ser feta - 6431 przepisów (strona:39/429)

Szakszuka z fetą i olejem rzepakowym 116

przygotowania: 3 0 minut Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziarenek kuminu olej rzepakowy 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 2 duże  wiejskie jajka 2 plasterki fety płatki chili sól natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć(...)Teraz dodajemy pomidory, płatki chili i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Bruschetta 115

Bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą.  Potrzebne składniki:   kilka kromek  pszennej  bułki   oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść(...)piekarniku w 200 st przez ok. 15 min. - aż powstaną złociste grzanki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z bazylią, oregano i pieprzem (latem możemy wykorzystać świeże pomidory). Fetę kroimy w kostkę a czarne oliwki w krążki. Na b ruschettę nakładamy przyprawione pomidory, fetę i posypujemy oliwkami i rukolą

Łycha smaków
Zupa pomidorowa z dynią 244

cukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa   Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia(...)kremik gotowy – pyszny, rozgrzewający i gorący ;) Teraz dodatki: musimy podprażyć słonecznik. Wrzucamy go na suchą patelnię i przez chwilę prażymy na wolnym ogniu. Uwaga, bo szybko się przypala. Fetę wystarczy pokruszyć. Posypujemy nalany na talerz krem prażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą – i TADAM! Gotowe do jedzenia. Pyszne, cieplutkie i rozgrzewające! I bardzo szybko znika ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami 159

sól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej(...)parze Bonduelle 425 ml - 2 łyżki kaparów małych Polędwiczkę myjemy i nacieramy połową łyżeczki soli. Zostawiamy pod przykryciem. Farsz : Do miski wrzucamy odcedzoną cieciorkę. Do niej wkruszamy 100 g fety greckiej, kilka kaparów i pokrojone 5 lub 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju. Na odrobinie oleju, może być ten z pomidorów krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku

Pasje Jolki
Sałatka z arbuzem, fetą i miętą 304

odcięciu skóry) – najlepsza będzie odmiana bezpestkowa 200 g fety listki mięty (ilość wedle uznania) odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie) Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę (usuwamy pestki). Fetę również kroimy na kosteczki. Wrzucamy do miski. Dodajemy listki świeżej mięty i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. I już możemy zajadać :) Smacznego

MyCookBook.pl
Pieczone buraki 128

Skladniki: 0.5kg surowych burakow 2 czerwone cebule kilka zabkow czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki octu balsamicznego 2 lyzki miodu szczypta nasion kminku szczypta tymianku sol, pieprz odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania) szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie: Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Buraki i cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac ze skorki. W niewielkiej miseczce(...)papierem do pieczenia wysypac buraki, cebule i czosnek, posypac niewielka iloscia tymianku i piec przez godzine lub do czasu az buraki beda miekkie lecz wciaz jedrne. Podawac posypane pokruszona feta i koperkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS,SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ 685

NIŻ  ZWYKLE ROBIĘ,PRZEPIS WEDŁUG EWY WACHOWICZ,NAPRAWDĘ FAJNA-WARTA WYPRÓBOWANIA SKŁADNIKI: 250 G KASZY KUSKUS SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW 1 OSTRA PAPRYCZKA 1 SŁODKA PAPRYCZKA ŚWIEŻY OGÓREK SEREK FETA ŚWIEŻA BAZYLIA I NATKA PIETRUSZKI SÓL PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: KASZKĘ KUSKUS ZALEWAMY WRZĄTKIEM (WODY MA BYĆ OK 1 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY) PRZYKRYWAMY I ODSTAWIAMY NA KILKA MINUT PAPRYCZKĄ OSTRĄ(...)OBIERAMY Z NASION I KROIMY DROBNIUTKO,SŁODKĄ RÓWNIEŻ OBIERAMY Z NASIONEK I KROIMY W KOSTKĘ,OGÓRKA DOBRZE WYMYŁAM I POKROIŁAM ZE SKÓRKĄ W KOSTKĘ,POMIDORY SUSZONE  I SEREK FETA RÓWNIEŻ W KOSTKĘ,DOLEWAMY OLIWĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW I DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,SIEKAMY DROBNO BAZYLIĘ I NATKĘ PIETRUSZKI,WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY GOTOWE,IDEALNA NA KOLACJĘ LUB DRUGIE ŚNIADANIE

Swojskie jedzonko
Sałatka z arbuza i fety 167

fety (ja użyłam gotowych kostek) łyżka oliwy pół łyżeczki soku z cytryny mięta   Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i wyjąc pestki.  Dodać mniej więcej podobną ilość fety pokrojonej w kostkę.  Z oliwy i soku z cytryny przygotować dressing dobrze je razem mieszając.  Sałatką polać dressingiem i posypać miętą

Sto kolorów kuchni
Sałatka z pieczonych warzyw i fety 133

zmotywować, to może później nie będzie źle ;) Składniki (2 porcje): - 2 podłużne buraki - 2 ziemniaki - 1 cebula - 300 g dyni - 2 marchewki - oliwki czarne - garść sezamu - garść pokrojonej/ pokruszonej fety - sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę(...)obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać sezamem albo po wyjęciu z piekarnika

Corner With Recipes
Sałatka z fasolki szparagowej, cieciorki i podsmażanego ryżu 172

stąd to przekłamane zdjęcie powyżej ;). Przedstawiam dwie propozycje podania, ale niezależnie od tego, to danie nadaje się na obiad. Naprawdę można się najeść, mimo braku mięsa. Składniki: - 140 g fety - 2 garści fasolki szparagowej - 2 szklanki ugotowanej cieciorki/z puszki - 1 szklanka oliwek - 1 pomidor - 1 cebula - 1 woreczek ryżu (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka zielonego pesto - sól, pieprz, papryka(...)mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół, pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. W misce wymieszaj pomidora, fasolkę, cieciorkę, pokruszoną fetę i pesto wymieszane z 2 łyżkami oleju. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili cayenne. Sałatkę włóż do lodówki. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć bazylię, paprykę słodką, chili cayenne i czosnek

Corner With Recipes
Sałatka z ciecierzycą, dynią i rukolą 198

szklanka pokrojonej w kostkę dyni - 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/ z puszki - 50 g rukoli - kilkanaście oliwek - 6 plasterków suszonych pomidorów w oliwie/oleju - garść prażonych pestek dyni - garść sezamu - pokruszona feta do posypania (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku - suszone zioła, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy/oliwa do smażenia Dressing: - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 1 łyżka musztardy - 2-3 łyżki wody(...)Ostudź. Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Energicznie wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Ewentualnie posyp pokruszoną fetą przed podaniem

Corner With Recipes
Szpinakowa frittata z makaronem 187

szczególnie przy dużej patelni. W takich momentach zazdroszczę posiadaczom patelni ze zdejmowalną rączką, którą można włożyć do piekarnika :) Składniki: - 100 g makaronu ( u mnie penne ) - 4 jajka - 90 g fety - 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik) - 1 pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki(...)oregano - olej rzepakowy do smażenia Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną fetę, makaron i pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz patelni z odkręcaną rączką, którą włożyć do piekarnika, wybierz mniejszą i frittatę przyrządź w dwóch porcjach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki

Corner With Recipes
Sałatka z kurczakiem, winogronem i melonem 169

Składniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej  Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju(...)Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki, fetę, winogrono a na końcu pierś.   Dressing: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dressingu wymieszać do całkowitego połączenia. Polać nim przygotowaną sałatkę.   Źródło

Moja Galeria Smaku
Brokuły w sosie czosnkowym 393

stać się urozmaiceniem każdego stołu. Składniki: 500 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu pieprz sól łyżeczka cukru opcjonalnie: prażone ziarna słonecznika i pokruszona feta Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody. Dodanie cukru do wody spowoduje(...)polać obficie zimną wodą. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane brokuły przełożyć na talerz, polać sosem, można również posypać pokruszoną fetą i prażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego

na moim stole...
Papryka faszerowana po grecku 133

Coś na kolację Składniki 4 strąki kolorowej papryki 40 dag fety 30 dag pomidorków koktajlowych cebula 10 dag czarnych oliwek bez pestek 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku tymianek pieprz Przygotowanie   Papryki umyłem i osuszyłem , przekroiłem(...)pół i usunąłem pestki. Obrany czosnek przecisnąłem przez praskę i wymieszałem z oliwą. Posmarowałem środki papryk (część czosnkowej oliwy pozostawiłem). Połówki papryk wyłożyłem plasterkami cebuli , a następnie przykryłem plasterkami fety. Na wierzchu ułożyłem pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Posypałem tymiankiem i pieprzem , skropiłem resztą oliwy. Zawinąłem w folię , piekłem w piekarniku około 30 minut

R'n'G Kitchen