łyżek oliwy extra vergine • 3 łyżeczki suszonego oregano • 1 główka sałaty lodowej • 4 dojrzałe pomidory • 4 ogórki najlepiej gruntowe • 2 czerwone cebule • 1 szklanki czarnych oliwek • 300 g sera feta • sól morska Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając oliwę z 3 łyżeczkami suszonego oregano, oraz dużą szczyptą soli, odstawiamy. Dno misek skrapiamy 1/3 sosu. Sałatę lodową płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)oraz ¾ czarnych oliwek mieszamy i dodajemy do obu misek z sałatą, doprawiamy delikatnie solą, gdyż oliwki są same w sobie słone. Posypujemy wierzch sałatki dosyć grubo pokrojonym w kostkę serem feta, resztą czarnych oliwek i polewamy resztą sosu z oliwy wymieszanej z oregano. Smacznego! The post Sałatka grecka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupiec z podwójnej porcji składników. Wam też to od razu polecam, bułeczki są pyszne. W oryginalnym przepisie dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano. Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą Proporcje na 4 sztuki Czas przygotowania: 3 godziny Składniki(...)czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitypełnoziarniste lub pszenne 3 szt, pomidor 2 szt, oliwki czarne pół małego słoika, cebula 1/4 szt, papryka żółta 1/4 szt, sałata lodowa 1/4 główki, ser feta 0,5 opakowania, sos cacyki: majonez 3 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, ogórek 1/4 szt, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Pomidory(...)paprykę oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca. Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego
kulinarne odsłony patiSKŁADNIKI na 4 porcje 400 gr makaronu 200 gr szpinaku typu baby 3-4 listki bazylii 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku 100 gr sera feta olej extravergine s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Na patelni na rozgrzanym oleju szklimy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak i podsmażamy(...)przegryzienia się smaków. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pesto mieszamy z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto i dekorujemy kawałkami sera feta. Smacznego
La grande e la piccola cuocaodżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.* Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki: mała główka sałaty lodowej papryka czerwona 1/2 ogórka pomidor 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta 3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę(...)kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy
Szefowa kuchniWytrawne babeczki z dużą dozą szpinaku i sera feta. Jak każde muffiny te są również szybkie w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Są wilgotne i sycące. Moi domownicy je pokochali. Składniki: 400g świeżego lub mrożonego szpinaku 100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku 500ml jogurtu naturalnego 4 jaja 250g sera feta 3 ząbki czosnku 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak, smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje
Słodki Zakątekwieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 200 g śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 100 g oliwek czarnych 50 g sera feta pieprz czarny 1 łyżeczka suszonej bazylii sól olej rzepakowy z bazylią masło Polędwiczkę pokroić na 1 cm plasterki i za pomocą dłoni lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem(...)podsmażyć. Stale mieszając dolewać gorący bulion. Wlać śmietankę i przyprawić. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone i oliwki. Sos rozlać po mięsie i na wierzch dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i zapiekać przez 15 min. Podawać np z ziemniakami. Smacznego
https:KKuchniaMniampiersi z kurczaka. Szpinak bogaty jest w składniki cenne dla naszych kości takie jak wapń czy witamina K. Ponadto jest lekki, ma cudowny smak i świetnie komponuje się z serem feta. Takim farszem oprócz piersi z kurczaka możecie napełnić np. papryki i zapiec w piekarniku. Otrzymacie w ten sposób smaczne i lekkie danie na obiad czy lunch do pracy(...)Składniki: 2 piersi z kurczaka 25 dag mrożonego szpinaku 5 dag sera feta 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki oleju sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulkę oraz czosnek. Następnie dodajemy szpinak i dusimy aby odparowała z niego woda. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem
Życie ze smakiemserem feta, jadana na całym świecie. Bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Składniki na 2 duże porcje: ogórek zielony 2 pomidory papryka żółta cebula czerwona 200 g sera feta 2 garście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę w talarki(...)paprykę w paski. Tak przygotowane warzywa ułożyć w głębokim talerzu, posypać pieprzem i solą. Następnie dodać oliwki i ser feta. Oliwę wymieszać z oregano i skropić nią sałatkę. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem
wyzwania kuchennelatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ugotuj makaron al dente. W oddzielnym garnku ugotuj różyczki brokułu. Ser feta pokrój w kostkę. Odcedź fasolkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Wrzuć makaron, fasolkę i posyp ziołami (ostrożnie z solą – feta jest(...)dość słony). Podsmaż jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż różyczki brokułu i kawałki sera feta. Dwie porcje gotowe:). Filmy Smarzowskiego są specyficzne: brudne, wulgarne, dosadne i przerysowane. Kto spodziewa się czegoś innego po Drogówce (2013), lepiej niech do kina nie idzie. W filmie miks powyższych plus wątek kryminalny. Zakończenie zwala z nóg... Normal
Qlinarnie i Qlinarniemieszamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do zrumienienia. Studzimy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-4 minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia. --> Sos czosnkowy: --> W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz(...)przyprawy, mieszamy. --> Wykonanie: --> W dużej, najlepiej bezbarwnej salaterce układamy warstwowo wg kolejności: --> -brokuł --> -pomidory --> -kurczak --> -kukurydza --> -ser feta --> -sos czosnkowy --> -słonecznik --> Smacznego Post Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujemojego ulubionego majonezu kieleckiego SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy(...)złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory
słodki bratekSkładniki : 1 świeży ananas dostępny 150 g sera fety, pokrojonego w kawałki 200 g piersi z kurczaka 50 g świeżych krewetek 1 opakowanie miksu sałat ciemne oliwki, pomidory koktajlowe sól, pieprz i papryka słodka i ostra w proszku(...)smaku solą, pieprzem i papryką. Na grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy nią miseczki ananasa i polewamy sosem winegret. Podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKasza nie tylko na drugie danie do kotleta - można z nią zrobić także fajną sałatkę. W tym wydaniu kasza pęczak, dynia, ser feta oraz orzechy - iście jesiennie. Możemy podawać ją na ciepło, ale dobrze smakuje też na zimno. Składniki: saszetka kaszy pęczak, dynia hokkaido- około 1/4 małej sztuki, 70 g sera feta, garść orzechów włoskich, sól morska, szczypta(...)plastry ok 1 cm, posypujemy solą, tymiankiem oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut. Następnie kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy około 20 minut. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem
Lena GotujeSzpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę(...)patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką
Symfonia smakowa