka Posypka: 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka płatków owsianych olej i owsiane otręby do wysypania foremek Drożdże mieszamy z mąką. W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy(...)środka, następnie, dolny i górny do środka). Ciasto układamy złączeniem do dołu, nadajemy mu lekko podłużna formę i wykładamy do foremek. Wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklepujemy posypkę. Foremki przykrywamy folią i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na ok. 20-30 min. Chlebki wkladamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę
Mia Cucina Sofietatylko. składniki na spód 3/4 szklanki płatków pszennych 3/4 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki mąki żytniej razowej 1/4 szklanki siemia lnianego 1/4 szklanki ziarna sezamu 1,5 szklanki wody 3 łyżki miodu szczypta soli wierzch 200 g migdałów 150 g wymieszanych orzechów i bakalii 5-6 łyżek miodu sposób wykonania Do misy wsypujemy płatki pszenne(...)żytnie, nasiona słonecznika, ziarna sezamu, siemię lniane i mąkę żytnią, mieszamy składniki ze sobą. Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy trzy łyżki miodu, znów mieszamy i odstawiamy na piętnaście minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blachę wykładamy pergaminem i rozkładamy na niej naszą masę. Za pomocą dużego noża rozsmarowujemy cienko masę na blasze. Mocno przyciskamy
Miód i pieprzpierwszej dziesiątce. Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś(...)Bierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać. 5 minut później
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki 300 g makaronu nitki 1 kalafior fioletowy 1 cebula szklanka krewetek 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, szczypta 3 łyżki oliwy sezam Przygotowanie Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem wcześniej zblanszowany kalafior ( ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie ), następnie krewetki, dodałem gałkę i pieprz. Wszystko wymieszałem, wlałem mleczko kokosowe(...)poddusiłem jeszcze ok. 10 minut. Dodałem wcześniej ugotowany makaron. Po wyłożeniu na talerz posypałem sezamem
R'n'G Kitchenwina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki - olej arachidowy - 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wołowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty(...)papryką przekładamy pieczarki z cebulą. Rozprowadzamy skrobię kukurydzianą z pozostawioną marynatą, wlewamy do woka – mieszamy. Dodajemy mięso, całość mieszamy i chwilę smażymy. Potrawę podajemy posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem. Podczas przygotowywania ważne jest utrzymywanie bardzo wysokiej temperatury woka. Wszystko smażymy szybko i krótko. Warzywa będą chrupkie, a mięso miękkie. Wołowina stir fry w sosie teriyaki podana z ryżem
mojewypiekiinietylkokalafiora i marchewki Przepis na 12-15 klopsików Potrzebujemy: 4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora 1 dużą lub dwie średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego(...)miękkości, a po czasie do gotującej się wody dorzucamy granulat sojowy. 2. Warzywa przekładamy do miski lub garnka i wszystko blendujemy. 3. Teraz dodajmy przyprawy, mąkę oraz sezam i słonecznik. Wszystko mieszamy ze sobą. 4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor. 5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków
Bananowe Polełyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka 300 g pure z upieczonej dyni 150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem w proszku) 2 dojrzałe banany 80 g sezamu Przygotowanie: Spód: Ciastka pokruszyć i zblenować na „piasek” razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem. Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Masa serowa: sezam zblendować
greenscarfOdcedzamy puszkę ciecierzycy – wody z niej broń Boże nie wylewajcie! Jeśli tylko macie ochotę, zróbcie z niej te wegańskie bezy . Ciecierzycę wkładamy do misy melaksera lub do blendera. Nasiona sezamu można, ale nie trzeba, podprażyć na suchej patelni żeby wydobyć z nich więcej aromatu. Dodajemy do ciecierzycy wszystkie składniki, poza oliwą z oliwek. Naszykujcie też odrobinę więcej wody. Miksujemy całość(...)łyżeczki soli 2-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3-5 łyżeki wody ¾ łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki nasion sezamu – surowych lub podprażonych
Karo in the Kitchenpołożyć seler naciowy, cienki płatek czerwonej papryczki jalapeno, połówkę winogrona i 2 listki kolendry. Łosoś a'la tataki: 300 g łososia, mango, kilka listków mięty imbirowej, 2 łyżki czarnego sezamu, Łososia pokroić w kostkę o boku około 3 cm. obsmażyć (na suchej patelni) z dwóch stron na silnym ogniu, szybko, tak aby był surowy w środku, a z wierzchu zrumieniony(...)zdjęciu z patelni włożyć na 3 minuty do zamrażarki. Mango obrać, pokroić w kostkę o boku około 2 mm. Dodać podprażony na suchej patelni czarny sezam. Można dodać trochę oleju sezamowego, wymieszać. Po wyjęciu łososia z zamrażarki, nałożyć na niego salsę z mango i udekorować listkami mięty imbirowej. Łosoś poche 300 g łososia, 2 ząbki czosnku, sól, ananas
królestwo garówidealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę i kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą
Taste Of My Daybułek): 500 g mąki pszennej (ja dałam typ 500) łyżka cukru łyżeczka soli 30 g drożdży 180 g jogurtu naturalnego 140 ml mleka jajko 60 g masła Dodatkowo: jajko sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy(...)których formujemy bułeczki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez
e-PrzepisyKulinarnedodatków. Dzisiaj przepis na lekką sałatkę,którą przygotujecie dosłownie w kilka minut. Idealna na upalne dni. składniki: mix sałat (jedno opakowanie) 20 dojrzałych truskawek 1,5 ogórka 3 łyżeczki sezamu pomarańczowy sos balsamiczny Sałatę wrzucamy do miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumieni.Gdy ostygnie dodajemy go do sałatki
noteskulinarnyfigaZdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci? A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu i świeżych owoców? Robi się ciekawie! Moje dzieci bardzo chwalą ten deserek, jest bardzo pożywny i dodaje mnóstwo energii. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych wpisów kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj(...)szafki. Do dzieła! Składniki na deser energetyczny bez pieczenia: Spód: eko suszone daktyle: 150g eko rodzynki 75g bio słonecznik łuskany 30g bio ziarna sezamu 10g eko amarantus ekspandowany 35g szczypta nasion czarnuszki ( tutaj ) Masa: eko orzechy nerkowca 300g sok z cytryny 1 łyżeczka sól himalajska miód z porządnej pasieki ulubione
IzaGotuje