Kruchuteńkie, delikatne ciasteczka z sezamem.Składniki:-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej-1 szklanka mąki pszennej-kostka margaryny-3/4 szklanki cukru pudru-1 szklanka nasion sezamu-2-3 krople aromatu śmietankowego Ziarna sezamu podgrzewamy na suchej patelni do uzyskania złotej barwy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki(...)pszennej. Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta.Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C do zrumienienia.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyokoliczność polecam zwykłe pieczone ziemniaki w niezwykłym wydaniu. Nie wymagają wiele zachodu i funduszy, a Wy będziecie odpoczywać i dobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering.Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków(...)serka Almette z chrzanem,150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim,150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom,4 czubate łyżki mąki,4 łyżki oleju,1 łyżka czarnego sezamu,1 łyżka białego sezamu,1 łyżeczka granulowanego czosnku,Oliwa truflowa,Sól,Pieprz,Świeże zioła.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem.Olej połączyć w misce
SzczyptaSmaQAniado wrzuciła ostatnio na swojego bloga Lepszy smak bardzo prosty i pyszny przepis na szparagi. Z tym, że ja szparagi robię na parowniku. Polecam ! Szparagi z sezamem Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki masła sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Parujemy na parowniku około 15 minut. W międzyczasie(...)sezam prażymy na suchej patelni, gdy uzyska lekko brązowy kolor dodajemy do niego masło. Delikatnie je podgrzewamy czekając, aż się spieni. Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy masłem z sezamem. Doprawiamy do smaku
Kulinarne przygody Gatityjesteście fanami szybkich obiadów, koniecznie musicie wypróbować tego łososia. Takie danie to idealny wspomagacz pracy mózgu - jest bogate w minerały, witaminy, kwasy omega oraz lecytynę. Użyłam białego sezamu, ale jeśli posypiecie łososia czarnym, efekt będzie bardziej spektakularny, a smak intensywniejszy. Do tego polecam lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Składniki (4 porcje): 600 g filetu z łososia(...)łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, posmarować wierzch łososia. Włożyć do lodówki pod przykryciem na godzinę. 2. Posypać solą i pieprzem, obłożyć sezamem. 3. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. 1 porcja zawiera: 393 kcal; 32,2 g białka
Powiedz dietom niejajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka lekko uprażonego sezamu lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia(...)kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. P iec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez około 30 minut do uzyskania złotego koloru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzyznaję, że jestem straszną makaroniarą. Od tego włoskiego przysmaku bardziej lubię jedynie słodycze:) Dzisiaj przygotowałam makaron z brokułami i sezamem – szybki, sycący i zdrowy posiłek. Potrzebujemy (2 porcje): 80 g makaronu orkiszowego/razowego 1/2 brokuła Łyżka sezamu Garść orzechów włoskich Łyżka oleju sezamowego Ząbek czosnku Sól,pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez(...)minuty. Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu, pokruszone orzechy i zmiażdżony czosnek. Po około 5 minutach dodajemy makaron i brokuły, mieszamy, doprawiamy
Powiedz dietom niemąki chlebowej łyżeczka soli 2 łyżeczki mleka w proszku 250 ml ciepłych ubitych ziemniaków 250 ml ciepłej wody - dodatkowo garść pestek dyni 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka dwie szczypty sezamu Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej(...)wysmarować ją oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Wyrośnięty chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy
Krakowskie smaki Anirewelacyjnego smaku potrawy,choc mozna rowniez marynowac 1-2 godzinynastepnego dnia piekarnik nastawic na 200°C i umiescic w nim naczynie zaroodporne z kurczakiem.Udka ulozyc skora do dolu.Kurczaka obsypac sezamem i piec 20 minutpo 20 minutach udka obrocic na druga strone,posypac sezamem i piec nastepne 20 minutpodawac z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki, obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem. Składniki:600 g filetów(...)nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego
Food Squarejuż kilka razy i za drugim razem już z podwójnej porcji i na taką ilość właśnie od razu podaje Wam przepis. Batoniki owsiane z bananem i czarnym sezamem SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 150 g płatków owsianych 20 g nasion słonecznika 20 g czarnego sezamu 2 płaskie łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy(...)resztę składników czyli płatki, słonecznik, sezam i miód i dokładnie mieszamy całość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej batoniki z masy. Wychodzi z masy ok 10 średniej wielkości batoników.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy nim batoniki ok 25 - 30 minut, sprawdzając pod koniec aby nie spalić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety(...)doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie w sezamie z jajkiem i znów w bułce. Mięso podsmażamy z każdej strony kilka minut na patelni na maśle
BaRepasTaki smaczny misz masz obiadowy :)składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczaka1 brokuł2 woreczki białego ryżupól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny)bułka tarta - do panierki3 jajka - do panierkisól, pieprzłyżeczka cukru natka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniawykałaczkiGotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta(...)doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz z brokułów rozsmarowujemy na rozbitych piersiach. Filet z kurczaka zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Następnie moczymy w jajku a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. I gotowe :) dewolaj z brokułami w sezamiekulki ryżowe
Bon Appetit MałgorzatyKwietniowa piekarnia, organizowana przez Amber ( blog Kuchennymi Drzwiami) okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka. Przepis wybrała Dorota, a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek. Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam(...)godzin.Ciasto właściweCały zaczyn, około 500g,400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,1 łyżka miodu,sezam czarny, w/g uznania,sól morska, około 15g,dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową
Stare Garyszpinak ,przykryc rondel pokrywka i krotko go poddusic 2-3 minuty,az zmieknie.Jesli uzywamy groszku mrozonego,musimy go krociutko obgotowac.Doprawic szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym,dodac zielony groszek.Posypac sezamem i natychmiast podawacPodalam z mlodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut.W trakcie gotowania należy rosół dosolić do smaku. Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu.Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości.Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie(...)jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu. Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe.Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały.Smacznego
Maminek kulinarny