gotowi? Zapraszam na sezamki korzenne!Składniki:250 g sezamułyżeczka przyprawy korzennej do kaw i deserów1/2 szklanki miodu145 g cukru pudruSposób przygotowania:Na sam początek prażymy na suchej patelni sezam. Następnie mieszamy cukier z wcześniej przygotowaną przyprawą korzenną. Miód przelewamy do garnuszka, chwilę gotujemy do momentu uzyskania płynnej masy, następnie dodajemy cukier i chwile gotujemy co jakiś czas mieszając(...)powstała złota lekko przyrumieniona masa. Gdy powstanie karmel dosypujemy do niego sezam i szybko mieszamy.Masę przekładamy na papier do pieczenia (ja nim wyłożyłam długą prostokątną blaszkę, jednak możecie po prostu rozłożyć go na blaszce do pieczenia) na wysokość około 4 mm równo ją rozprowadzając po papierze. Całość wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościzdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany1 puszka masy krówkowej (kajmak)400g śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny4 łyżki ziaren sezamu Mąkę, margarynę(...)Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna sezamu zarumienić krótko na suchej patelni cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Posypać nimi ciasto lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia
happycreatiff.blogspot.comzaliczam się do tej pierwszej grupy i zdecydowanie preferuję kaszę gotowaną na gęsto - tak, żeby łycha stawała!;) Jako małe urozmaicenie wymysliłam takie oto placki w chrupiącej skórce z sezamu. Są bardzo smaczne - polecam!Ten przepis jest moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki.Składniki:1/2 litra mleka10 łyżek kaszy manny1 łyżka masła1/2 szklanki sezamu1/4(...)wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placki na rumiano z obu stron.Podawać z ulubionym dżemem
happycreatiff.blogspot.comzapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami. Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki
Ala piecze i gotujespotkać na łódzkim Eko Targu z moimi wyrobami :) Już 3 razy byłam na targu z różnymi sezamowymi i nie tylko pysznościami.Dlaczego sezamowymi? Bo nazwałam swoje stoisko Sezam.Dlaczego Sezam? Bo w sezamie można znaleźć różne skarby i nigdy nie wiadomo czego się spodziewać :)Zawsze będę miała dla Was batony energetyczne a oprócz nich inne rzeczy.Były np: sezamki
Co na wege obiad?Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini1. szklanka sezamu1/2 szklanki oleju sezamowegoSezam rozsypujemy na blaszce
Kulinarna rozmowałyżka płynnego mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu(...)wraz ze słonym serem typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy ją sezamem. Ruszt z szaszłykami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30min. na środkowej półce
Symfonia Smakówprecelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i przed podaniem wstawić na chwilkę do nagrzanego piekarnika. Po doskonałą oliwę zapraszam na stronę Hiszpańskich Delikatesów.Składniki na ok 40-45 sztuk:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru 3,5 dag świeżych(...)drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Do posmarowania: woda Do posypania: biały sezam lub sól gruboziarnista dostępne na stronie www.Skworcu.com1. Drożdże z cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować.2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy
Apetyczna babeczkasposób na zabawę dla dzieci ale nie tylko, bo jak się okazało dla mnie też :) Ich smak mnie zadziwił, że słodkie pianki tak dobrze smakują ze słonymi paluszkami i sezamem :) pochłonęłam ich z kilka za jednym posiedzeniem :) Składniki: opakowanie pianek (marshmallow)- kule śnieżne bałwanków kolorowa posypka dekoracyjna - nos, guziki czarny sezam (lub czekoladowe cukiereczki) - oczy paluszki - ręce(...)Pianki sklejamy ze sobą przy pomocy odrobiny wody (by lepiej się skleiły) dorabiamy noski z czerwonych cukierków, oczka z czarnego sezamu (albo z czekoladowych cukierków, a ręce z paluszków i gotowe!Bałwanki można nakłuć na wykałaczki. bałwanki z pianek
Bon Appetit Małgorzatymleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek30 g ((2 łyżki) cukru (użyłam 1 łyżeczkę )1 łyżeczka soli12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżychdodatkowo1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki)1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub mioduprzygotowanieMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
Stare Garyłyżeczki octu ryżowego1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego1- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatkiprzygotowanieFasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca. Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często.Wymieszać czosnek, imbir, sos sojowy, ocet i olej w dużej misce.Gdy zielona fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać(...)miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Stare Garydokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero naciąć na krzyż.Zagotować wodę ( wlać tyle
Kraina Miodem PłynącaMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)cebula1 łyżeczka majerankusól,pieprzolej do smażeniaoraz1 małe jajkoczarny sezam i czarnuszka Piątnica do posypaniaPrzygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić
Monia miesza i gotujemieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki na 6 bulek :318 g maki 550185 g wody5,5 g soli1,5 g drozdzy instant1 cebula,bulka tarta1-2 lyzki sezamu-opcjonalnieWykonanie:Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli.Mieszamy drobno posiekana cebule z bulka tarta.Bulka powinna stanowic 10% wagi cebuli.Wlozyc do zamknietego pojemnika na kilka godzin,a najlepiej przygotowac dzien wczesniej.Skladniki na ciasto(...)minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic.Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa uczta smakow.Zamiast sezamu mozna uzyc maku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze.Skladniki:1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula1 zabek czosnku50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszkisol,pieprz2-3 lyzki jogurtu(...)miseczki i wystudzic.Wymieszac z platkami owsianymi i jogurtem.Dodac przyprawy i posiekana zielona piertuszke.Mase odstawic na 5-10 minut .Nabierac kopiasta lyzeczke masy i w zwilzonych dloniach formowac kotleciki.Obtaczac w sezamie i smazyc na rozgrzanym oleju.Ukladac do odsaczenia na papierowym reczniku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!