WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: dwie większe garście roszponki, duża garść płatków migdałów, 100 g sera sałatkowego lub fety, 4 łyżeczki oliwy lub oleju smakowego (u mnie z pomidorami, bazylią i czosnkiem). Przygotowanie: Roszponkę myję, osuszam i układam na dwóch talerzach. Każdą porcję polewam dwoma łyżeczkami smakowego oleju
JejKuchniaroszponki, mała papryka czerwona, 1/3 zielonego ogórka, 100 g sera sałatkowego lub fety, łyżka oleju smakowego lub oliwy. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, przekładam do miski. Fetę kroję w kostkę, paprykę i ogórka w małe paseczki. Wszystkie warzywa łączę z olejem, mieszam
JejKuchniauczelni – będzie to świetna alternatywa kanapek. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g dyni 100 g pomidorków koktajlowych ½ czerwonej cebuli 130 g sera feta 70 g salami 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę
KuchniaWeDwoje.plwierzcie mi ,że jemu ciężko dogodzić :) Składniki: Makaron ( u mnie kokardki ) 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.) 1 ząbek czosnku ( jak mały to 2 ) 150 g. sera typu feta 2 jajka 1 mała śmietanka 18% (250 ml) sól, pieprz Wykonanie: Makaron(...)ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić nie wielką ilość masła, dodać zamrożony szpinak. Co jakiś czas mieszać, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokruszoną fetę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Do miseczki wbić 2 jajka i wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, rozmieszać widelcem tak żeby jajka połączyły się ze śmietaną. Wlać do szpinaku
Agusiowe smakołykiulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który uwielbiam w połączeniu z serem feta i miodem. Tak zdecydowanie to połączenie mi odpowiada na drugie śniadanie. Wszystko przygotowuje na świeżo i zamykam w lunch boxie, a dressing zabieram w słoiczku i ciesze się świeżą(...)sałatką nawet wieczorem. Składniki: szklanka soczewicy 200 g świeżego szpinaku 150 g sera feta ok 100 g orzechów pekan dressing 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka skoku z cytryny 2 łyżki oleju orzechowego sól i pieprz do smaku (wszystko wymieszaj) Przygotowanie: Przepłucz soczewicę i gotuj ok 30 minut w proporcji jedna część na dwie części
Niezły Młynekpasty harissa ( domowej lub ze sklepu) sól do smaku natka pietruszki do posypania do podania: świeży chleb i jeśli macie ochotę, możecie też dać jajko sadzone lub trochę pokruszonej fety Przygotowanie fasolki ze szpinakiem: Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i wrzuć szpinak baby (ja kupuję taki od razu myty). Smaż, mieszając od czasu(...)minutę, po czym zdejmij z patelni. Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki. Jeżeli masz ochotę urozmaicić danie, podaj je z jajkiem sadzonym lub posypane pokruszoną fetą
Chilli Czosnek i Oliwasię zarówno na pyszną kolację jak i na imprezowym stole. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera feta 2 kulki mozzarelli 1 słoik czarnych oliwek Ole 1 słoik marynowanych pieczarek Ole 4 korniszony 1 słoik suszonych pomidorów Ole 1/2 słoiczka czosnku marynowanego – włoski w oleju(...)dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Filet z kurczaka oczyszczamy kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na złoty kolor. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, kroimy na plasterki. Czosnek kroimy na mniejsze części. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy
Podróż w kulinariaoraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych(...)piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut
VioletoweKucharzenieCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!danie. Inspirowałam się innym ulubionym zestawem . Oba makarony mają lekką cytrynowo-ziołową nutę. Składniki: 300 g makaronu szpinakowego, dowolnego 250 g dyni, obranej, bez pestek i miąższu pół kostki fety skórka starta z cytryny i łyżka soku sól i pieprz zioła śródziemnomorskie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie dynię zetrzeć na grubej tarce. Poddusić(...)ilości oleju i wody. Dodać zioła, sól i pieprz oraz skórkę sok z cytryny, odparować płyn. Miękką dynię wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłożyć na talerze, a na wierzchu rozkruszyć fetę. Można również posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Czerwień i błękitSałatka z grillowanym burakiem - przepis Składniki: (porcja dla 2 osób) - gotowy mix sałat z rukolą; - czerwona cebula; - 1 mały burak; - 100g sera feta; - 1 kiwi; - szczypta oregano. Składniki na sos: - 1 łyżka wody; - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka octu winnego; - szczypta soli i pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: - buraka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni(...)grillowej z obu stron; - cebulę pokroić w paseczki, a fetę w kosteczki; - kiwi obrać i pokroić w plasterki; - mix sałat posypać cebulą i fetą, ułożyć grillowanego buraka oraz kiwi, polać sosem sałatkowym. SMACZNEGO
MintTastezabrać na uczelnię, do szkoły lub pracy. Składniki na 1 porcję: 70g makaronu pełnoziarnistego 7-10 pomidorków koktajlowych Garść oliwek 4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta Kilka kropel oleju lnianego (lub innego) Sól himalajska i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki kroimy na pół. Makaron studzimy
Czarnawisienkapieczenia: do 35 minut temperatura 220 stopni Ilość porcji: 4-6 Składniki: • 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem • 4-5 łyżek oliwy czosnkowej • 1 kostka fety - 200 g • 3 łyżeczki suszonego oregano • 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego • sól morska w płatkach i świeżo mielony czarny pieprz
AniaGotuje.plPieczona i słodka dynia, słona feta, kabanos, kasza bulgur oraz wyrazisty rozmaryn- to pyszny pomysł na treściwą sałatkę, która fantastycznie smakuje na ciepło, gdyż wtedy wszystkie smaki i aromaty są dużo intensywniejsze, aniżeli podane na zimno. W takiej ciepłej wersji, śmiało więc może stanowić nawet i danie główne! Kasza bulgur została ugotowana na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus , dzięki czemu(...)soku z cytryny 😊 Polecam! 😋 2-3 porcje: * koncentrat bulionu warzywnego Krakus - 150 ml * woda- 250 ml * kasza bulgur- 100 g (1 woreczek) * dynia hokkaido- 500 g * kabanos- 80 g * feta- 50 g * olej rzepakowy- 5 łyżek * sól- 1/2 łyżeczki * rozmaryn- 2 dorodne gałązki * cytryna- 1 łyżeczka * miód- 1 łyżeczka * szczypta pieprzu Dynię (wraz ze skórką- o ile użyjecie dyni Hokkaido
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB : 1 szklanka drobnego makaronu Lubella Mini Rurki 3 jaka 1 /2 cebuli 10 dag dowolnej wędliny najlepiej w plastrach 10 dag sera typu feta 4 łyżki natki pietruszki 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku SPOSÓB RZYGOTOWANIA: Jajka gotuję na twrdo, obieram i drobno kroję w kostkę(...)gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Studzę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Fetą drobno siekam. Szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dodaję majonez, jogurt sól i pieprz do smaku. Mieszam. Pozostawiam w lodówce
Gotowanie Patki