składniki * 125 g masła lub margaryny * 1 jajko * 1 żółtko * 3 łyżki Nutelli * 2 łyżki kakao * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki sezamu * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto(...)folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać w sezamie. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C, ok. 15 min. Upieczone ciastka studzić na kratce
Mix smakuskładniki* 1 szklanka sezamu* 100 g margaryny* 1 jajko* 70 g cukru ciemnego* 70 g cukru kryształu* 1 cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki soli* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennejSposób wykonaniaSezam uprażyć na suchej patelni.Miękkie masło utrzeć z cukrami i cukrem wanilinowym, dodać jajko i ucierać aż wszystko się połączy.Dalej ucierając dodawać(...)sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni
Mix smakuSkładniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno(...)kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę. Roladki panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), następnie
mojewypiekiinietylkoSezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu oraz cukru. Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze.... Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci. Zaspakajają ochotę na "coś(...)słodkiego", a przy tym są przepyszne. Domowe Sezamki - Składniki:1/4 szklanki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka margarynyszczypta sody oczyszczonejok. 130 g ziaren sezamuDomowe Sezamki - Sposób przygotowania:Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni.Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia.Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki
Słodka Stronabułki, jakie do tej pory upiekłam, i zmienił zdanie dopiero, kiedy spróbował kolejnych.Delikatne, puszyste, a jednocześnie zaskakująco sycące. Pięknie pachną ziołami, w dodatku wyglądają naprawdę ślicznie. Chrupiąca skórka z sezamem dopełnia całości. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie, upieczcie bułeczki - nie wymagają dużo czasu, a sprawiają, że posiłek nabiera zupełnie innego charakteru.Ziołowe bułeczki z sezamemSkładniki(...)Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.Bułeczki opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Bułek będzie teraz na blogu jeszcze trochę - popadłam w lekką formę uzależnienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni(...)jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżki mleka 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka oleju garść ziaren sezamu Do mleka dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści – dodajemy wodę – mikstura powinna być letnia (lekko ciepła). W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem
Poezja smakuIzraelem. Mnie zasadniczo obchodzi jedynie to, że jest to smaczna alternatywa do kanapek ;)Oryginalnie do hummusu powinno się używać pasty tahini, jeśli takową mamy, lista składników zmniejsza się o sezam i dwie łyżki oliwy. Ponadto używać powinniśmy oleju sezamowego. Ja takiego nie miałam, zastąpiłam więc oliwą i też wyszło :) Zamiast ciecierzycy z puszki spokojnie dodać można ugotowaną, pamiętając jednak(...)wymaga ona wcześniejszego namoczenia.Składniki: - puszka ciecierzycy - 5 łyżek sezamu- 3 łyżki oleju / oliwy- 1 cytryna- ząbek czosnku- woda- sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy do misy blendera, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy, blendujemy na gładko (mamy
Kulinarne zapędy KokosaJest to wariacja przepisu na razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste . Postanowiłam poeksperymentować i dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-) Chrupkie sezamowe pieczywo razowe Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrębów żytnich 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego(...)łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli sezam do posypania Wykonanie: Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne
Kulinarne przygody Gatitygram Pak Choy kilka liści Marchewka 1-2 sztuki Seler naciowy 1-2 łodygi Cebula 1-2 sztuki Imbir kawałek Czosnek 3-5 ząbki Jajko Tofu wędzone 50 gram Sezam garść Olej rośliny kilka łyżek Olej chili do smaku Sos sojowy do smaku Szczypiorek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby Shitake zalej gorąca wodą(...)czwarte tofu pokrój w kostkę, rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej odrobinę oleju roślinnego i wrzuć kostki tofu, kiedy będą już ładnie pod pieczone, wlej trochę sos sojowy i wsyp garść sezamu, grzej całość, aż płyny odparują, a sezam cudownie oblepi tofu. Kiedy tofu się smaży, makaron gotuję, ramen bulgocze ugotuj jajka na twardo. Na koniec nałóż makaron, wlej bulion, dodaj marchewkę
RafalCookKolejny prosty pomysł na urozmaicenie smaku kotletów które tak wszyscy lubimy. Dodatek sezamu nadaje bardzo przyjemnego smaku kotletom oraz fajnie chrupie podczas jedzenia. Składniki na 4 kotlety: 4 sznycle z indyka lub kurczaka 5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej (można pomieszać) 5 łyżek sezamu 2 małe jajka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, ewent. wasza ulubiona przyprawa do kotletów olej(...)Plastry lekko rozbijamy, oprószamy przyprawami i odstawiamy (można na kilka godzin a można na chwilę do lodówki) 2. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. 3. Mąkę mieszamy z sezamem (ja czasami do mąki dodaje jeszcze trochę przypraw aby kotlety naprawdę były aromatyczne zwłaszcza jak nie miał czasu poleżeć w przyprawach w lodówce) 4. Każdy kotlet najpierw moczymy w jajku
Gotowanie...to proste !Ryba: 500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Olej sezamowy do smażenia Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka. Podobnie por. Brokuł dynię i ziemniaki(...)bulionu i mleka kokosowego. Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw. Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę. Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym. Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym. Rybę podajemy na warzywach z dodatkiem curry
R'n'G Kitchenubiegłym roku królowały gniazdka inaczej pączkihiszpańskie a dziś przygotowałam Griwech - algierskie ciasteczka. W smaku zupełnie przypominają mi chruściki lecz zamiast cukru pudru posmarowane są płynnym miodem i posypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta(...)letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść gładkie
W garach u Gosiorkiszowy po połowie) - 105g osuszonych owoców (u mnie świeże daktyle bez pestek, gruszka, morele i żurawina) - 20g orzechów (u mnie pekan i migdały) - 10g siemię lniane - 10g słonecznik - 5g sezam - 260g (ml) filtrowanej lub źródlanej wody Dodatkowo: - otręby do obsypania formy i na wierzch - ziarna do posypania góry chleba (dałam siemię lniane i sezam) W misie umieszczamy wszystkie składniki(...)drewnianą łyżką tak, by wszystkie składniki się połączyły (orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania). Następnie przekładamy masę do przesmarowanej delikatnie formy, dno wysypane otrębami (ja dałam też trochę sezamu). Ubijamy dokładnie łyżką maczaną w wodzie, miejsce przy miejscu. Wygładzamy i obsypujemy otrębami oraz ziarnami (u mnie sezam i siemię lniane). Spryskujemy wodą (gwarancja przyklejenia się ziaren) i odstawiamy
Smaczne Zdroweduże marchewki 2 małe cukinie 2 mała cebule 1 duża papryka 6 pieczarek 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól sezam do obtoczenia margaryna Optima Omega 3 SOS: 1 mały kubek jogurtu greckiego 1/2 ogórka garść listków mięty sól pieprz Wszystkie warzywa poza papryką ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę(...)ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno, aby łatwo się
Kuchnia od dwojgaŁososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Udało się! Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl. sosu teriyaki sok z 1/2 limonki(...)łyżki miodu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szkl. ziaren sezamu Z umytego i osuszonego łososia wyjmujemy ości oraz wycinamy skórę. W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Przygotowaną marynatą smarujemy łososia z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki
Smaki Na Talerzu