spotkać na łódzkim Eko Targu z moimi wyrobami :) Już 3 razy byłam na targu z różnymi sezamowymi i nie tylko pysznościami.Dlaczego sezamowymi? Bo nazwałam swoje stoisko Sezam.Dlaczego Sezam? Bo w sezamie można znaleźć różne skarby i nigdy nie wiadomo czego się spodziewać :)Zawsze będę miała dla Was batony energetyczne a oprócz nich inne rzeczy.Były np: sezamki
Co na wege obiad?Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini1. szklanka sezamu1/2 szklanki oleju sezamowegoSezam rozsypujemy na blaszce
Kulinarna rozmowałyżka płynnego mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu(...)wraz ze słonym serem typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy ją sezamem. Ruszt z szaszłykami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30min. na środkowej półce
Symfonia Smakówprecelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i przed podaniem wstawić na chwilkę do nagrzanego piekarnika. Po doskonałą oliwę zapraszam na stronę Hiszpańskich Delikatesów.Składniki na ok 40-45 sztuk:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru 3,5 dag świeżych(...)drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Do posmarowania: woda Do posypania: biały sezam lub sól gruboziarnista dostępne na stronie www.Skworcu.com1. Drożdże z cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy
Apetyczna babeczkasposób na zabawę dla dzieci ale nie tylko, bo jak się okazało dla mnie też :) Ich smak mnie zadziwił, że słodkie pianki tak dobrze smakują ze słonymi paluszkami i sezamem :) pochłonęłam ich z kilka za jednym posiedzeniem :) Składniki: opakowanie pianek (marshmallow)- kule śnieżne bałwanków kolorowa posypka dekoracyjna - nos, guziki czarny sezam (lub czekoladowe cukiereczki) - oczy paluszki - ręce(...)Pianki sklejamy ze sobą przy pomocy odrobiny wody (by lepiej się skleiły) dorabiamy noski z czerwonych cukierków, oczka z czarnego sezamu (albo z czekoladowych cukierków, a ręce z paluszków i gotowe!Bałwanki można nakłuć na wykałaczki. bałwanki z pianek
Bon Appetit Małgorzatymleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek30 g ((2 łyżki) cukru (użyłam 1 łyżeczkę )1 łyżeczka soli12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżychdodatkowo1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki)1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub mioduprzygotowanieMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
Stare Garyłyżeczki octu ryżowego1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego1- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatkiprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca. Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często.Wymieszać czosnek, imbir, sos sojowy, ocet i olej w dużej misce.Gdy zielona fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać(...)miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Stare Garydokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero naciąć na krzyż.Zagotować wodę ( wlać tyle
Kraina Miodem PłynącaMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)cebula1 łyżeczka majerankusól,pieprzolej do smażeniaoraz1 małe jajkoczarny sezam i czarnuszka Piątnica do posypaniaPrzygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić
Monia miesza i gotujemieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki na 6 bulek :318 g maki 550185 g wody5,5 g soli1,5 g drozdzy instant1 cebula,bulka tarta1-2 lyzki sezamu-opcjonalnieWykonanie:Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli.Mieszamy drobno posiekana cebule z bulka tarta.Bulka powinna stanowic 10% wagi cebuli.Wlozyc do zamknietego pojemnika na kilka godzin,a najlepiej przygotowac dzien wczesniej.Skladniki na ciasto(...)minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic.Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa uczta smakow.Zamiast sezamu mozna uzyc maku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze.Skladniki:1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula1 zabek czosnku50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszkisol,pieprz2-3 lyzki jogurtu(...)miseczki i wystudzic.Wymieszac z platkami owsianymi i jogurtem.Dodac przyprawy i posiekana zielona piertuszke.Mase odstawic na 5-10 minut .Nabierac kopiasta lyzeczke masy i w zwilzonych dloniach formowac kotleciki.Obtaczac w sezamie i smazyc na rozgrzanym oleju.Ukladac do odsaczenia na papierowym reczniku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej(...)zaczyn, około 500 g,400 g zmiksowanych pomidorów z puszki,350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka miodu,sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone )sól morska, około 15 g,dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem
UgotujmyTo.plmnie w Krakowie są obwarzanki … tak w Turcji nie może zabraknąc Simitów. Są to okrągłe bajgle , obficie obsypane sezamem , sprzedawane najczęściej przez ulicznych handlarzy zwanych simitczi. Chrupiące z zewnątrz … delikatne w środku … a samo ich wykonanie zajmuje bardzo mało czasu! Zaraz po upieczeniu – obłędne …. ale i na drugi dzień smakują równie rewelacyjnie! SKŁADNIKI(...)łyżeczka– cukier – 1 łyżeczka– ciepła woda – 250 ml– zimna woda – 125 ml– melasa z winogron – 3 łyżki *– podprażony sezam – 0,5 szklanki* melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie
Ostra na Słodkowielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością.W sam raz na leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:* pieczywo pszenne – 4 szt* białko – 2 szt* sezam – 80 g* olej Kujawski czosnkowy – 125 mlPASTA:* paluszki krabowe(surimi) – 200 g* cebula – 1 szt* ser cheddar – 3 łyżki* jajko – 1 szt* sól(...)ułożenia strony z pastą do dołu – sprawi to , że pasta się zapiecze i nie odpadnie od pieczywa.Tosty smaż po minucie z każdej strony obracając je 4krotnie-sprawi to, że sezam się nie przypali.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodko