ser feta - 6431 przepisów (strona:70/429)

Ślimaczki z ciasta francuskiego, szpinaku i mozzarelli 144

fajna przekąska powstała w parę minut, nie licząc oczywiście 25 minut pieczenia.Bardzo smaczna i zdrowa. Składniki ciasto francuskie 300 g szpinak świeży tyle by zakryć ciasto s erek feta 250 g  szczypiorek pęczek oliwki zielone 20 szt mozzarella 300 g Wykonanie:   Ciasto rozwijamy, smarujemy serkiem feta całą powierzchnie ciasta francuskiego. Świerzy szpinak myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy(...)kładziemy na serek feta,też na całej powierzchni. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno posypujemy na całej powierzchni. Mozzarelle kroimy w paseczki kładziemy w małych odstępach i posypujemy oliwkami pokrojonymi w paseczki. Zwijamy  i kroimy w kawałki 1.1/5 cm kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Różowa kuchnia
Sałatka z brokułem i serem feta 308

Sałatka z brokułem i fetą w różnych kombinacjach dość długo krąży już po blogosferze kulinarnej i wcale się temu nie dziwię, bo nie dosyć że jest pyszna to jeszcze robi się ją bardzo szybko. Ja przygotowałam sałatkę na kolację, ale równie dobrze można ją podać jako przekąskę na imprezie, oczywiście o ile nie przeszkadza Wam zapach czosnku ;) Składniki: 1 brokuł(...)puszki kukurydzy 3/4 opakowania sera feta duża garść pestek słonecznika Sos: ok. 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka majonezu łyżeczka musztardy    Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzić i zostawić do zupełnego ostudzenia. Do niedużej miseczki przelać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę

Simply Food
Makaron ze szpinakiem, botwiną, kurczakiem, suszonymi pomidorami i fetą 164

Delikatne tagliatelle szpinakowe podane z podsmażoną szalotką, czosnkiem, piersią kurczaka oraz suszonymi pomidorami, liśćmi botwiny i młodym szpinakiem, zerwanym wprost z babcinego ogródka. Całość solidnie doprawiona solą, pieprzem oraz fetą, czyli tak jak lubię najbardziej.  Składniki na dwie porcje: 100 gram makaronu szpinakowego tagliatelle  garść liści botwiny  200 gram piersi kurczaka  1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)suszonych pomidorów  1 łyżka oleju z suszonych pomidorów  1 łyżka masła  szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii  odrobina świeżej bazylii  50 gram sera feta  Makaron gotuję we wrzątku al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu lub niekiedy minutę krócej. Szalotkę i czosnek siekam drobno. Kurczaka kroję w kostkę. Szpinak i liście botwiny dokładnie myję

Mango Papaja
Sałatka z arbuzem 155

GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach

Fitsweet.me
Idealna sałatka na grilla 143

jest sałatka z botwiny. Bardzo prosta do zrobienia, a efekt fajny. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej lub zwykłej botwiny 6 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych garść dowolnych orzechów 100 g sera feta lub dobrego twarogu. 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego. Przygotowanie: Oliwę, ocet oraz przeciśnięty ząbek czosnku łączymy razem. Drobno porwane liście botwiny mieszamy

ladykitchen
Zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta 161

Pomysł na szybki do przygotowania, lekki, wegetariański obiad - zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta. Proste i smaczne połączenie smaków :) Jeżeli szukacie innych dań z wykorzystaniem szparagów to kliknijcie TUTAJ .  Składniki na porcje dla 4 osób: 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków  (waga po obraniu około 0,5 kg) 1 pęczek zielonych szparagów 1 l gorącej(...)wody + 3 łyżeczki domowej wegety   (lub 1 l wywaru warzywnego) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania ser feta pokrojony w kostkę Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Dodać ziemniaki. Całość smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w plasterki

