cukinią jest doskonała na kolację, śniadanie do pracy czy szkoły Wszędzie smakuje tak samo dobrze ! Czas przygotowania to zaledwie kilka minut Składniki/ 2 porcje: – 200 g ser feta – 8 pomidorków truskawkowych – 1/2 czerwonej cebuli – 1 cukinia – kilka listków świeżego szpinaku – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – 1/2 ząbka czosnku – zioła prowansalskie(...)łącznie z ostudzoną cukinią mieszamy w misce. Doprawiamy wg uznania np. solą i pieprzem. Polewamy sałatkę mieszkanką oliwy z ziołami. Wykładamy wszystko na talerze. Na koniec kroimy w kostkę fetę i układamy na sałatce Smacznego. Artykuł Sałatka z cukinią, serem feta i pomidorkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECzy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki
Kolorowa kuchnia Elkimyślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak pieczarki .. i już wiedziałam pieczarki faszerowane chce :) Faszerowane pieczarki mięsem mielonym, fetą, cebulą .. czekają już na jutrzejszy obiad. Jutrzejszy obiad w pracy będzie pyszny, te pieczarki i sałatka z octem balsamicznym. Duet mam nadzieję, że doskonały. To co lecimy(...)przepisu. Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 6 pieczarek 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka) pasek fety ( nieduży ) pęczek pietruszki 1 łyżeczka oleju 3 łyżki wody pieprz, chili do smaku Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, nóżki też kroimy. Natkę pietruszki kroimy nie tak całkiem drobno
Kuchnia na wzgórzuproblemu kupimy. Jest niskokaloryczna, więc szczególnie polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Składniki: 5 średnich pomidorów 2 małe ogórki 1 czerwona cebula czarne i zielone oliwki ser feta oliwa z oliwek suszone oregano ocet winny Sposób przygotowania: Pomidory dokładnie myjemy i następnie kroimy je w ósemki. Ogórek musimy obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę. Cebulę kroimy(...)niezbyt grube krążki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączone oliwki, ja dodaję zawsze oliwki w całości. Ser feta kroimy w kostkę. Warzywa delikatnie mieszamy w misce i na górę posypujemy serem feta. Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek i na końcu posypujemy suszonym oregano. Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagMuffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy(...)mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 pomidorów suszonych 10-12 sztuk oliwek 1/2 op. sera feta natka pietruszki pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez
Kuchnia MagdaLenySałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem appeared first
Moja Delicjamusi być nudna. Można przygotować taką pastę z jajek, sera żółtego, z szynki, z ryby, a nawet z cukinii. Dokładnie tak! Pastę można przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna! Składniki: mała żółta cukinia mały bakłażan kawałek sera feta czerwony pieprz (szczypta) sól masło Przygotowanie: Cukinię oraz(...)bakłażan dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego
Życie ze smakiemnadzienia jest sprawdzony i nie zawodzi nigdy. Polecam. Składniki: polędwiczka wieprzowa (raczej większa) 8 suszonych pomidorów z zalewy (+ kilka łyżek samej zalewy) ok. 15 listków świeżej bazylii 100 g fety (lub sera typu feta) sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż, ale nie dokrawając do końca i rozbić delikatnie tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Ok. 3 cm od brzegu nałożyć(...)całej długości suszone pomidory, listki bazylii oraz pokroją w kostkę fetę. Następnie skropić zalewą z pomidorów i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i piec dalej
zadanie-gotowanieznajomymi czy grilla. Zawsze znikają w błyskawicznym tempie i smakują dobrze. Robię je dość często w różnych wariacjach. W poniższym przepisie do przygotowania koreczków wykorzystałam pomidorki koktajlowe, ogórka, ser feta oraz ser pleśniowy. Oczywiście swoje koreczki możecie dowolnie urozmaicać, dodając na przykład oliwki, ser żółty czy winogrona. Ciekawi mnie czy macie swoją ulubioną wersję koreczków? Zapewne tak! Pochwalcie się(...)chętnie spróbuję. Jeżeli jesteście ciekawi gdzie kupiłam te kolorowe, plastikowe wykałaczki – podpowiadam, Tiger Zobaczcie też: Karnawałowe przekąski Przepis na koreczki imprezowe Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki ser feta ser pleśniowy ogórek pomidorki koktajlowe wykałaczki Przepis 1 Składniki przygotowujemy do koreczków: sery kroimy w kostki, pomidorki kroimy na pół, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. 2 Kolejno
Kuchnia Bazyliitalerze (na obiad dla dwojga to dwie duże, solidne porcje, na lunch lub jako dodatek – 6 mniejszych). Skrapiam każdą porcję odrobiną octu winnego. Na wierzchu rozkładam plastry pokrojonej greckiej fety, skrapiam je oliwą, posypuję całość jeszcze raz świeżym oregano. Wszystko wkładam do lodówki na godzinę, dwie – tak żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się(...)grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża zielona papryka
Karo in the Kitcheninne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez ok. 15-20 minut. Bób gotujemy(...)boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aż feta puści sok. Gotowe. Smacznego
Kuchennyviral.plpęczki tego specjału. Grzechem byłoby wyrzucić! Ten akurat chłodnik to miks świeżych, wiosennych warzyw z maślanką, lekko tylko doprawiony solą i pieprzem, podany z jakiem i słonym serem feta. Całość smakuje nieźle - według mnie, i naprawdę dobrze - według C. Ale ja chyba nigdy nie polubię chłodników... Dla mnie zupa musi być gorąca - i basta. Jeśli jednak w ciepły, letni(...)maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem z 1/2 cytryny wrzątek. Gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić. Maślankę dokładnie wymieszać z creme
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszpinakiem. Podałam je jako przystawkę na obiad. Wszyscy byli zachwyceni Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego XXL 200 g szpinaku baby lub mrożonego 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania) pojedyncza pierś z kurczaka – ok. 200 g 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju 1 łyżka masła(...)przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub oleju, aż się zarumieni. W czasie kiedy smażymy kurczaka, myjemy i siekamy szpinak (jeśli używamy świeżego). Ser feta kroimy w kostkę. Kiedy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą
PatiGotujekońcu z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej(...)jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę. Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli
Smaki Na Talerzupokrojone na ósemki dojrzały pomidor pokrojony na ósemki pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami jajko na twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny) Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami(...)talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesól. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do makaronów. Ze względu na jego wartości odżywcze warto włączyć go do codziennej diety. Składniki : - makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ser feta - pesto - można kupić gotowe lub przyrządzić samemu z wyżej wymienionych składników, które należy razem zblendować - tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce w szklanym słoiku zalanym niewielką ilością oliwy z oliwek(...)około tygodnia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Pokroić ser feta w kostkę. 3. Ugotowany makaron wymieszać z fetą i pesto. Smacznego
Kuchenne innowacjenaszym ostatnim pichceniu został mi w lodówce ugotowany brokuł, otwarta puszka kukurydzy, pół czerwonej papryki i pół fety. Aż się prosiło żeby zrobić sałatkę. Ale żeby nie była jak zwykle podałam w muszlach… Pycha. Składniki: 1 ugotowany brokuł pół świeżej papryki mała puszka kukurydzy (lub pół dużej) pół fety łyżka majonezu łyżka śmietany dwa ząbki czosnku odrobina soli ziołowej(...)dużych muszli makaronowych łyżka oleju Wykonanie: Brokuł, fetę i paprykę pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i posolić. Rozmieszać w kubeczku śmietanę, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dodać do sałatki i wymieszać. W lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ugotować muszle do miękkości (u mnie było to zdecydowanie dłużej niż napisano na opakowaniu – ciasto jest dość grube
Mama z miastaAgnieszka, moja siostra. Dziwnym zbiegiem okoliczności, szukając zdjęć mojego syna natrafiłam na zdjęcia tej sałatki, więc dorzucam na nią przepis. Zapraszam Was na mojego facebooka: Sałatka z kurczakiem i fetą. Składniki na 3-4 porcje: 100 g roszponki 100 g fety podwójny filet z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów oliwki zielone sól, pieprz, słodka papryka sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)papryką. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Przepłukaną i osuszoną roszponkę układamy na talerzu. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, Oliwki kroimy na pół. Fetę rozdrabniamy palcami i rozsypujemy na sałacie. Dodajemy pomidory, oliwki i pokrojonego kurczaka. Oleje, sok z cytryny i miód mieszamy ze sobą. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Sałatkę polewamy sosem
MiksturownikProdukty Potrzebne; - sałata lodowa lub pekińska- pół główki - feta- 1/2 opakowania - ogórek- 1/2 sztuki - pomidor- 1 sztuka - papryka- 20dag - cebula czerwona- 1 sztuka - oliwki czarne- 8 sztuk - sos Vinegret- do smaku( przepis tutaj ) - zioła prowansaldzkie- do posypania fety Sposób Przygotowania; Kroimy wszystki warzywa w kostkę, fetę w kostkę( posypujemy ziołami), oliwki łamiemy rękami w pół, cebulę w paseczki
pichcisztoOstatnio u mnie buraczkowo, uwielbiam takie młode, słodkie z dodatkiem prawdziwej owczej fety. DLA 2 Osób: - 10 małych młodych buraczków - 100 g fety owczej - 10 oliwek zielonych - 2 średnie cebule - 2 średnie pomidory malinowe - 1 ogórek konserwowy - 150 g jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem(...)mnie trwało to 30 minut. Potem pozostaw je w wodzie, aż się wystudzą. Obierz je i pokrój w plastry i poukładaj w koło talerza, do środka wkrój pomidora,pokrusz fetę i dodaj pokrojonego ogórka konserwowego. Pokrój cebulę cienko w piórka, na nich ułóż plastry buraczka, dodaj oliwki i lekko posól. Do jogurtu zetrzyj czosnek, szczyptę soli i połowę łyżeczki pieprzy
