Schabowy z piersi kurczaka...szybko zrobiony..panierowany w jajku, a potem w mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem..zamiast lnu można dać sezam. pierś z kurczaka jajka bułka tarta mąka złoty len lub sezam sól, pieprz, wegeta Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawami.Plastry maczać w jajkach, następnie
Moje domowe kucharzenieświetnie smakują z kopytkami czy ziemniaczkami i mięsem lub gulaszem.Zdrowe , pachnące i nieziemskie w smaku. 0.5 kg.malych buraczków 150 g. Śmietany kremówki 1 ząbek czosnku Oliwa 0.5 łyżeczki sezamu Sól i pieprz ****************************** Buraki ugotować ,zmiksować.Oliwę rozgrzać na patelni , włożyć buraczki,5 minut przesmażyć,wlać śmietanę tyle ile uważacie,wymieszać.Wcisnąć czosnek , doprawić solą i pieprzem.Wymieszać ,smażyć jeszcze(...)minuty, dołożyć sezam i gotowe.Smacznego!. Aby otrzymać ćwikłę , wystarczy zmiksować tylko buraczki,dolać śmietany ,przyprawy i chrzan
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipaczki), makaron ryżowy czy z tapioki, a także świeży, paczkowany makaron do ramenu. Porcję makaronu na talerzu zalewamy gorącą zupą, posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorem, podprażonym jasnym sezamem i orzeszkami. Skrapiamy zupę sokiem z limonki i wcinamy. Z każdym kolejnym schładzaniem i odgrzewaniem zupa robi się bardziej i bardziej pikantna. Zielone curry to nie przelewki. Pozostałą pastę curry spokojnie(...)liście limonki kaffir 1/3-1/2 opakowania pasty zielone curry Kanokwan 1 płaska łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego SKŁADNIKI DO PODANIA makaron świeża kolendra prażony sezam orzechy ziemne, posiekane limonka szczypior Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenProsty chleb żytni z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ilości składników na formę 25x11 cm Zaczyn (18-24 godziny 35->23oC) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 155 g woda Ziarna (2-3 godziny) 25 g słonecznik 25 g sezam
Przepisy na domowy ser i chlebpolędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały sezam House of Asia * orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na oleju do woka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec(...)plastry. CAŁOŚĆ: Pieczywo nacieramy odrobiną oliwy, grillujemy z dwóch stron. Układamy ciepły chutnej gruszkowy, wołowinę ( wtedy odrobinę solimy ) i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shitake. Posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem i świeżym szczypiorkiem. Zajadamy na ciepło! Smacznego
Ostra na Słodkokolba kukurydzy 1 mała czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa 2-3 cebule dymki wraz z szczypiorem plaster świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki czarnego lub białego sezamu sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta ostrej papryki olej kokosowy do smażenia Ryż ugotować na sypko. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki soli, ryż przepłukać na sicie(...)kawałki ananasa, zwiększyć ogień i smażyć przez około minutę. Dodać ugotowany ryż, starannie wymieszać, całość przesmażyć przez dalsze 2 minuty, ewentualnie doprawić do smaku. Potrawę zdjąć z ognia, wsypać sezam, wymieszać, przed podaniem posypać posiekaną dymką. Smacznego
Even Better Foodłyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie(...)zachowało soczystość). Do kurczaka dodać wcześniej podsmażone warzywa, paseczki pora, łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu – potrząsając wokiem wymieszać całość, przesmażyć intensywnie przez 30-60 sekund. Posypać obficie nasionami sezamu, od razu podawać. Smacznego! Jeśli nie przepadasz za jędrnymi brokułami, możesz ugotować je na parze lub zblanszować przez 2-3 minuty, dodając je następnie do potrawy na pół minuty przed
Even Better Foodsmażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu Sos (moja wersja): 1 upieczona czerwona papryka bez skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli(...)korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić w słupki lub cieniutkie paski i również tak samo podsmażyć. Grzyby pokroić w plasterki - podsmażyć. Tofu pokroić w większą kostkę - podsmażyć. Szpinak podsmażyć bardzo krótko. Kiełki
zadanie-gotowaniePanelle wywodzą się z kuchni sycylijskiej. Są zrobione z mąki z ciecierzycy i smażone na głębokim oleju. Dodatkami mogą być: natka pietruszki, której użyłam, ziarna sezamu czy dowolne przyprawy takie jak kminek, czerwona, słodka papryka. Wykonanie jest bardzo proste, jednak kurczowo należy trzymać się przepisu. Polecam je podawać jako samodzielna przekąska lub zamiast pieczywa do różnych sałatek. Panelle około(...)sztuk Składniki: 300 g mąki z ciecierzycy 1 l wody sól opcjonalnie: natka pietruszki, sezam lub różne przyprawy olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Wodę wlać do dużego garnka. Dodać do niej mąkę i dokładnie wymieszać. Postawić na palnik i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając tyle czasu, aby uzyskać bardzo gęste ciasto. Posolić i dodać dodatki ( natka
Jaglusiadodatkiem wanilii lub soku z limonki. Polecam. Składniki: 1 szkl. ryżu jaśminowego 400 ml mleczka kokosowego 2-3 łyżki cukru (u mnie brązowy) 1 dojrzałe mango szczypta soli sezam do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny (lub dłużej). Następnie ryż gotować na parze przez ok. 30 minut(...)soli. Ugotowany ryż połączyć z gorącym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić, do czasu aż ryż wchłonie płyn. Deser podawać ze świeżym mango, posypany sezamem
zadanie-gotowaniemąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko dżem z dzikiej róży Łowicz (lub inne dodatki) Do miski przesiewamy mąkę z solą. Na środku robimy dołeczek. W ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem łyżeczki(...)ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Posypujemy według uznania: makiem, sezamem, czarnuszką itp. Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu podajemy posmarowane masełkiem i np dżemem z dzikiej róży firmy Łowicz Źródło
Smaki Na Talerzusłodkiej śmietanki 15-20 gr drożdży 3/4 łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki roztopionego masła (jest to około 50 gr ) 1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek) sezam do obsypania bułeczek 1. Z letniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) 2. Mąkę oraz sól i żółtko jaja przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty(...)ostrym nożem i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na około 20 min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. 5. Kiedy bułeczki podrosły, smarujemy je białkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy je około 20-25 min do zrumienienia wierzchu
Gotowanie...to proste !ziemniaczanej 150ml mleka 80ml wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju lub oliwy całe ciasto przefermentowane spora garść pestek dyni do posypania: sezam, pestki dyni Wieczorem: przygotowujemy ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto (będzie klejące). Miskę przykrywamy folią, odstawiamy na 1h w temp. pokojowej, następnie(...)ciasta formujemy wałek o długości ok 20-25cm, robimy węzełek, a końce ciasta sklejamy ze sobą. Bułeczki układamy na blasze w sporych odstępach, , wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i pestkami dyni, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220stC. Wstawiamy wyrośnięte bułki, na dno piekarnika wrzucamy kilka kostek
Obiad gotowypierogów. Składniki: – 1/2 kapusty białej ok 1,5 kg – 1 puszka białej fasoli – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oleju – 2 łyżki sezamu – 2 łyżki nasion słonecznika – 2 łyżki mielonych nasion lnu – sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku – pęczek pietruszki zielonej Wykonanie: – Kapustę pokroić(...)następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, odcedzoną fasolę i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać nasiona sezamu, słonecznika, mielony len i posiekaną natkę pietruszki. – Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. – Masę przełożyć do natłuszczonej keksówki lub jednorazowej, aluminiowej. – Piec
To co kocham