Ciasto francuskie, farsz szpinakowy z dodatkiem kanapkowego serka śmietankowego, w który wetknięte zostały owinięte szynką parmeńską kawałki sera feta, goudy oraz cheddara. Nie najgorsze danie, natomiast jeśli o mnie chodzi skosztowałam jedynie kawałeczek. Bardzo syte i momentami ta ilość serów potrafi być zbyt przytłaczająca – sama nie wierzę, że to piszę;) Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie(...)świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki
Smaki Na TalerzuPolecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole. Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać(...)ciasta w thermomix wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty zostawić ciasto do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc
Kuchnia PokoleńFrancuska tarta z botwinką i serami to połączenie młodych buraczków i intensywnych serów. Idealna kompozycja smakowa. Tarta znikła chwilę po upieczeniu Jedyny minus – było jej tak mało ;( Następnym razem robię dwie Francuska tarta z botwinką i serami Składniki: ciasto francuskie (275 g) 50 g sera lazur 125 g mozzarelli 50 g sera feta 1/2 sera camembert(...)miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał płaski, a boki ładnie wyrosły. Całość smarujemy oliwą z oliwek. Następnie na ciasto układamy podduszoną botwinkę. Później posypujemy pokrojonymi w kostkę serem feta, lazurem, camembertem i pokrojoną w plasterki mozzarellą. Posypujemy tymiankiem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 20 minut. Smacznego Artykuł Francuska tarta z botwinką i serami pochodzi
PatiGotujenawet w pochmurne dni :) A teraz, bawmy się i zajadajmy tym pysznym musem z fety z pikantnym miodem, znosząc toast za wszystko to, co jednak dobrego nas spotkało i za wszystko to, co ekscytującego przed nami! Mus z fety z pikantnym miodem Potrzebujesz: ser feta 250g 2 czubate łyżki śmietany 18% Pikantny miód: 1 łyżka oliwy(...)ząbki czosnku 4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeża natka pietruszki do podania Sposób przyrządzenia: 1. Ser feta i śmietanę zblenduj na gładko i przełóż do miseczki. Pikantny miód: 1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. 2. Czosnek podsmaż lekko na oliwie, tak aby lekko zmiękł
Kuchnia w Słońcu Skąpananajlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej do smażenia Przygotowanie: Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać(...)punkt pominąć. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać mąkę (cały czas mieszać, aby nie przypalić). Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić
Kuchcik gotujefety, zapieczone w miodzie i figach. Wpływ wysokiej temperatury zapewnia idealną smarowną konsystencję, przypominającą pastę. Feta w nowej odsłonie z pewnością zaskoczy głębią smaku niejedną osobę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczona feta z miodem i sezamem 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 250 kcal Słona feta pieczona z miodem, oliwą z oliwek, sezamem i świeżą figą. Wciągający słodko słony smak i idealna, smarowna konsystencja sera. Składniki: 1 kostka sera feta Favita 30 ml płynnego miodu wielokwiatowego 2 świeże figi 30 ml oliwy z oliwek garść białego sezamu garść suszonych ziół włoskich lub prowansalskich Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Fetę wyjmij z opakowania
ProstePesto.plgotujemy przez 6 minut. Odcedzamy i studzimy *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu ( ważne aby za dużo nie solić gdyż ser feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu(...)Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytembardzo rozgrzewającą i słoneczną zupkę , która ozgrzeje nawet największego zmarzlaka! (; Krem pomimo obecności intensywnej papryki jest bardzo delikatny, z wyczuwalnymi nutami świeżego imbiru i czosnku. Zabieliłyśmy go serem feta i doprawiłyśmy kolendrą oraz gałką muszkatołową. Krem świetnie komponuje się ze świeżą natką pietruchy, odrobiną oliwy i prażonymi ziarnami sezamu, dyni i słonecznika - my wybrałyśmy cudowną mieszankę, którą otrzymałyśmy(...)Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej
Symfonia Smakówszklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. DIP Z FETĄ I POMIDORAMI: Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 4 ząbki czosnku; 170 g sera feta; 1/2 szklanki startej mozzarelli; 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek. MASŁO ZIOŁOWE(...)się na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami: mozzarellą i żółtym. Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Gospodyni Miejskadipem z fetą Potrzebujesz: 280g ziaren kukurydzy z puszki, lub świeżo ugotowanych 300g cukinii 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 kopiaste łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka posiekanego szczypiorku skórka otarta z 1/2 limonki 2 łyżeczko soki z limonki 1/2 łyżeczki płatków chili olej do smażenia Dip z fetą: 4 łyżki jogurtu naturalnego 30g sera feta 1 łyżka(...)limonki - dokładnie wymieszaj. 3. Do masy dodaj mąkę, przyprawy i szczypiorem - wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Smaż placuszki na złoto z obu stron. Dip: 1. Pokrusz ser feta i umieść w miseczce. 2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 3. Podawaj do gorących placuszków. Smacznego! Corn and courgette fritters with feta dip Ingredients: 280g corn kernels, canned
Kuchnia w Słońcu Skąpanaroladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko. Post Rotolo ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemasła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 pęczki botwinki – szalotka – 200 g gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 180 g sera feta ( u mnie ser sałatkowy z sieciówki) – 2 duże jaja – sól i pieprz – 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (buraczkiz liścmi + ser feta lub sałatkowy). Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z botwinką pochodzi
I LOVE LIFEbyło czuć smaku kaszy... A smak był bogaty i zachęcający do pałaszowania:-) Składniki - ok. 20 sporej wielkości kotletów 500 g kaszy gryczanej niepalonej, nieugotowanej 200 g sera feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka(...)czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy się zeszkliły dodałam marchewkę startą na jarzynówce i chwilę podsmażyłam. Następnie odstawiłam do ostygnięcia. Do wystudzonej kaszy dodałam resztę składników, pokruszony ser feta, posiekaną natkę pietruszki i wystudzoną cebulę z marchewką. Całość wyrobiłam. W trakcie wyrabiania masa powinna zacząć odstawać od ręki. Odnośnie soli i pieprzu - sugeruję dodać ich sporą ilość
Ze smakiem bez glutenu