Ugotować
Gryczana tarta z cukinią, botwinką i fetą 117

Bezglutenowa, pyszna, gryczana tarta z botwiną i cukinią. Pełnię smaku dodaje tutaj ser feta oraz mix śmietany i jajek. Całość zapieczona i podana na ciepło. Uwielbiam!  Byłam przekonana, że gryczany, czyli bezglutenowy, spód będzie się kruszył a ostatecznie wyjdzie niesmaczny. Nic bardziej mylnego. Jego konsystencja i kruchość niczym nie odbiega od standardowego, pszennego, kruchego ciasta. Z pewnością takie rozwiązanie(...)odrobina do podsypania  100 gram masła  1 jajko  szczypta soli  szczypta papryki ostrej  Nadzienie: pęczek botwiny  1 mała cukinia  50 gram sera feta 2 jajka  3 łyżki śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i majeranku  Mąkę zagniatam z masłem, jajkiem, solą i papryką na gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce

Mango Papaja
PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ 176

PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ to smaczny i lekki pomysł na... Artykuł PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka z kurczakiem, szparagami i rukolą 194

Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól(...)pokroić na kawałki, pozbywając się twardych części. Ugotować al dente w osolonym i posłodzonym wrzątku. Najpierw wrzucić na wrzątek środkowe części, a po dwóch minutach końcówki. Odcedzić i ostudzić. Fetę i suszone pomidory (odcedzone z oliwy) pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać z sosem i od razu podawać, by zachować jędrność rukoli

Czerwień i błękit
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 194

volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak(...)łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEROWE STEKI Z LETNIA SALATKA NA OLEJU RZEPAKOWYM 122

RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego(...)również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która orzeźwia całe danie :) -------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut -------------------------------------------- SKŁADNIKI : 250g sera feta 50dag pomidorów (mogą być koktajlowe) 1 ogórek wężowy 1 biała cebula sałatkowa 1 mała główka sałaty 1 pęczek natki pietruszki 100ml białego octu winnego cukier, sól i pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska
SALATKA "DUCH KORSYKI " 116

Drodzy, mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam. Polecam! SKŁADNIKI : 4 jajka ugotowane na twardo 10 pomidorków koktajlowych 100g przebranych liści szpinaku 1 średnia, czerwona cebula 1 opakowanie sera feta   liście ulubionej  sałaty (może być mix) posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) sos: 5 filecików anchois 1 ząbek czosnku(...)szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami. Krok 3 Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki. Krok 4. Na posiekanych jajkach układamy połówki pomidorków koktajlowych, na nie pierścionki cebuli - skrapiamy sosem z anchois (1/3) - następnie układamy poszarpane

Moja Książka Kucharska
Pizzerinki cebulowe z mąki pełnoziarnistej. 151

świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki suszonej cebuli łyżeczka suszonej bazylii Dodatki: łyżeczka masła 1/2 papryki 5 pieczarek korniszon  kawałek chudej wędliny kawałek fety 2 łyżki  keczupu  Drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy aż zaczną szumieć czyli puszczać bańki. Wtedy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy(...)Piekarnik będzie się nagrzewał, a ciasto dostanie temperatury co mu pozwoli lepiej wyrosnąć. Pieczarki podsmażamy na maśle, odrobinę solimy. Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika, smarujemy keczupem, rozkładamy składniki, posypujemy pokruszoną fetą. I ponownie zapikamy, aż się składniki zagrzeją. Zdrowe, smaczne, aromatyczne  i sycące, jak już wcześniej wspomniałam, można jeść i nie obawiać się złowrogich kalorii. Zapewniam, tego się

Dieta moja pasja
SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 174

Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć(...)uważając aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół

Kuchnia w opałach
Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą 148

dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 łodygi selera naciowego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny lub musztardy kubek jogurtu naturalnego lub chudej śmietany(...)łyżka oleju pieprz  Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na łyżce oleju. Ostudzić. Sałatę poszatkować na paski, fasolkę odcedzić i przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Selera pokroić w paseczki. W kubku wymieszać śmietanę, majonez, sok z cytryny lub musztardę. Doprawić pieprzem. Wlać do składników sałatki i delikatnie wymieszać. Schłodzić. Sałatkę polecam zjeść w dość krótkim

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania