sezam - 2421 przepisów (strona:39/162)

Ciasto warstwowe z kremem sezamowym (bez glutenu, bez laktozy i cukru białego) 103

230g tahini Nutura -ok 200ml mleka kokosowego (min. 82-5% kokosa)  -budyń (zrobiony ten wyżej) Dodatkowo -ok 1/2 szkl ciepłej wody + sok z 1/2 cytryny (do nasączania blatów) -sezam Nutura (uprażony) -sezamki (u nas z maltitolem) KRUCHE BLATY 1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, miód, ksylitol i 3 łyżki wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu(...)drugi blat itd. 5. Całość zawinąć w duży worek i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 6. Po wyciągnięciu ciasta resztą kremu posmarować górę oraz boki a prażonym sezamem i sezamkami ozdobić całość

Candy Pandas
Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem 62

Składniki: 1 bakłażan pół kostki chudego białego sera pół czerwonej cebuli 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 4 łyżki ziaren granatu 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu pół łyżeczki siemienia lnianego 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grejpfruta sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje)   Kaszę płuczemy(...)wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy plasterki bakłażana, posypujemy go kaszą, pokruszonym białym serem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, ziarnami granatu, poszatkowaną natką, sezamem i siemieniem lnianym, polewamy sosem.  Artykuł Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą 63

zostawiłam tylko odrobinę na spróbowanie. Opinia pozytywna. Składniki: 2 średnie buraki puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała czerwona cebula duża garść rukoli duża garść startego sera długodojrzewającego 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy(...)wrzucamy odsączoną ciecierzycę, buraki, pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowaną rukolę. Polewamy wszystko balsamico, oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i sezamem. Artykuł Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 117

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 330 ml 2 jajka średniej wielkości 60 g miękkiego masła łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cukru dodatkowo 50 g roztopionego masła oraz 20 g sezamu do ozdobienia pasztecików (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki drożdżowe z pieczarkami – Wykonanie Przepis na farsz pieczarkowy Wykonanie pasztecików zaczynamy od przygotowania farszu, można go przygotować nawet dzień wcześniej, bądź tego(...)farsz pieczarkowy nałożyć warstwę ciasta, zawiń w ścisły rulon. Miejsce łączenia pozostaw na dole, by nie rozeszło się w trakcie pieczenia. Gotowy rulon posmaruj rozpuszczony masłem, posyp wierzch makiem, sezamem bądź siemieniem lnianym. Pokrój pod skosem na kawałki o szerokości około 3 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie pasztecików drożdżowych z pieczarkami Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia

To Musisz Wiedzieć
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 92

szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny) 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Odkryj, spulchnij(...)ładnie się redukował. Podgrzewaj sos przez czas pieczenia się pulpecików. Krok 5 Wyciągnij pulpeciki z piekarnika i ostrożnie przełóż do rondelka z glazurą. Obtaczaj w niej kulki. Posyp sezamem. Nałóż ryż do miseczek, dodaj pulpeciki. Posyp natką. Podawaj z zieloną sałatą skropioną cytryną. Smacznego! Artykuł Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pszenne bułki z sezamem 99

pszennej jasnej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 ml ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży, pokruszonych 1,5 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek sezam do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Ostawiamy. Mąki mieszamy z solą. Dodajemy drożdże i olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem(...)Zostawiamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne ok. 20-30 minut, aby podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem, pieczemy ok. 25-30 minut

Kucharzyca
Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki 101

octu ryżowego, 2 kopiaste łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chili, 1 łyżeczka oleju. Dodatkowo: 30-40 ml wody, 1 łyżka sezamu, drobny szczypiorek do posypania. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i sunąć wszystkie zbędne błonki. Pociąć na niewielkie paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na marynatę. Przygotować niewielką miseczkę. Czosnek(...)miód nam się nie skarmelizował. Przemieszać całość.  Kiedy temperatura będzie już odpowiednia, włożyć naczynie z kurczakiem. Piec około 15 minut. 2 minuty przed zakończeniem czasu pieczenia - kurczaka posypać sezamem, delikatnie przemieszać i ponownie wsunąć do piekarnika. Po upieczeniu, mięso przełożyć do miseczki lub na talerz. Posypać niewielką ilością drobno posiekanego szczypiorku. Podawać od razu po upieczeniu.   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Buddha bowl z wędzonym łososiem 112

zimno MOWI 200 g brązowego ryżu (lub zwykłego) 1 jajko 1 bardzo dojrzałe awokado 1 średnia marchewka 3/4 szklanki posiekanej czerwonej kapusty dwie garści jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie: sezam do posypania Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżka miodu) 1 łyżka oleju sezamowego szczypta granulowanego czosnku szczypta chili w proszku Ryż gotujemy w osolonym(...)ryż. Polewamy połową sosu. Na wierzchu układamy w dowolnej kolejności: wędzonego łososia MOWI, awokado (pół na miskę), poszatkowaną kapustkę, startą marchewkę, jajko (pół na miskę) oraz chrupiący jarmuż. Posypujemy sezamem i polewamy pozostałym sosem. Wpis zawiera lokowanie łososia MOWI Post Buddha bowl z wędzonym łososiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bułeczki nocne 110

400g mąki pszennej orkiszowej 1op.   drożdży instant 250ml ciepłej wody + 2-3 łyżki do posmarowania bułek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Opcjonalnie ziarna, mak, sezam do posypania bułek Przygotowanie : Mąkę, sól i olej włożyć   do miski. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką. Całość dokładnie zagnieść(...)zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. Rankiem zdjąć folię spożywczą z tortownicy, wstawić bułeczki do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik

W garach u Gosi
Tarta rustykalna z kurkami i karmelizowaną cebulką 98

jajko 1 łyżka zimnej wody farsz 200 g kurek 150 g serka śmietankowego lub ricotty 1 cebula czerwona 1 pęczek świeżej pietruszki 1 łyżka cukru trzcinowego dodatkowo 1 łyżeczka sezamu łuskanego 1 żółtko jajka 1 łyżka mleka Instrukcja Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż(...)pozostawiając około 3-4 cm od brzegu. Następnie wyłóż kurki i cebulkę. Brzegi ciasta złóż do środka. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim ciasto. Posyp brzegi sezamem. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 z 8 porcji): Kcal

Przepisy na widelcu
Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy w dwóch odsłonach 114

folia i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około 1,5 godziny 5.       Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem   co komu smakuje. 6.       Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim(...)folią i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około 1,5 godziny 5.       Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem  co komu smakuje. 6.       Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim

Leśny Zakątek
Boczniaki w panierce a'la schabowe 124

chyba najbardziej znany sposób na boczniaki. Prosty i pyszny obiad. 5 dużych boczniaków 1 jajko łyżka mąki sól pieprz wegeta  nie pełna szklanka bułki tartej Opcjonalnie garść białego sezamu Masło klarowane do smażenia Boczniaki płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki. W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody,  dodać jajko i przyprawy ponownie wymieszać.Całość(...)powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.. Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce. Boczniaki panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Andzia Pichci
Kurczak miodowo-sojowy / Honey Soy Chicken 106

cytryny (lub do smaku), ok. 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, płaska łyżeczka maki ziemniaczanej posiekana dymka, świeża kolendra lub natka pietruszki, sól i pieprz, do smaku opcjonalnie sezam Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem (ostrożnie z solą, sos sojowy jest słony). Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię(...)dodać więcej cytryny/octu, chili lub miodu. Dodać mąkę ziemniaczaną. Kurczaka wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, zalać sosem, dusić 10 minut lub do zgęstnienia sosu. Posypać ziołami i sezamem. Przepis Laury Vitale . Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje w kuchni Honey Soy Chicken Recipe: 500 g of chicken breast, 1 small onion

Lekcje w kuchni
Wołowina bavette po chińsku / Bavette beef in a Chinese way 75

biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions(...)soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso z warzywami wysmażone. To już praktycznie konieć pracy, gdyż jedyne co nam zostało to nałożyć potrawę na talerze, posypać sezamem i zjeść! Życzę Wam smacznego, bo na pewno jest pysznie! Miłego wieczoru! Everything is ready – noodles are drained, meat with vegetables fried. This is almost the end of the work, because

Martyna Cooks
Makaron z tofu i pastą tahini 145

kukurydzy + przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kolendra, natka pietruszki, kurkuma, imbir, kmin rzymski, cynamon, chilli) – sok z cytryny do smaku – łyżka pasty tahini Dodatki: – sezam Sposób przygotowania Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Po chwili dodaj pokrojone tofu i seler naciowy. Przypraw i podsmażaj aż warzywa zmiękną, a tofu się zarumieni. Na koniec(...)dodaj kukurydzę i wszystko razem wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem, skrop sokiem z cytryny, polej pastą tahini i posyp sezamem. Wartość odżywcza Kalorie: 872 kcal Białka: 35 g Tłuszcze: 54 g Węglowodany: 60 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Makaron z tofu i pastą tahini pochodzi z serwisu www.mrsendorfina.pl

Mrs. Endorfina

Proponowane wyszukiwania