Pasje Jolkibyć daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450 g - feta(...)chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i seler naciowy w plasterkach. Trzymać tak 2,3 minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak. Dokładnie wymieszać poddusić chwilę, dodać fetę i przyprawić. Np. formę do tarty posmarować olejem położyć 3 połówki gotowego ciasta filo na sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu
Corner With RecipesMocno eksploatowana w mojej kuchni cukinia, do tego peperoncino, mięta i feta, to zdecydowanie nie jest nudne połączenie. W jakiej postaci najbardziej lubicie cukinię ? Edit: Nie wiem gdzie mam głowę, że początkowo nazwałam przepis, jako świderki z cukinią... Składniki (4 porcje): - 400 g makaronu penne - 1 duża cukinia - 1 pomidor - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 140 g fety(...)cukinię i podsmażaj kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj pomidora i całość przypraw solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i pokruszonymi papryczkami peperoncino. Na talerz wyłóż makaron, polej sosem, posyp pokruszoną fetą, pestkami dyni i miętą
Corner With Recipespolubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki(...)przepisu liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki 1 młoda cebula pęczek młodej cebulki ze szczypiorem 6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch 200 g fety papryka w płatkach przygotowanie Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać oliwą
Stare Garyktóre goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mleko – ok. 2 szkl * jajko(...)sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki. Odstawiamy
Ostra na Słodkomoim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu, aby ja dodać. Ma swój charakterystyczny posmak i dodaję(...)osoby PRZEPIS AUTORSKI dwie garście groszku młodego cukrowego ok 15 listków młodej botwinki bób ok 100 g kwiaty lawendy wedle uznania granat 1 szt feta z bazylią i oregano wedle uznania Dressing sok z połowy granatu 1 łyżeczkę miodu 1 łyżkę octu winnego 3-4 łyżki oliwy SPOSÓB WYKONANIA : - groszek
Basia w kuchnizakładkę Przepisy do zrobienia . I jakby zapomniałam o nim. No to teraz miałam jakby powód do ich wykonania. Moja słabość do chomikowania kalafiorów potwierdziła to. Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką(...)Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam na kluski
bastalenaPlus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą(...)następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel i tak do wyczerpania
bastalenawcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;) Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa(...)wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaJest to bardzo prosty, a zarazem szybki i wg mnie bardzo smaczny przepis na wykorzystanie sera feta. Ja użyłem sera feta firmy Eridanous, zakupionego w Lidlu ( tydzień grecki ). Składniki 2 grube plastry sera feta 2 sparzone i obrane pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony Przygotowanie Pomidory starłem na tarce(...)dużych oczkach. Ser włożyłem do żaroodpornego naczynia, przykryłem startymi pomidorami, posypałem świeżo zmielonym pieprzem i łyżeczką oregano. Skropiłem oliwą , zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchenmojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :) Składniki: 5 podłużnych papryk 150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego) 1/3 szklanki oliwy z oliwek świeżo mielony, kolorowy pieprz świeża(...)posiekana mięta świeży posiekany tymianek Ścinamy paprykom "kapelusze", wydrążamy nasiona. Ser mieszamy z oliwą, pieprzem oraz ziołami. Wypełniamy papryki farszem i przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Papryki smarujemy oliwą i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 190 stopniach obracając je co jakiś czas tak aby były zrumienione z każdej strony. nadziane papryki przed pieczeniem
Bon Appetit Małgorzatytego świeże i chrupiące pieczywo i mamy bardzo pyszne śniadanie. Według mnie awokado jest mdłe, ale wystarczy połączyć go z wyrazistymi w smaku składnikami i wtedy jest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: 1 dojrzałe awokado(...)sera feta tłustego 5 dag sera żółtego 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika zioła prowansalskie według uznania kilka kropli soku z cytryny Wykonanie: 1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką
Izabelawkuchniliściach kwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm, dlatego też warto spożywać go wraz z produktami bogatymi w wapń, jak np. ser feta. Składniki: - makaron żytni - mrożony szpinak - ser feta Przygotowanie: Na poczatek rozmrażam szpinak na patelni. Następnie kroję ser feta w kostkę i dodaję do szpinaku. Podsmażam aż ser trochę się stopi. W międzyczasie gotuję makaron
Kuchenne innowacje