podam przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami , możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu. Składniki: sałata lodowa 2 duże pomidory 1 długi ogórek zielony 1 czerwona cebula czarne oliwki ser feta Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie(...)kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę kroimy w piórka, oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a ser feta dzielimy na kwadraciki
upichcicsuszonych pomidorów 1/2 liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało(...)oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią
W Moim Magicznym Domufeta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy ogonki. Suszone pomidory i ogonki pieczarek kroimy w dość drobną(...)kostkę. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem, oregano i serem feta. Doprawiamy pieprzem do smaku. Pieczarkowe kapelusze napełniamy farszem i posypujemy parmezanem. Ukłądamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Świetnie smakują ze świeżą rukolą i grzanką. Smacznego
DefinicjaSmakupietruszki, tylko listki posiekane 4 cebulki dymki, posiekane, jeśli mają duże cebule, to pokrój tylko zielone części pestki z 1 granatu 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę sok z 2 cytryn 4 łyżki oliwy, np. Monini Gran Fruttato 1 łyżka miodu 2 łyżki tahiny, domowej lub ze sklepu sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie sałatki wieloziarnistej: W misce wymieszaj kaszę z pomidorkami, papryką, ziołami, pestkami granatu, ciecierzycą oraz serem feta. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód i tahinę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Możesz od razu polać sałatkę dressingiem, choć najlepiej jest zabrać go do pracy w osobnym pojemniczku, np. małym zakręcanym słoiczku i polać sałatkę tuż
Chilli Czosnek i Oliwasmaczne to jeszcze szybko się robi. Składniki: 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym(...)napęcznienia. Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić. Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym
kolorowotorcikowominut w 180 stopniach. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki. Na tarte wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem. Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso(...)piec 20 minut w 180 stopniach 6. Wymieszać wszystkie składniki na sos i dopraci solą i przeprzem 7. Na tartę wyłożyć szpinak 8. Wyłożyć kolejno pokrojone pomidorki i ser feta 9. Całość zalać sosem i posypać startym serem 10. Piec kolejne 20 minut w 180 stopniach 11. Udekorować listkami bazylii Poprzedni 1 z 11 Następny Artykuł Tarta
KuchniaWeDwoje.plmiseczki. Polecam na wielkanocny stół. Z chrupiącą rzodkiewką i serem feta jest wyśmienita! 4 jajka 1 mała wędzona makrela 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki majonezu 100 g sera feta Pieprz świeżo mielony Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, bardzo drobno siekamy. Ser feta rozcieramy widelcem na gładką pastę. Makrelę dzielimy na małe kawałeczki. Rzodkiewkę myjemy(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i świeżo mielony pieprz. Nie solimy, ponieważ ser jest dość słony
VioletoweKucharzeniefeta. Idealna na drugie śniadanie jak i dodatek do obiadu. Jeżeli chcecie, aby sałatka była dłużej świeża to przed samym podaniem polejcie ją sosem. Składniki: 1 opakowanie sera feta (200 g) 1 główka sałaty lodowej 1 długi ogórek 250-300 g pomidorków koktajlowych 1 saszetka przyprawy do sałatek*, np. koperkowo-ziołowa 3 łyżki oleju, np. migdałowego Sałatkę(...)małe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ogórka umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Na dno miski wsypać sałatę, następnie dodać pomidory i ogórka. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę. Przygotowane kawałki sera ułożyć na wierzchu sałatki. Na sam koniec przygotować sos: sos w proszku wymieszać z 3 łyżkami oleju
Ugotowaćniedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula wykałaczki lub nić kuchenna Sposób przygotowania: Schab kroimy(...)dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm. Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy
Kolorowy Przepisowniksobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć(...)skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochampłatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj(...)łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki. Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita nałóż trochę botwinki, włóż 2 klopsiki i posyp serem feta. Zajadaj ze smakiem:) Życzę Wam smacznego! Zuzanna
Chilli Czosnek i Oliwarodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez(...)masło i przez około 30 sekund podsmażyć na nim posiekany czosnek, a następnie dodać posiekaną botwinę (same liście z łodyżkami ) Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie
O kuchni z uczuciemcebulą oraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki Składniki (2 porcje, dla lubiących zjeść więcej 1 ) 1 bakłażan 1 cebula 5 - 7 pieczarek 1/2 sera feta 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe oliwki ostra sproszkowana papryka sól Przygotowanie ( 5 minut + czas pieczenia) bakłażana przekroić na pół, ponacinać(...)głęboko 'w kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut pokroić cebulę i pieczarki na talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki ser feta pokroić w kostkę dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek polać oliwą, posolić i doprawić papryką ser położyć na bakłażana piec kolejne 30 minut po wyjęciu wkroić oliwki i pomidorki SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorapołączyć ser feta z jogurtem naturalnym, a okazuje się, że warto. Genialna propozycja. Polecam jako dodatek do obiadu lub kolację. Składniki na sałatkę z fetą, warzywami i jogurtem naturalnym (4-5 porcji): kilka liści sałaty lodowej (dałam koło 5-6) trzy duże rzodkiewki garść lub dwie pomidorków koktajlowych dwa duże ogórki gruntowe puszka kukurydzy pół kostki sera feta(...)pokroić w plasterki, a większe z nich przekroić jeszcze na pół. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki (razem ze skórką). Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Połączyć wszystkie składniki w misce oprócz sera. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Wrzucić ser i jeszcze raz delikatnie przemieszać całość
Karola gotuje