szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać z ciepłą wodą, mlekiem w proszku, drożdżami oraz cukrem. Dodać mąkę, 2 jajka i sól. Dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze
Bulliowody 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego ok 600g mąki Dodatkowo: 1 małe jajko 1 łyżka mleka ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzewamy, mieszamy z przegotowaną wodą i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy i olej. Mieszamy łyżką, a następnie(...)odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. WYrośięte ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 15 części i formujemy małe, okrągłe bułeczki. Smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, a piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Bułki przed włożeniem do piekarnika lekko spłaszczamy dłonią, pieczemy ok 20 minut. Gotowe, przekładamy na kratkę i studzimy
Kuchnia w czekoladziebułek mąka pszenna - 500 g drożdże świeże - 25 g mleko -150 ml woda - 150 ml sól - płaska łyżeczka cukier - 2 łyżeczki masło - 1 duża łyżka// 2 łyżki roztopionego jajko sezam mleko - 1/4 szklanki Etap I - Rozczyn drożdżowy Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Etap II - łączenie składników rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy(...)Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 30-45 minut. Etap V - pieczenie rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut. Ciasto przed wyrośnięciem Bułki przed wyrośnięciem Bułki po wyrośnięciu
Wylizany Rondelcebuli 5 gałązek szczypiorku pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz do smaku czarny sezam (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić(...)wrzucić do miski. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, a rzodkiewki pokroić na cztery części. Do miski z warzywami dodać oliwę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu oraz czarnego sezamu jeśli używamy. Dodać do tego przestudzoną komosę, po czym wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec pokruszyć po górze ser feta. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce
Calzonella.comdowolna przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju 150 g makaronu świderki garść świeżego szpinaku sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżeczki ziarna sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek kiełki i pomidorki do ozdoby(...)momentu, aż będzie upieczone. Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paski, kilka listków zostawiamy do ozdoby. Makaron, mięso i szpinak przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sezam i czarnuszkę. Lekko solimy sałatkę i pieprzymy, polewamy oliwą, mieszamy. Do każdej połówki buraczka nakładamy porcję makaronu, dekorujemy kiełkami i pomidorkami. Podajemy sałatkę od razu lub schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliniesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Kapustę kiszoną opłukać(...)używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C. Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu
Kolorowa kuchnia Elkimasła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 250-300 gr. pieczarek( więcej jak ,ktoś lubi dużo) 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie farsz : Umyte(...)ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne
w mojej kuchnimleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól, czarny pieprz łyżka masła klarowanego średnia cebula jajko sezam do posypania wierzchu PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól(...)środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć kapustę. Podnieść jeden brzeg i nałożyć na farsz. Przewałkować ciasto tak aby łączenie pozostało na dole. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić na kawałki. Piec w 190°C, przez ok. 20 minut (do zarumienienia
Pyry na Gazrozdział stanowią potrawy na drugie śniadanie, lunch i obiad i tutaj mamy np brukselkę z kaszą jaglaną czyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty(...)oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem. W ostatnim rozdziale znajdziemy kilka przepisów na pyszne chleby np z migdałami i sezamem. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom kaszy jaglanej, tyle inspirujących i zdrowych przepisów w jednym miejscu z jej wykorzystaniem to ja jeszcze nie widziałam :) i do tego nie ma tu wydumanych
Cynamonowe szczęścieCynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam te produkty bardziej szczegółowo. WASA SESAME & SEA SALT - OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ idealne pieczywko na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Świetnie smakuje samo,z ulubioną sałatką, warzywami czy wędliną. WASA KANEL -OKRĄGŁE PSZENNE PIECZYWO CHRUPIE Z CYNAMONEM idealne(...)ulubionym twarożkiem, wędliną czy warzywami. Nie posiada konserwantów, składa się z naturalnych składników. WASA DELICATE CRISP SESAME & SEA SALT-WASA EKSTRA CIENKIE PSZENNE PIECZYWO CHRUPKIE Z SEZAMEM I SOLĄ MORSKĄ idealne na każdą porę dnia. Świetnie smakuje samo, z ulubioną sałatką, wędliną czy jako przystawka np. z ulubionym serem. PIECZYWO CHRUPKIE WASA WIELOZIARNISTE
Gotowanie Patkiwykwintna przekąska. :) SKŁADNIKI: ciasto francuskie 2 op. szpinak mrożony siekany 450 g. twaróg 4 łyżki czosnek 3 ząbki sól i pieprz do smaku jajko 1 szt. sezam do posypania olej 2-3 łyżki METODA: Szpinak rozmrozić. Odsączyć z wody. Na patelni z olejem zarumienić posiekany czosnek ( nie za długo, bo zbyt mocno przysmażony nada goryczy ). Dodać szpinak(...)przeciąć na niewielkiej szerokości paski ( najlepiej wzdłuż krótszego boku, wyjdzie więcej pasztecików ). Na każdym pasku rozsmarować farsz. Zwinąć. Paszteciki ułożyć na blaszce z wyłożonym pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem i piec około 10 min. w 170 stopniach, do złotego koloru
Kuchnia Paulettesmąki pszennej typ 650 100 gr kaszy manny 1 i 1/3 szkl wody 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki lnu 1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz(...)podwojenia objętości. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką. Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min. Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stop na około 50 min. Chleb jest wtedy upieczony kiedy wydaje głuchy dźwięk ostukany
Gotowanie...to proste !podstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru(...)złoty kolor, wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. • Ponownie nabijać usmażonego banana na patyczek i włożyć do gorącego syropu, po czym posypać sezamem. • Podawać od razu po przygotowaniu
To co kochambardzo sycące i doskonale zaspokoją słodki głód. Składniki: • 1 duży batat • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki miodu • 1 płaska łyżeczka cynamonu • 2 łyżki posiekanych migdałów • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu Wykonanie: • Batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę. • W misce wymieszać oliwę, miód i cynamon. Wrzucić bataty i dokładnie przemieszać. • Bataty przełożyć na blachę(...)pieczenia. • Piec 20 minut w temp. 180 st.C. Następnie posypać migdałami i piec jeszcze 5 minut. • Bataty przełożyć do miseczki i posypać czarnym sezamem
To co kocham