sezam - 2421 przepisów (strona:52/162)

Pasztet z zapiekanego kalafiora i z czarnuszką 129

czarnuszka pazura :).  Pasztet idealnie się sprawdza na śniadanie, kolację lub obiad. Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka  curry 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 3 łyżki(...)zapieczony kalafior  i  blendujemy na gładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, słodką, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, imbir,  czarnuszkę,  pieprz, sól, i całość dokładnie mieszamy.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Pieczony łosoś w sosie teryaki 137

Potrzebne składniki:  1 f ilet z łososia    1/3 opakowania tofu  1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa  garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody  2 łyżki  jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka(...)najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy w sosie teryaki. Połówkę cukinię, ogórka, pomidorki kroimy w kostkę doprawiamy sokiem z limonki, czosnkiem, pieprzem i solą. Zapieczonego łososia posypujemy sezamem i układamy na sałatce. Część sałatki układamy w paseczkach z cukinii. Całość posypujemy kiełkami

Łycha smaków
Ciasteczka owsiane 170

Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc.                          Składniki(...)szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 5 łyżek ziaren słonecznika 4 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą 4 łyżki miodu (cukru) 1 jajko 1 łyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki do hamburgerów z sezamem 1350

pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy(...)Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. 3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut

Szefowa kuchni
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 225

piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.   Po podrośnięciu bułki wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C. Bułki można naciąć nożyczkami na czubku na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią(...)300ml mleka lub pół na pół wody z mlekiem 50g masła 82% tłuszczu (1/4 kostki) 1,5 łyżki soku z cytryny opcjonalnie – jajko do posmarowania i sezam do posypania

Karo in the Kitchen
Sałatka z kaszy bulgur 155

duże ząbki czosnku 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy  sos: sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżka sosu sojowego rozmaryn, bazylia,pieprz, sezam, len, słonecznik - co kto lubi, Wykonanie: Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i chwilę gotujemy, przykrywamy i odstawiamy. W tym czasie, przygotowujemy warzywa do sałatki.Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki(...)oliwą, na której się smażyły. Przygotowujemy sos: w soku z cytryny rozpuszczany miód , dolewamy oliwę, sos sojowy, dosypujemy ulubione zioła, doprawiamy pieprzem, łączymy z kaszą i warzywami, mieszamy, posypujemy sezamem, ziarenkami lnu, słonecznikiem. Smacznego

kgwjanczewo
Oszukany łosoś czyli pstrąg łososiowy :) 181

olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę należy zwrócić na łuski na czerwonej prędze na pstrągu łososiowym(...)podsmażamy. Jak ryba się piecze rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy ją trochę olejem układamy pieczarki pokrojone w grube plastry i cukinię. Obsmażamy z obu stron (opcjonalnie posypujemy zrumienionym słonecznikiem i sezamem).  Na talerzu układamy garść ruccoli garść roszponki, na to ugrillowaną cukinię i pieczarki, Upieczoną rybkę obieramy ze skóry (nie wyrzucamy skóry przyda się do wywaru rybnego) Z rybki odkrawamy

Piekielna Kuchnia Pati
Kasza jaglana z mieszanką studencką i winogronami 147

przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania! Składniki ugotowana kasza jaglana olej kokosowy winogrona mieszanka studencka  Kresto listki mięty siemię lniane sezam Wykonanie szybkie, banalnie proste. Efekt mega zdrowy i pyszny! Ugotowaną na sypką kaszę jaglaną upraż na oleju kokosowym. Rozłóż na talerze.Przygotuj mieszankę studencką- ja moją przesypuję z opakowania do puszek(...)Rozgrzej sucha patelnię i wsyp mieszankę studencką, sezam i siemię lniane. Upraż. Winogrona pokrój na połówki, rozłóż na kaszy jaglanej. Posyp uprażonymi bakaliami, dodaj listków mięty. Jeśli chcesz możesz dodać szczypty cynamonu i kardamonu. Dzień dobry Kochani! Smacznego dnia

Z Kuchni Do Kuchni
Krokiety z canalloni z wędzonym dorszem i mozzarellą 151

zastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania!  (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie(...)bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem

Di gotuje
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 666

rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o tym, by kłaść je łączeniem do spodu . Lekko rozpłaszczamy dłonią. Wierzch każdego pasztecika smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem, czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia.   Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej(...)200g śmietany 18%, prosto z lodówki 2 jajka M 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania roztrzepane z łyżką zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki

Karo in the Kitchen
Koktajl ze Szpinakiem i Bananami 210

pełen witamin i idealnie nadaje się na drugie śniadanie i nie tylko. Będziemy potrzebować: 400 g jogurtu naturalnego 100 g świeżego szpinaku 1 jabłko 2 – 3 banany 2 łyżki sezamu Link do filmu z przygotowania: Koktajl ze Szpinakiem i Bananami https://www.youtube.com/watch?v=u39DI4Q3jMs Przygotowanie: Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika. Banany(...)kroję na mniejsze kawałki i dodaję do jabłka. Do owoców dodaję sezam, jogurt, szpinak i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Koktajl ze szpinakiem jest gotowy, można podawać. Życzę dużo zdrowia i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Curry z kurczaka z fasolką szparagową 177

piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem(...)posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 173

odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami.   Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra lub pietruszka, kiełki i sezam na posypkę do podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze(...)miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką kilka gotowanych krewetek podprażony jasny sezam do posypania

Karo in the Kitchen
Zupa kokosowa z dynią,marchewką i batatem 152

kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy sól morska bądz himalajska ok.15 listków świeżej bazylii sok z połowy cytryny opcjonalnie ziarna sezamu Czosnek oraz imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój w cieniutkie piórka.Warzywa w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir  i chwilkę podsmażaj,dodaj cebulki(...)mleko kokosowe oraz ok. 2 szklanek wody.Gotuj około 15 minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem  i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz chłodniejsze dni! Smacznego! Zajrzyjcie do kuchni MARKA

Z Kuchni Do Kuchni
Komosa ryżowa z brokułem, czosnkiem i prażonym sezamem 102

szklanki ugotowanej komosy ryżowej-gotujcie zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu -pół małego brokuła -2 ząbki czosnku -sól morska lub himalajska -1 łyżka oleju kokosowego virgin -prażony sezam -kilka listków bazylii-opcjonalnie Najpierw ugotuj komosę ryżową. Brokuła podziel na małe różyczki, odetnij stwardniałe części. Czosnek posiekaj w plasterki. Na patelnię wlej trochę wody i włóż różyczki brokuła.  Woda(...)ważne. Pod koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje dodaj olej kokosowy , czosnek i dosmacz solą. Dodaj ugotowanej komosy ryżowej i wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawaj ciepłe udekorowane listkami bazylii. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania